Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 30
 1. #1

  Axminster Evolution SK114 Woodturning Chuck

  Dag houtdraaiers,

  Is er hier al iemand bekend met deze chuck?  Ik ben wat aan het rondkijken naar een geschikte chuck (is er eigenlijk een nederlands woord voor?) voor een klein draaibankje, maar eigenlijk zie ik door de bomen het bos niet meer

  groet,
  Sam

 2. #2

 3. #3
  bedankt! dat ik dat weer vergeten ben ...

 4. #4
  Sam, er is inderdaad heel wat keuze in klauwplaten en toebehoren. Maar nog belangrijker dan de body zijn de toebehoren, meer bepaald de vorm van de klauwen.

  Zelf heb ik verschillende klauwplaten van One Way in gebruik,(Talon, Stronghold) hier zijn de klauwen niet mooi cirkelvormig in gesloten toestand. Voordeel van deze vorm, een groot spanbereik met één stel klauwen. De diameter van de opnametap luistert niet zo nauw, er is een speling van wel 20mm Bij één type heb je een klemvast spanbereik van 40mm tot 65mm, dit als gevolg van de niet cirkelvormige klauwen. Dwz. dat je een grote variatie van opname diameters kan opnemen met maar één stel klauwen, dus weinig wisselen van klauwen. Nog een voordeel bij deze klauwen, je spant zonder problemen een vierkant stuk klemvast in de klauwplaat. Hier heb je ook weer een grote variatie aan afmetingen die je kan inspannen bij éénzelfde stel klauwen.

  Bij zuiver cirkelvormige klauwen zoals de Axminster die heeft is dit spanbereik strikt begrenst. Hier zal er maar een tolerantie in diameter zijn van maximum 5mm denk ik. Dat werkt eerder beperkend. Bij grotere werkstukken kan je maar een kleine opnametap gebruiken bijvoorbeeld, of je moet de klauwen wisselen voor grotere exemplaren.

  Bij beide types is de klemvastheid dik in orde, alleen is de One Way gebruiksvriendelijker, lees minder omwisselen van klauwen, dus minder tijdsverlies.


  Mvg,

  André

 5. #5
  da's weer een duidelijk verhaal André! Ik heb besloten om eerst eens wat behoorlijker te leren draaien en dan bekijk ik het nadien nog wel

 6. #6
  Ik heb verschillende klauwplaten van teknatools en hier is een leuk aanbod voor een goede klauwplaat met wat extra klauwplaten erbij...... en verder uit te breiden.

  http://www.capellemanmachines.be/klauwplaat_NOVA_G3.htm

  Je kan het online bestellen via de mail. Een prima service!!!!

  Gr Bep

 7. #7
  Niet dat ik een expert ben, verre van, maar ik zou ook een Teknatools nova of een Oneway of Oneway talon aanraden.

  Zelf heb ik ook een Oneway chuck (de originele) sinds kort, met de #2 tower jaws (extra hoog). Ik gebruik maar 2 van de 4 klauwen om blokken bruyerehout op te spannen, net zoals veel van mijn collega's pijpmakers. Onder hen zijn is de oneway ook de meest gebruikte "standaard" chuck. (velen gebruiken een andere chuck met zelfgemaakte klauwen).

  Voordeel van de oneway is zoals aangehaald de speciale vorm van de klauwen als je de juiste bestelt. Je hebt "serrated" en "profiled" klauwen, en deze laatste zijn niet helemaal rond maar dubbel afgevlakt in elke klauw waardoor je veel meer oppervlak hebt om te klemmen op stukken die niet perfect rond zijn.

  Grappig is dat men bij Teknatools als sterke kant aanhaalt dat de schroefdraad op de chuck zit zodat je "geen gedoe met adapters" hebt, waar ze bij Oneway net als sterke kant aanhalen dat je alleen maar de adapter hoeft te wisselen om je klauwplaat op een andere draaibank te kunnen gebruiken. (Persoonlijk lijkt het tweede me meer een sterk punt dan het eerste)
  Laatst gewijzigd door massis; 13-12-12 om 08:49.

 8. #8
  Maar het scheelt wel in prijs..... de Teknatool Nova3 met 3 verschillende klauwplaten en schroef voor 180,-

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bep Bekijk Berichten
  Maar het scheelt wel in prijs..... de Teknatool Nova3 met 3 verschillende klauwplaten en schroef voor 180,-
  Klopt. Mijn Oneway inclusief woodworm screw en #2 tower jaws (dus zonder de standaard #2 jaws) kostte me €207 incl verzending...

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bep Bekijk Berichten
  Maar het scheelt wel in prijs..... de Teknatool Nova3 met 3 verschillende klauwplaten en schroef voor 180,-
  Let op, een G3 is geen SuperNova. De SuperNova is de full size Teknatool die vergelijkbaar is (althans in dezelfde klasse zit) als de Oneway, of die Axminster, of een Record Patriot, of een (nog een nieuwe) EasyWood Tools chuck (met quick release bekken... oogt aardig, maar heeft zich nog niet bewezen en kost een bom duiten).

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top