Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11

Onderwerp: Wat is een vakman?

 1. #1

  Wat is een vakman?

  Te pas en te onpas valt hier op het forum de term vakman.....

  Maar wat is eigenlijk een vakman..... is een vakman de man die van houtbewerken zijn vak heeft gemaakt of kan een vakman ook iemand zijn die op hobbybasis aan houtbewerking doet maar daar wel heel goed in is?

  Ben benieuwd naar jullie meningen?

  1 vraag: laten we het generiek houden en niet op persoonsnivo.....
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 2. #2
  Voor mij is een vakman iemand die beroepsmatig werk van hoge kwaliteit aflevert. Iemand voor wie het zijn of haar werk (geweest) is dus. Anders ben je een hele goeie amateur.

 3. #3
  De eerste reactie op zo een vraag is de volgende: een vakman is iemand die weet waar ie me bezig is. Die het vak onder de knie heeft en elke uitdaging de baas kan. Dat kan een professioneel zijn, maar evengoed een begenadigd hobbyist. De kwaliteit van het uitgevoerde werk is de determinerende factor, niet of iemand een vak hobbymatig of voor zijn beroep uitoefent. Bij de beroeps zitten soms grote klungelaars en bij de hobbyisten zitten soms natuurtalenten.

  Maar als je wat verder nadenkt over deze interpretatie is het toch niet zo simpel, er is namelijk nog een factor niet genoemd, je hebt de technische (vak)kennis, maar er is ook nog zoiets als de uitvoeringstijd. Geef de grootste kluns 10 jaar de tijd, dan produceert die ook een werkstuk waar niks op aan te merken valt en dat evenwaardig is aan wat een beroeps op 4 uur samen bouwt, is deze kluns dan een vakman? nee dus.

  Je kan nu eenmaal geen appelen met peren vergelijken. Hoe moet je dus vakkennis omschrijven? Enkel technische kennis, nee, snelheid van uitvoering telt ook mee. Handvaardigheid dus, heel vlot kunnen omgaan met allerlei gereedschap en machines, inventief omgaan met machines en gereedschap dat tot je beschikking staat. Soms behoorlijk moeten kunnen improviseren om een klus tot een goed einde te brengen binnen de vooropgestelde tijd, en toch een hoogstaand kwalitatief stukje werk af te leveren. Hoe krijg je dit laatste onder de knie? Gewoon door "het veel te doen" De beroeps heeft hier dus een groot voordeel, die blijft heel zijn actief leven oefenen. De hobbyist daarentegen is hier gehandicapt, die heeft namelijk nog een ander (beroeps)leven. Gebrek aan praktische oefening gaat dus bijna altijd een verschil geven. Er zal dus hoogstens kunnen gesproken worden van een vakkundig hobbyist. De term vakman word dan voorbehouden aan de beroeps oef!


  Mvg,

  André

 4. #4
  Specifiek voor mijn vak (verwarming) wordt er in de regelgeving soms gesproken over een 'geschoold vakman'. Volgens een instructeur bij een opleiding is iedereen die een schroevendraaier kan vasthouden 'een geschoold vakman'. Voor de wet dan toch.
  Persoonlijk sluit ik me aan bij André.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 5. #5
  In een tijd waarin velen zich moeten omscholen van het ene naar het andere beroep vind ik de term vakman lastig, het is een wat uitgeholde term.
  Een vakman is veelzijdig, tegenwoordig hebben we specialisten die snel dat ene ........ kunnen uitvoeren, zijn zij dan ook vakmensen?

  Het is als de evolutietheorie van Darwin maar dan binnen de beroepen elke beroepsgroep eindigt in meerdere specialisaties/nu vakman genoemd maar in feite een nieuwe beroepsgroep, waarvan enkele zich weer opsplitsen in meerdere specialisaties..
  Binnen de mensheid/beroepen is dat een voorgaand proces.
  Maar elke overgang van vakman naar verdeelde kennis word dan specialisatie waarbij verwarring ontstaat, maar uiteindelijk de nieuwe vakman is.

  hieronder staat nog mijn eerste schrijven.
  Ik doe ook een poging.......Een vakman heeft een bredere kennis, daarbij snel en efficiënt werkt en problemen op tijd herkend, voorkomt en oplost.
  De term bredere kennis bedoel ik mee theoretische en praktische kennis, hij kan dus een situatie inschatten, een plan opstellen en uitvoeren.

  lijkt me een interessante discussie.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  943
  Tis simpel. Een vakman durft fouten te maken. Maar de fouten die hij maakt kan hij oplossen. Ooit geleerd van mijn oude leermeester.
  Jeroentje

 7. #7
  Het is niet onlogisch dat het woord vakman te pas en te onpas gebruikt wordt, want de meeste beroepen, vakken, hebben in Nederland een vrij vestigingsbeleid. Wij kennen ook geen opleidingssysteem meer voor heel veel beroepen, dus ontbreekt ook elke kwalificatie op dat gebied. De reguliere medische beroepen kennen dat nog wel en iemand die een opleiding afgerond heeft, mag de bijbehorende titel voeren. In ons omringende landen, zoals Duitsland, is dat anders en in mijn ogen, ook beter geregeld. Maar in Nederland kan elke bouwmarkttoerist zich vakman noemen. Eigenlijk zou bij beroepen, waarbij veelvuldig de handvaardigheid een rol speelt, beter ambachtsman dan vakman genoemd kunnen worden. Een parkeerwachter is ook een vakman.
  En in traditie van de vroegere gilden zou er weer een onderscheid tussen leerling, gezel, meester gemaakt kunnen worden. Dan mag best los gezien worden van het vestigingsbeleid, maar het zou de potentiele opdrachtgever in ieder geval enige zekerheid bieden.

  jaap

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.567
  Naar mijn bescheiden mening is het begrip vakman/vrouw iemand die zijn vak goed verstaat.
  Met andere woorden wat het vak ook is maar dat hij of zij daarin goed werk afleverd.

  Verkopen is zelfs een vak dat door minder mensen dan het gemiddelde goed wordt bedreven,
  daar zijn de goede dus ook vakmensen.

  Ik vind de parkeerwachter van Jaap daar een goed voorbeeld van vooral met al die parkeervakken.
  Waar dus iedereen ook een vakman/vrouw in parkeren kan zijn als je steeds mooi recht in het vak staat.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 9. #9
  Ik houd het toch liever bij een ambachtsman/-vrouw, die handmatig of machinaal producten maakt en zich heeft bekwaamd/geschoold en ervaring heeft opgebouwd in een geheel vakgebied of activiteiten binnen dat vakgebied.
  Vakwerk komt uit de bouw - zie ook vakwerk huizen/deel van een bouwwerk.
  Oudhollands rond 1800 "fah" is muur/afsluiting.
  Ambachtsman/-vrouw is meer gekoppeld aan opleiding/ervaring - zie ambachtsschool.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 10. #10
  @jan
  Dat het woord 'vak' voorkomt in vakwerk én vakman berust op toeval.

  Een vakman is iemand die goed is in zijn vak.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top