Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 23
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.633

  Vraag over toepassen van ebben

  Ik wil een salontafeltje maken volgens een vrij strak eigen ontwerp. Ik ga eerst een model maken om de dimensionering te bepalen. Blad moet van een lichte houtsoort worden. Ik denk aan berken of misschien wat warmer: amerikaans esdoorn. De robuuste poten worden zo met het blad verbonden dat het lijkt te zweven. De poten moeten van een contrasterende heel donkere houtsoort worden gemaakt. Bij voorkeur niet bruinig. De donkere poten versterken het beeld van een zwevend blad.

  Wel dan kom ik op ebben. Mooi hoor. Zwart met een zweem van grijzige vlammen. Maar ik schrok van de prijs -. Potverdorie.

  Is het realistisch/mogelijk dunne plankjes van zeg 5 mm van ebben te zagen op een lintzaag en daarmee de poten als het ware te bekleden?


  PS.: Ik heb op dit forum ook gekeken naar ebonizing van eikenhout maar vind het niet mooi denk ik (ik ben een proefje van azijn, staalwol en evt met thee behandeld eikenhout aan het voorbereiden).


  Wat denken jullie van het " dunne ebben plankjesidee"?

 2. #2
  Of je wil weten of je ebbenhout kan zagen op de lintzaag? Dan zeg ik ja want werk er dagelijks mee.
  Wel zorgen voor scherp materiaal.
  Ik koop dit in Kortrijk bij lagae en ja het is prijzig hout, dit wordt ook per kilogram aangerekend.
  Daniel

 3. #3
  Esdoorn wordt vanwege zijn structuur al wel eens zwart gekleurd om ebbenhout na te bootsen. Als het enkel om het effect van de kleur gaat zou het mij jammer lijken van het ebbenhout en van het geld dat je er voor betaalt...

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.633
  Wat ik tot nu aan resultaten van ebonizing heb gezien (OK, op afbeeldingen) kan me niet bekoren. Zoals meestal met imitatie kan het niet wedijveren met ebben. Kortom: vanwege het uiterlijk gaat voorkeur uit naar ebben, mits redelijk uitvoerbaar.

  maar ik zal esdoorn ook proberen, want ja ebben is wel duur
  Laatst gewijzigd door klaas0639; 29-12-12 om 23:35.

 5. #5
  Bedenk ook dat ebben zich heel moeilijk laat lakken qua afwerking, dat gaat met (tung)olie veel beter is mijn ervaring. Ebben wil ook nogal scheuren. Om die reden zette ik de kopse kanten in de olie, dat werkte goed.

  Mvg,
  Koos

 6. #6
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Naast dat ebben erg prijzig is , is het ook nog een kwetsbare houtsoort. Ik zou kijken naar een alternatief. Misschien zoals coracao de negro? Amer noten hout laat zich ook erg goed zwart kleuren !!!
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.633
  Op zich lijkt me experimenteren met ebonizeren wel interessant hoor. Ga ik doen. Jullie zullen er van horen. Kan wel even duren door allerlei andere bezigheden.

  @ Rickkoorman: bedoel je met kwetsbaar tijdens de bewerking of meer in het algemeen; dus ook kwetsbaar in "gebruik"? Ik dacht dat ebben juist een sterke massiefe houtsoort was. Maar ik heb er geen enkele ervaring mee hoor (dat was al wel duidelijk denk ik -

 8. #8
  Is fineer geen optie? Decoflex fineer is een dun laagje hout gekleefd op een soort laagje dik papier. Heel goed om te gebruiken bij gebogen vormen.
  Heb het eens gebruikt om schappen van een wandmeubel er te laten uitzien als massief eik. Ben heel tevreden met het resultaat.

  Brecht

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.633
  Voor zover ik weet is ebben niet in fineer vanwege moeilijk te maken. Vandaar mijn vraag over de "dunne-plankjes- oplossing".
  Laatst gewijzigd door klaas0639; 30-12-12 om 09:33. Reden: Typo

 10. #10
  Dat ebben kwetsbaar is kan ik niet zo goed begrijpen hoor, volgens mij één van de meest solide houtsoorten die ik al gebruikt heb buiten snakewood.
  Ebben is te verkrijgen in gezaagde fineer. Weer vrij prijzig.
  Daniel

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top