Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12
 1. #1

  Advies gevraagd over houtbewerken

  Hallo Forumleden,

  Ik ben van plan om zelf een aantal meubels te gaan maken zoals onder andere een wandkast en een dressior.

  Maar er zijn nog wel wat zaken waar ik tegen aanloop en ik hoop dat jullie mij daarbij willen/kunnen helpen.

  -Wat voor hout kun je het beste gebruiken voor meubelen die je gaat verven? Spaanplaat/MDF/Multiplex/triplex/enz?
  -verstek op de kopse kanten, kan ik die het beste frezen of zagen? Ik had al gelezen dat het beste is om niet precies 45° hoeken te gebruiken omdat de lijm dan nergens heen kan.
  - Hoeken afronden hoe doen jullie dat? Met een frees of zijn er ook andere manieren? en hoe doe je dat bij verstek? Ik zag dat festool een afrondfase frees heeft maar persoonlijk vind ik de radius een beetje groot.

  In iedergeval alvast bedankt

 2. #2
  jan-willem. Als je de meubels wil gaat verven met een dekkende verf kun je het beste mdf gebruiken. Ook is mdf goed en gemakkelijk te zagen en te frezen.Hoeken afronden kan met een radius frees, deze is bijna in elke radius verkrijgbaar.

  groetje marc

 3. #3
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jan-Willem Bekijk Berichten
  -Wat voor hout kun je het beste gebruiken voor meubelen die je gaat verven? Spaanplaat/MDF/Multiplex/triplex/enz?
  MDF of multiplex is geschikt als je later wil schilderen. Houdt wel rekening met de doorbuiging, afhankelijk van gewicht van boeken etc. en de lengte en dikte van je planken:
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   shelf weight limits.jpg
Bekeken:  255
Grootte:  28,3 KB
ID:    2776
  MDF is het makkelijkst, omdat het zo eenvoudig te bewerken is. Multiplex is sterker en stootvaster, maar meer werk om het glad te krijgen: na zagen kun je aan de zijkanten de laagjes zien. Als je dat niet wil, kun je koplatjes gebruiken op de planken die in het zicht komen.

 4. #4
  Bedankt voor de reacties.

  Wat ik me nog wel afvroeg hoe kun je dan een radius maken aan een verstek op de kopse kant? Want je je frees is 90° toch? Terwijl je verstek 45° is. Ik wil namelijk deuren maken en met verstek laten aansluiten op de rest van de kast. Maar verf pakt niet goed op scherpe hoeken en is daarnaast daar ook erg fragiel.

  @ Roald:
  Maar als je multiplex verft blijf je dan die laagjes zien?

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451
  Wat voor verbinding wil je eigenlijk gaan maken ?
  De frees die je aangeeft maakt namelijk niet alleen een radius aan je materiaal, maar ook gelijk een hoek van 45 gr aan de onderzijde. Deze frees is bedoeld om een decoratieve rand aan bv een tafel of werkblad te maken en niet om twee planken in verstek met mekaar te verbinden.
  Wil je de verstekverbinding mbv een frees maken dan heb je DEZE nodig. De radius frees je dan als de verbinding is gemaakt met DEZE frees.
  De verstekverbinding kan je echter ook zonder dure frezen maken mbv lamello's of domino's. Omdat je verstekverbindingen wil gaan gebruiken ga ik er vanuit dat de verbinding na het lakken onzichtbaar moet zijn. Bedenk wel dat ook materialen zoals mdf werken door temperatuur. Er bestaat dus de kans dat je lak op de naad toch gaat breken, zeker als de verbinding niet optimaal verlijmd is.

  Gr Ed

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Jan-Willem Bekijk Berichten
  Ik zag dat festool een afrondfase frees heeft maar persoonlijk vind ik de radius een beetje groot.
  Je hebt inderdaad vele afrondfrezen met bijna elke radius. De afrond-fasefrees werkt in combinatie met een fasefrees. bijvoorbeeld voor lades die je aan de bovenkant wil afronden met schuine kant voor het opentrekken zonder handvat. Ik zou eerder kijken naar de afrondfrezen http://www.festool.nl/Products/Acces...e_of_1010_2588

  En wat betreft het verven van multiplex. Uiteindelijk na genoeg lagen zie je de laagjes niet meer.. Je kunt ook kiezen voor kopse latten zodat je de laagjes niet meer ziet!

  Succes ermee.

  Dave

 7. #7
  @Borre:
  Ik zit er ernstig aan te denken om de planken apart van elkaar te lakken en dan op locatie in elkaar te zetten. In dat geval zouden de naden wel zichtbaar blijven maar dan moet de scherpe kant van het verstek wel worden afgerond.
  Ik wil die festool frees gebruiken voor het geen wat Davee geschrijft maar de radius is nogal groot denk ik.

  Hoewel ik zit te denken aan het dominomachine is dit nog steeds een erg dure oplossing (± 900 euro voor een machine). Ik ben nog aan het denken welke verbinding ik precies ga toepassen. Deuvel, domino's of invis?

  Hoe kan ik controleren of de verbinding optimaal verlijmd is?

  @Davee:
  Maar kun je dan ook met die frezen mooi afrondingen aansluitende afrondingen maken bij verstek?

  @iedereen:
  Wat geeft het mooiste/makkelijkste/snelste resultaat bij verstek? Frezen of zagen?

  Daarnaast vroeg ik me af hoe je arm/vals verstek maakt wanneer je freest.

  bedankt

 8. #8
  Waarom wil je eigenlijk een verstekverbinding en daarna afronden? Waarom niet een andere verbinding, waarbij je één van de twee panelen afrond en ze dan gewoon haaks op elkaar monteert, met deuvels of wat dan ook? Het lijkt me niet eenvoudig om een afgeronde verstek-verbinding voor te bereiden voor onzichtbare on-site montage.
  Is dit wat je wil maken?
  Laatst gewijzigd door roald; 19-12-12 om 13:26.

 9. #9
  Ja zo ongeveer. Die scherpe randen van de deur moeten toch worden afgerond? Of heb ik dat topic niet goed gelezen?

 10. #10
  Ja maar niet rond als jou frees. Verstekken zagen gaat het makkelijkst. De scherpe randen 'breken' gaat het snelste met schuurpapier. Als je je verstek verder niet verlijmd maar een deurtje oid van maakt is het aan te raden om hem niet 100% scherp te maken maar iets bot te houden

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top