Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Deuren spuiten met HVLP: rechtop of liggend?

  Ik ga de kasten van m'n garderobe spuiten maar ik zou graag weten wat de "beste" manier is: rechtop of liggend?

  Iemand ervaringen te delen?

  Thanks

  Stijn

 2. #2
  Ligt er helemaal aan hoe deze eruit ziet, maar over het algemeen als je niet teveel ervaring hiermee heb kun je beter liggend spuiten minder kans op zakkers maar wel weer meer kans op stof
  Groeten
  Wilhelm

 3. #3
  Ik spuit zelf ook zoveel mogelijk liggend, m'n spuitcabine maakt het risico op stof klein. Als je de deuren rechtopstaand spuit kun je het beste eerst een stukje proberen om te kijken hoeveel je kunt opbrengen.
  Succes,
  Hans

 4. #4
  Zo, de primer heb ik liggend gespoten. Bij de eerste deuren heb ik 2 gangen gedaan (eerst in de breedte, daarna in de lengte). Dat gaf echter "belletjes" in de verf. Omdat ik niet zeker was dat het mooi zou uitvloeien heb ik de rest maar 1 gang gegeven.

  De vezels hebben zich wel een beetje opgericht, hopelijk gaat dat niet voor problemen zorgen...

  20130108-IMG_0215.jpg

  Ze liggen nu te drogen op mijn state-of-the-art droogrek

  20130108-IMG_0218.jpg

  (de verwarming staat overigens uit zodat er niet te veel lucht circulatie is)

 5. #5
  Dat ziet er al netjes uit; even tussenschuren om de opgerichte vezels te verwijderen en je hebt een superstrakke ondergrond. Misschien een beetje off topic, maar ik ken van vroeger een botenbouwer die de eerste laag lak altijd met waterproof schuurpapier terwijl deze nog nat was inschuurde in het hout (ceder voor rompen van roeiboten); was altijd een gigantische bende maar het werd er bijzonder strak van. Zijn er nog anderen die dit doen?

 6. #6
  Tussenschuren met 220/240 ofzo? Maakt het eigenlijk uit dat er "banden" zichtbaar zijn van het spuiten (maw: niet alles is even gelijkmatig gespoten). Uiteraard bedoel ik de primer, niet de laklaag.

  Verder heeft de bovenplint (die bovenaan het rek staat) wel wat zakkers. Waarschijnlijk spuit ik nog te veel verf (of heb ik teveel verdund)

 7. #7
  In dit geval zou ik het gewoon schuren met een korrel 220/240 en die banden verdwijnen vanzelf wanneer je de tweede laag opbrengt. De truc is dan wel om de spuit niet te ver van het werk af te houden. Ik heb zelf het idee dat als de afstand tussen de spuitmond en je werk te groot is, de verf al 'droog' is voordat je met de tweede overlappende laag weer voorbij komt en dan zie je de banden inderdaad. Ik werk zelf op ongeveer twintig centimeter van m'n werkstuk en beweeg de spuit relatief snel. Uiteindelijk is dat ook een kwestie van een gevoel dat je moet ontwikkelen en dan is het een subtiel samenspel tussen de viscositeit van de verf, omgevingstemperatuur en hoe je spuit.

 8. #8
  Ondertussen heb ik alle deuren langs 2 kanten voorzien van primer. Dat is mooi gelukt & zelfs de PU primer van Trimetal gaf goede resultaten, al is die niet gemaakt om te spuiten (mits verdunning met droogtijdvertrager)

  Ik ben gisteren dus begonnen aan de afwerklaag. Dat is Trimetal Permacryl PU satin (linkje

  Die verf heeft duidelijk een lagere viscositeit dan de primer & heb ik dus zonder verdunning gespoten. Ik krijg echter geen mooie glad resultaat zoals je hieronder kan zien. Het is zelfs minder strak dan de primer

  Omdat ik nogal "nieuw" ben in het HVLP spuiten ben ik niet zeker of dit nu het "sinaasappelhuid" probleem is?

  Ik kan proberen om ook deze verf te verdunnen maar ben bang dat ik dan een té lage viscositeit ga hebben. Ik heb een viscositeits trechtertje bij mijn machine gekregen maar bij een vorige poging om dat te gebruiken moest ik 25% verdunnen (primer) & was het eindresultaat (véééééél) zakkers. Al kan dat ook aan "te traag", "te veel verf" enzo gelegen hebben.

  Graag dus het advies van ervaringsdeskundigen


  20130111-IMG_7574.jpg
  20130111-IMG_7575.jpg

  Edit: Nu ik het hier zo zie ben ik nogal zeker dat het wél sinaasappelhuid is Best dus verdunnen met droogtijdvertrager? (Floetrol / Fairdecor, ...)
  Laatst gewijzigd door Estivie; 11-01-13 om 12:04.

 9. #9
  Dit ziet er inderdaad niet al te best uit; bij mij is dit meestal het resultaat van te weinig verdunnen, maar met zekerheid durf ik het niet te zeggen. Het maakt in mijn ervaring ook veel uit welke spuitmond je gebruikt. Ik zou hiermee naar de verfspeciaalzaak gaan; die zien meer verf en kunnen het denk ik beter beoordelen.

 10. #10
  Ik ben sinds kort ook op de hvlp spuit toer. en zelfde probleem primere ging prima na wat oefenen en toen lakken. zoals je hier al ziet drama. alleen ben ik eens gaan expirementeren en ben er achter dat het een combinatie van verdunnen druk en instelling van je spuit is. je moet zoiezo verdunnen en dan je compressor op 6 tot 7 bar zetten. en dan de verf in je spuit en dan de goede combi zien te vinden tussen verftoevoer en druk. en je kan er vanuit gaan dat als je de verf aangebracht hebt en je ziet dan sinaasappel effect. dat je dit dan ook blijft zien. dus je kan op een stuk karton een beetje expirementeren totdat je een glad effect krijgt.
  Laatst gewijzigd door iedereen en niemand; 13-01-13 om 21:35.
  Ervaring is iets dat je krijgt net nadat je het nodig had

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top