Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Lintzaag of zaagtafel

  Beste forumleden,

  Ik ben wellicht van plan een uitbreiding van mijn gereedschap aan te kopen.
  Waarom? Omdat ik bij het zagen van smallere stroken en kleine stukjes enz niet goed uit kom met de geleiderrail (bij de invalzaag).
  Dus ik dacht aan een zaagtafel of lintzaag. Maar krijg geen goed beeld wat nou voor mij het beste zou kunnen zijn....

  Waarom een lintzaag? Compacter, kleine garage.. Veelzijdig te gebruiken?
  Zaagtafel? Betere zaagsnit? rechter/stabieler?

  Wat nu mijn vraag nog is, Wat zijn jullie ervaringen? Ik heb het idee bij een lintzaag dat de zaagsnede niet altijd recht is. Dus dan krijg je weer een ander luxe probleem dat er een vlakbank moet komen.
  Een zaagtafel kan natuurlijk ook compact zijn. Maar die is weer minder veelzijdig inzetbaar.

  Ben aan het kijken naar een Hammer N4400, reactie van Felder op bovenstaande vraag (recht zagen): "Het is natuurlijk altijd een combinatie van de juiste machine, het juiste gereedschap en de een gebruiker die weet waar hij mee bezig is. Wanneer de machine juist is afgesteld, het juiste lint(dikte) en de juiste mal gebruikt worden en de gebruiker alles op de juiste manier toepast kan er met de Hammer lintzaag in de diverse houtsoorten een rechte zaaglijn gemaakt worden."


  Hoor graag jullie ervaringen of tips.

  Groet
  Dave

 2. #2
  neem ze gewoon allebei

  een lintzaag is juist erg goed om hoge planken en balken mee te zagen terwijl je dat met een zaagtafel weer niet kunt

  ik ben zelf ook nog op zoek naar een lintzaag
  ik heb al een zaagtafel maar er zijn genoeg dingen die ik daar niet mee kan zagen

 3. #3
  Ervaring met een lintzaag heb ik niet zo heel veel, maar het hangt er denk ik ook van af wat je er mee doen wilt. Bij werken met massief hout, pennen zagen, hout op dikte zagen ed denk ik dat een lintzaag makkelijk is. Bij werken met plaatmateriaal (waarbij je dus niet vaak grote diktes moet opdelen) is een zaagtafel makkelijker. Sponningen en groeven zagen gaat ook niet met een lintzaag. Zelf heb ik een goede mobiele zaagtafel en ik zou best een lintzaag willen hebben, maar ik heb er denk ik niet zoveel werk voor.

 4. #4
  Wegens ruimtegebrek had ik gekozen voor de lintzaag. Ik mis een zaagtafel echt wel. Ben nu een zaagfreestafel aan het bouwen met mijn festool ts 55 eronder.
  Een en ander zaagt recht (afwijking op een meter 0.05mm) freest goed. Alleen het afkorten gaat nog kilo utrecht tango. Ik kom hier nog op terug met foto's e.d.
  Mijn zaagfreescombi staat op een ander adres dus dat is niet altijd handig.

 5. #5
  Hallo,

  Het hangt er helemaal van af wat je wilt zagen, wat Bjorn al zei.
  Je hebt een beperking in de uitlading (bij de N4400 42 cm) dus voor plaatmateriaal is 't niet de ultieme zaag.
  Wat voor (het gebruik van) een lintzaag van belang is:
  1) Scherp zaaglint
  2) Doorvoersnelheid: Hard duwen => scheef zagen
  3) De spanning op het zaaglint.
  Je keuze: Hammer N4400 is goed, 'k wou dat ik er een had. Daarmee wil mijn Scheppach HBS 32 niet afvallen, maar Hammer is gewoon klassen beter.
  Ik kan met mijn lintzaag een keurig plakje van 1 mm van een 10 cm dikke balk afzagen.
  Maar een plaat MDF in de lengte doorzagen doe ik er niet mee.

  Succes met het oplossen van je dilemma.
  Peter

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Van de twee machines is de tafelzaag het meest nuttig, ik moet wel zeggen dat sinds ik een fatsoenlijke Lintzaag heb (N4400) dat ik mijn paneelzaag nu enkel gebruik om af te korten en om plaatmateriaal te zagen. je kan er met een goed zaaglint recht mee zagen maar het is niet zo evident als bij een tafelzaag. Om te schulpen is ze echt ideaal, maar het gaat daarna altijd nog door de schaafbank

 7. #7
  Bedankt alvast!

  Voor het plaatmateriaal gebruik ik gewoon mijn ts55, geen probleem. Maar zodra een plank smaller is, of moet worden dan de geleiderail dan wordt het moeilijk! voor die gevallen zoek ik dus een oplossing. Daarnaast ook af en toe balkjes en hoge planken halveren enz. Dus ik neig naar een lintzaag. ook door wat jullie er over zeggen. Maar ik ben bang dat ik straks die lintzaag heb, ga zagen en dan er achter kom dat een vlakbank ook wel makkelijk is omdat de planken niet 100% haaks van de lintzaag komen.. oftewel, dan krijg je zn domino effect, koop je het een heb je het ander nodig....

  Ik ben er nog niet uit. Wellicht is een eigenbouw zaagtafel ook wel een optie! dus ben wel benieuwd naar de foto's Wim!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top