Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Pocket hole jigs

 1. #1

  Pocket hole jigs

  Beste vrienden houtbewerkers,
  Zijn her mensen die ervaring hebben met de pocket hole jigs zo ja wat is de ervaring hier mee.
  Groeten
  Malefe

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Kijk eens bij de postings van WR1944. Hij heeft hierovre onlangs verschillende teksten geschreven.


  Fons

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.558
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Athanor Bekijk Berichten
  Kijk eens bij de postings van WR1944. Hij heeft hierover onlangs verschillende teksten geschreven.
  Inderdaad. Het is een ideale manier om redelijk snel verbindingen te maken. In het begin moet je wel uitvogelen waar het goed en waar het minder goed toepasbaar is. Multiplex en korte schroeven is een slechte combinatie. Probeer daarom dikker te gaan dan 12 mm. Ook moet je zorgen dat de verbinding onderling niet kan verschuiven want door de schuinte trekt de schroef het hout wat opzij. Maar als je deze zaken eenmaal onder contolr hebt is het een snelle manier om stevige verbindingen te maken, zowel haakse als in elkaars verlengde liggende delen.
  De mal wordt ingesteld volgens een tabel, afhankelijk van de houtdikte. Maar je kan zelf wat instellingen veranderen als je eenmaal het systeem door hebt. Bijvoorbeeld minder diep boren als je schroeven iets te lang zijn.
  Toen ik in Holland houten kratjes moest maken heb ik een vergelijkbare set van Wolfcraft besteld. Iets minder van kwaliteit maar het deed z'n werk en ik was er tevreden mee. Dus als je een toepassing denkt te hebben kan je een juniorset bestellen om te proberen. Dan kan je altijd nog een compleet systeem bestellen met kleminrichting.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2010
  Locatie
  H.I. Ambacht
  Berichten
  458
  Ik heb de set van Wolfcraft en ben er zeer over te spreken. Ik gebruik hem niet veel maar de verbindingen zijn erg strak, snel en sterker dan 'koud' op elkaar schroeven. Wel materiaal gebruiken van minimaal 15mm en liefst 18mm of meer, 12mm geeft problemen ondanks wat de gebruiksaanwijzing zegt.

  Groeten,
  Patrick

 5. #5
  Ook ik gebruik regelmatig het wolfcraftsysteem voor de wat snellere klussen en 'uit het zicht'-werk. Ik heb het alleen gebruikt bij 18 mm of meer en heb geen ervaring met dunner materiaal. Ik ben er goed over te spreken.. Wel moet je de mal goed vastzetten voor met boren te beginnen, anders gaat de zaak schuiven en krijg je lelijk werk.

  Groeten, Henri

 6. #6
  Zelf heb ik de kregjigg ook, de juniorset. Die kleminrichting bij de duurdere setten denk ik niet nodig te hebben omdat ik meestal op locatie werk, zonder werkbank dus, en ook vaak met grotere werkstukken die je toch niet in de kleminrichting kunt doen.Wel heb ik de bijpassende tang waarmee je de boormal op het werkstuk kunt klemmen.
  Ik vind het een ideaal systeem voor het in elkaar schroeven van werkstukken en aanpassingswerk waarbij je geen schroeven in het zicht wilt hebben.
  Dat het sterker is bij multiplex verbindingen denk ik niet, als je op de goede manier voorboort kun je met gewoon doorschroeven denk ik sterkere verbindingen krijgen, ook doordat je dan langere schroeven kunt gebruiken.

 7. #7
  Ik heb bij rutlands hun eigen merk pocket hole kit gekocht, deze lijkt op de kreg jig. later nog een Kreg mini jig en de bijbehorende klemtangen. Beide werken super, meteen een sterke verbinding. Belangrijk is wel dat je goede schroeven gebruikt, bij voorkeur van Kreg.
  het kost je wel even tijd om afstanden en boordiepte goed te bepalen, kreg instructieblad is een goed hulpmiddel

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.558
  Je kan de tabel gebruiken voor de instellingen maar die van Kreg is op inchmaten gebaseerd. Maar je kan zelf, voor dat je gaat boren, de instelling testen of beter afstellen dan volgens de tabel mogelijk is als je afwijkende maten hout hebt.
  Schuif de kraag van de boor omhoog tot bijna aan het einde van de boor. Laat de boor door het gat van de mal zakken. Schuif het blok met de boorbussen zover omhoog of omlaag tot de punt van de boor een halve houtdikte (dit is de dikte van het hout waar in geboord wordt) van af het blok met de bussen het horizontale vlak raakt waar het hout op steunt. Nu staat het bussenblok op de juiste hoogte. Val je tussen twee vaste stappen in dan neem je beter de hogere positie.
  Nu komt de kraag aan de beurt. Neem de dikte van het hout waar de schroef in gedraaid wordt. Trek daar 2 tot 3 mm van af. Trek die resterende lengte af van de lengte onder de kop van de schroef. Dit is de afstand vanaf het horizontale vlak tot aan de vlakke kant aan de boorpunt, gemeten parallel aan de booras. Die vlakke kant is waar het dunne deel van de boorpunt over gaat in de volle diameter van de boor. Als je de boor op de goede diepte hebt laat je de kraag op het bussenblok zakken en zet je de kraag vast. Nu moet alles goed ingesteld staan. Maar je maakt beter eerst een proefboring.
  Bij Kreg kan je het bussenblok vastzetten met een boutje in vaste posities. Heb je afwijkende afmetingen van hout dan kan je op de bovenstaande manier alles naar je eigen inzicht aanpassen.

 9. #9
  en gebruik schroeven met een "platte achterkant", verzonken schroeven hebben soms de neiging je hout uit elkaar te trekken als je ze aandraait

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.558
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door LMM Bekijk Berichten
  en gebruik schroeven met een "platte achterkant", verzonken schroeven hebben soms de neiging je hout uit elkaar te trekken als je ze aandraait
  Inderdaad, nooit verzonken schroeven gebruiken. Daarmee trek je het hout uit elkaar. In noodgevallen kan je verzonken schroeven gebruiken door een onderlegringetje onder de verzonken kop te plaatsen als de buitendiameter van het ringetje tenminste in het gat past.
  Kreg heeft bolkopschroeven met een "ingebouwde" onderlegring. Maar je kan ook normale bolkopschroeven gebruiken en er een ringetje onder te doen als de schroef teveel in het hout trekt.
  Ik ben momenteel rekken aan het maken voor opslag in de kelder en verstook 2 1/2" schroeven. Per vak gaan er zo'n 50 schroeven in. Met 4 bouwlagen dus rond de 200. De planning is om 4 rekken te maken dus met 2 dozen van 500 schroeven elk moet het wel te doen zijn.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top