Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 7 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 62
 1. #1

  Ook in Eindhoven komt er een veranda

  Na 2 jaar onderhandelen, waren we eindelijk rond en konden we onze tuin verdubbelen.
  In een grote tuin wilden we natuurlijk wel een veranda/terrasoverkapping in de tuin en nu de en-suite alweer een tijdje klaar is, wil ik wel weer een nieuw project.

  Onze tuin was voor:

  (naast de bamboe rechts zit het schuurtje, wel apart om zo een oude foto te zien trouwens :P ).
  En na aankoop van extra 100m2 ziet het er momenteel zo uit:
  (We hebben leidingen getrokken, een paadje aangelegd, gras gezaaid, etc.)

  Na ontzettend onder de indruk te zijn geweest van Dulcimers project is hier het plan voor de veranda van een recht toe/recht aan ding met plat dak ge-evolueerd tot een veranda passend bij ons huis in jaren 30stijl met mooie dikke eiken balken.
  Het hoogover ontwerpje is:

  En ik ben momenteel aan het denken hoe ik nu de combinatie vers eiken met baksteen succesvol maak (de opmerking van tuoh in Dulcimers topic over Belgische huizen die elkaar klapten door werkende balken heeft mij wel een beetje bang gemaakt :P ).

  Maar waar zijn we nu...
  De veranda komt rechts achterin, en momenteel ben ik bezig met de fundering:


  Morgen leg ik wapening in de gleuven, volgende week beton eroverheen en dan sparen voor het te metselen muurtje.
  Dit gaat waarschijnlijk een 2 jaar project worden, dus heb geduld met updates in dit topic

  Ik zal jullie in ieder geval van de voortgang op de hoogte houden, en misschien kunnen jullie helpen als ik weer eens vastzit :P .
  Laatst gewijzigd door Okke; 09-11-12 om 20:11.

 2. #2
  Dat word een ingrijpende klus zo te zien. Het funderingswerk, en al wat daar bij komt kijken is altijd het meest tijdrovend vind ik. Maar eens de basis gereed kan het opschieten.

  Voor baksteen invulwerk hoef je geen schrik te hebben, baksteen muren metselen op een eiken structuur kan daarentegen al eens faliekant aflopen.


  Succes met de bouw,

  André

 3. #3
  Hoe wordt dat dan normaal gesproken gemaakt, metselwerk tegen eiken palen?
  Compriband tegen de paal en er dan tegen metselen, met af en toe een kozijnanker voor de stevigheid?

 4. #4
  @Okke, ga je de wapeningsmatten buigen, zodat de wapening van je vorstrand doorloopt in de vloer?

 5. #5
  Tuoh, dat is goed om te horen! Ga ik daar rekening mee houden .
  Wat betreft wapening in de vorstrand, ik heb kooien gevlochten van betonstaal en die erin gelegd (stuk stoeptegel eronder en daar die "kooi" op gezet).

 6. #6
  Het lijkt er op de foto op dat er aan de achterzijde geen vorstrand zit..
  Dat baat mij dan weer zorgen :P wel mooi project!! Oja, ik zou denk ik dubbel waping
  staal toepassen met supportliggers er tussen.. Verder ben ik ook nooit zo'n fan
  van tempex onder beton.. Doe dan balk en broodjesvloer denk ik altijd..

  Succes met je project!

 7. #7
  Achter zit niet echt een vorstrand. Is wel dieper dan de rest van de plaat.
  Maar daar hebben een 3tal bomen gestaan waar de wortels tot 30cm diep weggefreest zijn. Dieper dan dat is het dus een drama om te graven met de hand.
  Maareh, wat heb je tegen Tempex dan? Balk en broodjesvloer is denk ik wel stukken duurder en wat complexer om netjes aan te leggen of valt dat mee?

 8. #8
  de vorstrand, zegt het zelf al, dient te voorkomen dat er vorst onder de betonplaat kan komen. Vorst zorgt er namelijk voor dat dat beton omhoog gedrukt wordt, en helemaal met slechts 1 laag betonstaalmat, is de kans dan aanwezig dat het gaat scheuren. In de regel wordt hier 60cm onder het maaiveld voor aangehouden.

  Ik heb niks tegen tempex an sich, maar als je goed kijkt, zie je dat het niet 100 procent vlak is onder het tempex ( dit is praktisch gezien ook onmogelijk te realiseren met tuingrond) Het gevolg hiervan is dat de betonplaat niet 100 procent steun heeft van zijn ondergrond, en technisch gezien dan dragend moet worden uitgevoerd. (exacte berekeningen hiervan heb ik niet). ook denk ik niet dat het in deze setting veel bijdraagt aan de isolatie ( maar dat is mijn idee, en kan ik niet onderbouwen).

  Een balk en broodjesvloer wordt geheel anders uitgevoerd..

  je maakt een betonplaat van 20 hoog en 60 breed langs alle zijden van de schuur. (dubbel wapening,rond 8 staal, supportliggers aan elkaar gevlochten) vervolgens ontkisten, bij spouwmuur binnen en buitenblad toepassen, bij enkel steens alleen calduran blokken opbouwen tot onderkant betonbalken, dan broodjes toepassen, ventilatieroosters niet vergeten. bekisten, beton storten, ontkisten, en je hebt een geisoleerde, geventileerde, vrijdragende constructie gerealiseerd.


  mijn advies aan jou is toch, (want dat van die bomen is wel een heel vervelend probleem) probeer zo diep mogelijk te komen met je vorstrand aan de achterzijde - vouw je staal de vorstrand in (dubbel laags) en maak de plaat min. 15 cm dik..

  gr rick

 9. #9
  Bij de vloeren met vorstrand die ik gemaakt heb en ook zoals ik ze op school heb leren tekenen loopt de (onder)wapening van de vloer door in de balk.
  1 keer kregen we gebogen staven aangeleverd, waar we weer lange staven aan vlochten, maar meestal bogen we de mat. (valt wel tegen om te doen)
  Persoonlijk geloof ik niet dat je fundering opvriest omdat achter de vorstrand niet doorloopt, zeker niet als je daar zorgt voor voldoende stevigheid dmv extra beton/wapening.
  Een balkje broodjevloer valt niet mee bij een vorstrandfundering, je hebt immers nog niks om de vloer op te leggen, dan moet je eerst al weer stroken met metselwerk of een balk storten.

 10. #10
  @ bjorn;

  ik bedoel ook niet dat okke een broodjesvloer moet toepassen, maar ik bedoelde te zeggen, als ik een geisoleerde betonvloer wil maken, doe ik het alleen
  met een broodjesvloer, en niet door tempex op de grond onder het beton te leggen.

  zoals ik hierboven zeg, zou ik de bovenlagen staal aan de balk vastmaken die okke in de vorstrand heeft gelegd, aangezien hier dan gevlochten balken inliggen.
  (zijn ook niet echt nodig)..

  gr rick

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top