Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4

Onderwerp: reparatie trekmes

 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630

  reparatie trekmes

  Ik heb een oud trekmes al jaren achter in de kast liggen. Maar nu heb ik het geslepen omdat ik nu tijd heb en er een toepassing voor had. Tijdens het slijpen ontdekte ik het merk van de fabrikant: J. en R. Dodge, een destijds bekende Engelse fabrikant van handgereedschap uit het begin van de vorige eeuw, die naar het schijnt ook een handels- huis in Amsterdam had.
  De handvaten hebben al tientallen jaren geleden losgelaten en een ervan is gespleten. Op de foto's is de status te zien.

  Hoe kan ik dat het beste repareren met behoud van de oude handvaten?.
  Oorspronkelijk schijnt het gebruikelijk te zijn geweest om de handvaten axiaal te doorboren en de staarten (heten ze zo?) aan het eind van de gaten te klinken. Maar daarvoor zijn de staarten door vroegere handelingen te kort en te rafelig. Ik dacht nu de axiale centrale gaten in de handvaten opnieuw (= ruimer) op te boren, te vullen met een deuvel en in de deuvel de staarten met een epoxy vast te zetten. Maar ik twijfel of dit een goede methode is.

  Iemand advies?

  klaas0639
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Dat de handvaten loslaten bij trekmessen is een oud zeer, de arenden ( zo heten die "staarten") verroesten aan de uiteinden en de opgeklonken ring komt los, het handvat of knop dus ook.
  Vroeger was het een heel geklooi om deze terug vast te krijgen, maar tegenwoordig doet een beetje Epoxy wonderen

  De arenden voorzie ik van enkele inkepingen op de hoeken dat geeft een extra hechting voor de epoxy. Verder alles grondig ontroesten, de gaten in de knoppen proper maken ( roest en andere onrechtmatigheden verwijderen) en epoxy erin. Al mijn haalmessen hebben deze behandeling ondertussen gehad, die komen nooit meer los.

  Is de boring in de knoppen echt uit gelubberd dan kleef ik aan de onderzijde een stukje tape alvorens de epoxy in de gaten te gieten, doe je dit niet dan kan je blijven gieten. Hoe veel speling de arenden ook hebben in de gaten, de epoxy vult het zonder probleem op. Deuvels of iets dergelijks in de gaten lijmen hoeft echt niet, de epoxy klaart de klus ook zo wel, desnoods de epoxy in beetje indikken met schuurstof.


  Mvg,

  André

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  OK, klinkt goed. Maar als ik naar de bouwmarkt ga zie ik er vele soorten en merken epoxy. Ik heb er geen enkele ervaring mee. Welk type/merk moet ik nemen?

  mvg
  klaas0639

 4. #4
  Ik heb echt goede ervaringen met Bison combi metaal. Ik maak het wel altijd eerst schoon en daarna vetvrij met thinner.

  Met vriendelijke groet,
  Koos

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top