Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16

Onderwerp: Tafelpoot

 1. #1

  Tafelpoot

  Langzaam aan (heeeeeeel langzaam aan) zit ik na te denken over de nieuwe eetkamer tafel. Ik heb al wat schetsjes gemaakt hoe het er uit zou moeten zien. Alles strak en recht, maar heel anders dan die blokpoot tafels die je overal ziet staan. Eigenlijk meer een soort schraag tafel.

  Voor de poten had ik zoiets in gedachten:poot omgekeerde U extr.jpg

  En om de regel vast te maken aan de poten dacht ik aan een slis verbinding: slis verbinding.jpg

  De poten zijn gemaakt van 4 x 11 cm hout. De regel van 4 x 7 cm. Stevig genoeg lijkt me.

  Wat ik me zo afvraag, is zo'n slis verbinding wel oerdegelijk? Ik zou nog zwaluwstaarten in de hoeken kunnen maken, wordt het nog wat steviger van.

  Nog een vraag, het blad wordt 4 cm dik. Kan je dan volstaan met twee zulke poten, zonder regels in de lengte, als de poten 1.60 m uit elkaar staan?

 2. #2
  Ik denk dat een slisverbinding ideaal is, zwaluwstaarten zou ik er niet aan maken, da's voor niets nodig.
  Wat ik wel zou doen is meer laten staan van je regel, als je die een halve cm inwerkt is dat meer dan voldoende, en houd je meer dikte van je 'pen'
  over, wat de regel sterker laat blijven.

  Of er dan nog regels in de lengte moeten met die dikte van blad weet ik niet, hangt er mijns inziens ook van af hoever de poten van mekaar komen te staan.

  Succes ermee!

  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 3. #3
  Da's een goede tip om wat minder hout uit de regel te zagen.

  Wat betreft die regels in de lengte: liever niet, want dat zou de luchtigheid van mijn ontwerp aantasten.

 4. #4
  hey seek
  ik ben het met steven eens je hoeft hem niet zoveel in te kepen
  wat tussen liggers betreft die zouden niet noodzakelijk zijn denk ik
  trouwens leuk dat je weer terug bent heb je het beiteltje al opgelapt gr leroy

 5. #5
  Oh ja, dat beiteltje heb ik al lang in gebruik. Heel handig soms, zo'n smal dingetje. Hij is ook van prima kwaliteit, blijft lekker lang scherp. Als je nog eens in de buurt bent, moet je zeker eens langskomen!

 6. #6
  Zouden die poten niet los gaan zitten door de werking van het hout? Met die slisverbinding heb je lengtecontractie in de regel (bijna niet dus) en breedtecontractie in de poot.

 7. #7
  Tja, geen idee?

  Ik heb een heel oud boekje van Charles Hayward, Houtverbindingen. Daar staat deze in, o.a voor tafelpoten. En mijn knikkerschilderij http://www.woodworking.nl/showthread...light=knikkers heeft ook zo'n soort verbinding, en is na een jar nog steeds niet uit elkaar gevallen.

 8. #8
  Ik verwacht dat de wang aan de binnenkant van de poot vlot barst(-afbreekt) wanneer er bij gebruik tegen de tafelpoot wordt gestampt. Met een zwaluwstaart zou de buitenwang de last ook mee opnemen en het geheel steviger maken. Bij de Roubo werkbanken is de vrijstaande buitenste pen van de poten dan ook meestal een zwaluwstaart.

 9. #9
  Ik ken die verbinding wel voor tafelpoten, maar dan voor poten die verticaal midden in een doorlopende regel staan, in een demilune tafeltje bijvoorbeeld. Ik zou me bij jouw constructie wat ongerust maken dat bij krimp de borsten niet meer tegen de poten vallen en dat je dan enkel op de lijmverbinding tussen de verticale vlakken vertrouwt om schranken van de pootconstructie op te vangen. Maar waarschijnlijk is dat gewoon pure paranoïa van mijn kant Bij je knikkerframe heb je dat schranken niet, dat hangt gewoon stil aan de muur (hoop ik).

 10. #10
  Art, ja demi lune tafeltjes, die worden vast minder belast.

  Damien, bedoel je met een afbrekende wang, een van de punten van de vork die aan de kop van de poot zit? Met zwaluwstaarten wordt wel het materiaal dunner, dus of het dan sterker wordt?

  Volgens mij is de grootste belasting die een tafel krijt, als er iemand in langsrichting eens stevig tegenaan stoot. Dan gaat heel dat zware blad heen en weer "zwiepen" en dan komt er bij mijn ontwerp een zware belasting op deze slis verbinding te staan (schranken inderdaad). Geen wonder dus dat schraag tafels meestal allerlei driehoeksverbanden hebben.

  Met langsregels zou ik die krachten van het schranken een heel eind op kunnen vangen, maar ik weet nog niet of ik dat mooi vind.
  Laatst gewijzigd door Seek; 14-12-12 om 15:30.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top