Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  Eerste blokschaaf, help!

  Hallo,

  Ik ben al lang zelf aan het hobbyen, vooral met elektrisch gereedschap, en niet het fijne werk.
  Een maand geleden ben ik begonnen met de mbo opleiding meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer niveau 2, en hier leer ik echt het handwerk. Zagen, schaven, verbindingen maken, gaaf!
  Ik moet voor mijn opleiding het een en ander aan gereedschap aanschaffen. Een deel kan ik via school bestellen, maar ik heb samen met mijn leraar de gereedschapslijst aangevuld. Eerste op mijn verlanglijstje: een blokschaaf.
  Nu ben ik aan t googlen en marktplaats aan het afstruinen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Of, door de schaven het hout niet meer. Het enige wat ik weet is dat hij een gladde zool moet hebben..

  Hou dit forum al een tijdje in de gaten en ik heb gezien dat hier veel vakmensen zitten, vandaar hier mijn bericht.
  Hebben jullie tips, aanraders? Zo goed mogelijke kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs is natuurlijk gewenst daar ik nu een arme student ben en ik nog meer mooi gereedschap uit moet zoeken, is het budget krap.

  Op marktplaats een mooie schaaf gezien, binnen mijn budget (vraagprijs van deze is 45 euro), maar ik kan er helemaal niks over vinden.
  Stanley nr 4 na 1930.

  Alvast dank!
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  een blokschaaf als je dat zo noemt is eerder een stanley 100, 101, 102, 60 1/2 klein en makkelijk in de hand, de foto is een bankschaaf voor op de werkbank.

  een bankschaaf gebruik je veelal in de voorbereiding en een blokschaaf(je) in de afwerking.

  een bron kan ook zijn www.ducotools.eu tweede hands voldoende keus
  Laatst gewijzigd door edjebel; 07-11-12 om 21:31.

 3. #3
  Baardt wanneer je in de buurt van Lemmer woont kom dan maar even langs voor een blokschaaf - van hout dus en gratisluk uiteraard.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 4. #4
  Dank voor de reacties!

  Dan denk ik dat ik een bankschaaf nodig heb, die hebben we ook op school. Wel vreemd dat mijn leraar het een blokschaaf noemt dan.. maargoed, hij kon me ook niet vertellen wat voor olie ik op mijn gemaakte houten hamer smeerde en wat voor hout het precies was. Gelukkig kan ik van andere leraren wel veel leren, hehe.

  Ik zal de site eens bekijken.
  Waar moet ik op letten? Wat is goed of juist niet?

  Ben benieuwd of iemand me meer over de schaaf van de foto kan vertellen.. ik vind het model en de palissander knop en handvat erg mooi, maar het belangrijkste is natuurlijk dat ie goed schaaft.

  Jan, ik woon in de achterhoek, dus Lemmer is een beetje te ver reizen..

 5. #5

 6. #6
  Hey Baardt,

  Wat betekent " na 1930"?

  Als ik de kenners mag geloven, zou je gelijk welke Stanley van voor de 2de wereldoorlog direct moeten kopen.
  Succes!

  Bert

 7. #7
  Ik gok dat het betekend dat ie na 1930 gemaakt is, maar verder heb ik geen flauw idee.
  Zoals gezegd ben ik erg nieuw in t vak, heb een maand geleden pas voor het eerst met een schaaf gewerkt (:

 8. #8
  Baardt, een alternatief zou kunnen zijn dat je een nieuwe, moderne kopie koopt. Op dit forum zit een leraar hout die zweert bij de Anant schaven. Die zijn goedkoop, in India gemaakt en de nr. 4 en 5 zijn 'verbeterde' versies van de originelen.

  Enkele adressen:

  Dick

  Teygeler

  MVG,
  Bert

 9. #9
  Op het HMC wordt meestal schaaf no 4 voor het begin aangeraden zoals deze http://link.marktplaats.nl/612965310 .naast een een Blokschaaf http://link.marktplaats.nl/608188414.

 10. #10
  Jan geeft je de hint al, blokschaaf (een blok hout... schaaf) iets van de oudere generatie de nummer 4 werd alom vroeger als eerste genoemd, nu nog zie ik. persoonlijk zou ik starten met een 5 of 5 1/2 is zwaarder werkt prettiger en het handvat zit meer naar voren waardoor je polsgewricht minder belast wordt bij langduriger gebruik. kijk maar eens als voorbeeld naar de volgende pagina http://www.lie-nielsen.com/catalog.php?cat=505 let op de plaats van het handvat binnen de schaaf.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top