Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11

Onderwerp: Kastje

 1. #1

  Kastje

  Opdracht van jongste dochter: iets om de TV op te zetten, niet te groot, mat wit en graag een beetje ouderwets.
  Smaak is nogal veranderlijk op haar leeftijd, dus voor een economische aanpak gekozen. Restje vuren voor het frame, stukje bouwhout voor de balusters (is dat de correcte benaming voor de gedraaide poten?), reststukken MDF voor deuren en panelen en multi- en triplex voor de lade.
  Een overgebleven terrazzo vloertegel als kras- en vlekbestendig blad. De scharniertjes waren over van een vorig project, evenals de verf: twee lagen alkyd grondverf geeft mooi mat wit. Toegegeven, de knoppen heb ik moeten kopen.

  HxBxD = 66x66x40. De tegel ligt los in het raamwerk en kan via een vingergat worden opgetild als de lade is uitgetrokken. De ruimte onder de lade is niet verdeeld.

  Kastje 1.jpg

  Kastje 2.jpg  Na het maken van de foto’s zijn de messing scharniertjes alsnog zwart gemaakt, past beter bij de knoppen en het blad.
  Dochter is er blij mee, dus ik ook.

 2. #2
  Kannonen, die is leuk gemaakt. Dat simpele kan je trouwens wel weglaten vind ik. Hoe heb je de poten door midden gezagen?

 3. #3

  Dat is inderdaad knap werk. Een zeer geslaagd ontwerp, proportioneel klopt het als een bus, en dat zie je direct.
  Alle details kloppen, van knoppen tot blad, en nog mooi strak afgewerkt ook.
  Het kastje komt wel mooier tot zijn recht met bloemen erop dan met een TV vind ik.

  Ps: het zijn geen balusters, maar kolommen, balusters vind je aan een trapleuning.


  Mvg,

  André
  Laatst gewijzigd door tuoh; 11-11-12 om 19:12.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.567
  Heel mooi en de plint past er ook precies in.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 5. #5
  @Renault: dank voor de leuke reactie. De poten zijn niet gezaagd maar samen "69" gedraaid:
  Je neemt 2 balkjes, lengte = 1 complete poot + 1 voet. Teken de maten af met aan beide uiteinden een voet. Lijm de balkjes op elkaar, de lijm komt alleen ter plaatse van de beide voeten. Je houdt de lijm binnen de perken door vooraf een ondiepe dwarse zaagsnede op de overgang poot / voet te maken, hierbij in ieder balkje 1 zaagsnede en dus vooral niet beide voeten aan dezelfde balk inzagen (been there, done that...). Tijdens het draaien kunnen de balkjes wel wat extra steun gebruiken, tape rond de delen waar je niet bezig bent, eventueel een bril, en ik vond het erg geruststellend om nog wat extra lengte aan beide kanten te nemen voor een groter lijmoppervlak. Het ontwerp van het middendeel moet uiteraard geschikt zijn om 180° te draaien, je draait immers "69".
  Na het draaien zaag je beide voeten los van het balkje waar in het binnenvlak al een zaagsnede zit, wel weer even opletten dat dit niet aan dezelfde kant gebeurt...

  @André: mijn dank is groot! Ik denk dat ik onbewust wat extra aandacht aan het ontwerp heb besteed om het El Cheapo materiaalgebruik te compenseren .
  Ik ben het volledig met je eens wat die bloemen betreft. Mijn echtgenote ook trouwens, dus er zal nog wel een vervolg op komen.

 6. #6
  @Spaander: dankjewel. De plint had ik uiteraard vooraf opgemeten, vind het nogal storend als kasten niet gewoon tegen de muur kunnen staan.

 7. #7
  Heel mooi gemaakt. Je dochter zal er blij mee zijn.

 8. #8
  Aha een slimme manier dus. Maar je hoeft toch niet persee hem180 graden te draaien? Je kan hem namelijk toch ook ''open'' klappen als je de poot gedraaid hebt? Of zie ik dat verkeerd?
  Een huisarts weet van veel dingen een beetje. Een specialist weet van een beetje, heel veel. Ik ben een super- genie: ik weet van niks, alles

 9. #9
  @Wim Kluck: dank je, dochter was inderdaad erg blij.

  @ Renault: Ja, openklappen zou ook kunnen, maar niet als je onder een half-dik been een vol-ronde voet wilt hebben. Zie de eerste foto.
  Laatst gewijzigd door Kor; 11-11-12 om 22:24.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  943
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Kor Bekijk Berichten
  @Renault: dank voor de leuke reactie. De poten zijn niet gezaagd maar samen "69" gedraaid:
  Je neemt 2 balkjes, lengte = 1 complete poot + 1 voet. Teken de maten af met aan beide uiteinden een voet. Lijm de balkjes op elkaar, de lijm komt alleen ter plaatse van de beide voeten. Je houdt de lijm binnen de perken door vooraf een ondiepe dwarse zaagsnede op de overgang poot / voet te maken, hierbij in ieder balkje 1 zaagsnede en dus vooral niet beide voeten aan dezelfde balk inzagen (been there, done that...).
  In plaats van lijmen boven en onder kan je hem ook volledig lijmen met een laag papier er tussen. Gewoon over de volle lengte persen en dan later opdelen over de lijmnaad.
  Zou die bolletje er dan later onder zetten met een deuvel stok.
  Jeroentje

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top