Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  Nieuwe bootstoel voor een oud scheepsmodel.

  Het MAS bezit een schaalmodel (op 1/4) van de staatsiesloep die in 1810 aan Napoleon ten geschenke gegeven werd ter ere van zijn bezoek aan Antwerpen. Het origineel bevind zich in het Musée de la Marine in Parijs.

  Begin Maart opent een tijdelijke tentoonstelling in het MAS over Napoleon in Antwerpen, dit model mag dus niet ontbreken in de opstelling. Maar, het model was in 1932 voorzien van een bootstoel met twee ondersteuningen die in de loop der jaren heel wat tekortkomingen begon te vertonen. Oorspronkelijk waren er vier losse steunen gebruikt, maar die werden toen (1932) om een onbekende reden vervangen door de huidige tekortschietende sokkel.

  Er werd mij gevraagd om een nieuwe ondersteuning te ontwerpen en te bouwen om het model optimaal te ondersteunen op een visueel aantrekkelijke manier. Voor het ontwerp heb ik mij gebaseerd op de originele ondersteuning die gelukkig nog terug te vinden was op een schilderij. Op de romp heb ik de sporen terug gevonden van deze ondersteuning, de positie van de nieuwe steunen was dus snel gevonden
  Door de frêle bouw van het model, de extreme lengte van 4,80m, en de onevenwichtige bovenbouw was een ondersteuning van de kiel noodzakelijk geworden.
  Deze laatste eis in combinatie met de oorspronkelijke ondersteuning hebben uiteindelijk tot het definitief ontwerp van de nieuwe bootstoel geleid.

  De volgende klus was dan een negatief nemen van de rompvorm op vier verschillende plaatsen, en van deze negatieven positieve mallen vervaardigen. Deze laatste heb ik gebruikt om zowel de werktekeningen als de freesmallen te vervaardigen, ook tijdens de definitieve assemblage bewezen ze hun dienst om de onderdelen exact te kunnen positioneren tijdens het lijmen.

  De steunlat voor de kiel is op drie plaatsen doorboord, niet (alleen) voor de versiering, maar om deze lat dood te boren, dwz. door deze boringen verliest het hout een heleboel spanning, rond of hol trekken is nu quasi uitgesloten. Vervormen van deze lat is uit den boze, bij een eventuele vervorming zou dit immers ook invloed hebben op het scheepsmodel.

  De vier steunen zijn samengebouwd met de "Domino" inclusief de steekschoren, die heb ik namelijk dezelfde sectie gegeven als een domino van 10mm Even een gat boren en klaar was kees.
  Alle gebogen onderdelen zijn gecalibreerd op een Felder freesmachine met een rechte bovenfrees met lager in de as. De mallen heb ik met dubbelzijdige tape op de werkstukken gekleefd, zo waren er nadien geen schroefgaten in de stukken. Alle randen zijn opgerond met een kwart ronde frees van 6mm. als afwerking werd er eerst een laag beits op het hout gezet ( gaat het vergelen tegen) daarna twee lagen "Woca" Masterolie erop. Alle draagvlakken werden bekleed met zuurvrij foam van 5mm, speciaal ontwikkeld voor gebruik in musea.

  Bijgaand wat foto's van de klus, van het samenbouwen van de steunen zijn er geen foto's, platte batterij, en door de tijdsdruk was geen tijd om te wachten tot deze terug opgeladen was.


  Ps; het MAS is Museum Aan de Stroom in Antwerpen.


  Mvg,

  André

  Het origineel in Parijs.
  Napoleonsloep01.jpg

  Negatief nemen van de romp.
  IMG_2765.jpg

  Van negatief naar positief.
  26 11 2012 007.jpg

  Werktekening.
  26 11 2012 008.jpg

  Freesmallen aftekenen en uitzagen.
  26 11 2012 010.jpg

  En de stukken gecalibreert.
  26 11 2012 012.jpg

  Mal voor de koppen van de kielondersteuning.
  26 11 2012 017.jpg

  Alles samengebouwd.
  14112012 004.jpg

  Volledig afgewerkt.
  26 11 2012 019.jpg

  En het eindresultaat.
  IMG_3025.jpg

 2. #2
  Dat is weer een mooie klus geweest.
  Ik ben altijd heel blij met jou uitleg over jouw projecten.
  Tevens verduidelijken de fotos het verhaal.
  Ik vind het wel bijzonder dat de opbouw afneembaar is(als ik de fotos zo zie).
  Ik ben begonnen met niets en het meeste heb ik er nog van over.

 3. #3
  Wow, dat ziet er netjes uit!
  Goed doordacht en heel mooi uitgevoerd.
  Grappig toch, hoe je een constructie die toch niet zo simpel is zo eenvoudig kunt voorstellen

  Het ziet er heel elegant uit, denk dat er zo nog opdrachten zullen volgen!

  Groeten,
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top