Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 2 van de 2
 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552

  Een bankje voor in de tuin

  Wederom een simpel project en nog wel in opdracht ook. Maar ondanks de simpelheid moest ik een paar keer achter de oren krabben om een simpele oplossing te vinden.
  Een vriendin van m'n vrouw besteedt nogal wat aandacht aan haar tuin. En omdat ze niet meer zo piep is wilde ze graag zittend in de tuin kunnen knutselen. Dus het idee van een bankje was geboren.
  Omdat het buiten gebruikt gaat worden en ik weinig op heb met verven e.d. moest het behandeld tuinhout worden. In overleg werden de globale maten: zitting 250 x 500 en 400 hoog. Dus bij Home Depot een plank van 5/4 x 6 (25x140) gehaald. Eerste een schaaltekening gemaakt om de verhoudingen van de diverse onderdelen te kunnen zien. Het wordt een zitting met twee poten onder 15 graden. Tussen de poten komen twee klampen tegen de zitting aan.
  En de zaag ging er in. Door een foutje met het uit m'n hoofd omrekenen van de lengtemaat (stomme inches ook) kwam ik net een klein stukje hout te kort. Maar omdat onze trouwe Oldsmobile uit 1994 de geest had gegeven kon ik even niet verder. Maar ik kon wel de zitting voorbereiden. Met domino's de twee helften samen gelijmd. Omdat ik de twee delen verkeerd om lijmde moest ik met veel geweld (en een paar nog nooit eerder in Amerika gehoorde Hollandse krachttermen) de helften weer scheiden en op de goede manier weer klemmen. Vandaar de beschadigingen op de naad. Met de Forstnerboor de gaten voor de handgreep geboord. Met een latje als geleider met een contourfrees de rechte delen tussen de gaten gemaakt.
  PC081289q.jpg

  Met een malletje met R=25 en dubbelzijdige tape de hoeken afgerond. Met de afrondfrees alle scherpe kanten mooi afgerond.
  Een paar dagen terug hebben we een Chrysler PT Cruiser gekocht (2e hands). Hier kan zoveel omgebouwd worden dat ik er balken van 8' (ca. 2440) makkelijk in kan vervoeren. Dus een plank bijgekocht en de rest gezaagd. De poten samengelijmd. De kopse kanten op 15 graden gezaagd. De poten gaan van beneden 250 naar boven tot 150 breed verlopen. Met wat rekenwerk en zelfs een rekenlineaal heb ik de geleider ingesteld en de poten taps gezaagd.
  PC081290q.jpg

  Omdat de originele zijkant van de plank niet mooi recht was moest ik met shims de kromming opvangen.
  PC081291q.jpg

  Vervolgens de klampen met een schuinte van 15 graden gezaagd. Onder aan de poot kwam een uitholling met R=120. Omdat het hout nogal al zwaar is heb ik ook met een grote gatenboor (ruim 50 mm) een verlichting/versiering aangebracht.
  PC091294q.jpg

  Vervolgens werden alle domino's gefreesd. Hierbij gebruikte ik het ene deel als geleider voor het andere deel om de zool van de Domino goed op de strepen te kunnen uitlijnen. Sommige domino's gingen midden in de vlakke kant van het hout.
  PC091292q.jpg

  Alles sloot verrassend strak aan. Bij het droogpassen klopte alles precies.
  PC091293q.jpg

  Alle vrijliggende scherpe randen gingen langs een afrondfrees en na wat schuurwerk kon er gelijmd worden. Het geheel werd met spanbanden op spanning gebracht.
  PC101295q.jpg

  Omdat de poten onder 15 graden stonden maakte ik twee latjes onder 15 graden die met dubbelzijdige tape vastgemaakt. hiermee kon ik de spandband zonder verschuiven vastklemmen.
  PC101296q.jpg

  Na het drogen voelde het geheel zeer solide aan, dat gaat de eerste 100 jaar niet in elkaar zakken.
  PC101297q.jpg
  Laatst gewijzigd door WR1944; 10-12-12 om 05:29.

 2. #2
  Dat is wederom een zeer geslaags project geworden, petje af, banke op
  Houterig mannekke

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top