Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 29
 1. #1

  Begin bij de basis, de werkbank

  !@%$#^& s al de 2e keer dat ik dit stuk typ, doordat Chrome crasht.

  De afgelopen jaren heb ik, bij gebrek aan een eigen werkplaats, veelvuldig geklust in de garage van mijn ouders. Mijn vader vindt dit niet zo erg en doet zelf goed mee, mijn moeder is er enigzins kritisch over. Met name het stof is een minder gewenste bijkomendheid.
  Door de jaren heen is de garage, voor de nachtstalling van de auto, langzaam omgetoverd tot werkplaats. Er kwamen steeds meer en steeds grotere machines. Ook kreeg een en ander een vaste plek in de garage. Waaronder het werkblad/werkbank waaraan we werkten. Niets meer dan een plank op 2 schragen. Eerst werd deze nog iedere keer aan de kant geschoven, maar uiteindelijk wist deze zijn plaats in de garage te veroveren, pontificaal in het midden.


  Op zich is er aan deze tafel goed te werken, zeker in combinatie met een stevige workmate, maar voor het echte hakwerk en schaven, ontbreekt toch wel een stevige werkbank.
  Op het forum en op internet had ik al veel verschillende werkbanken gezien en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. De ideale werkbank maak je jaren en is een proces van vermoedelijk vele jaren.


  Omdat mijn moeder de werktafel inmiddels had geaccepteerd, moest de werkbank er nu toch maar komen. Na veel zoeken, peinzen en tekenen deze week maar begonnen aan de "Workbench in a weekend" welke in een FWW Magazine stond. Simpel doch effectief.


  Mijn vereisten voor de werkbank waren:
  - Stevig
  - Zwaar
  - Groot
  - Niet te duur, zodat ik in een later stadium als ik een betere werkbank wil, deze nog op kan stoken
  - En om mijn moeder tegemoet te komen, een werkbank die nog enigzins snel en simpel uit elkaar te halen is, mocht dit nodig zijn.


  De timmermansbankschroef heb ik afgelopen week al voor een paar tientjes via marktplaats op de kop getikt.

  De timmermans bankschroef, 23cm breed en 32 cm klembreedte, 16kg schoon aan de haak.
  bankschroef 1.jpg bankschroef2.jpg

  Gisterenochtend dan maar bij de bouwmarkt het hout gehaald. In het artikel gingen ze uit van esdoorn, ik gebruik vurenhout, dus ik heb overal wat dikkere balken gebruikt voor de zekerheid.

  De poten en de verbindingsbalken op lengte gezaagd.
  IMG_0488.jpg IMG_0489.jpg

  De verbindingen netjes afgetekend en gemarkeerd.
  IMG_0490.jpg

  Binnen de lijntjes zagen!
  IMG_0491.jpg IMG_0492.jpg

  En hier het resultaat na wat beitelen
  IMG_0493.jpg

  De verbindingsbalken pasten precies, dus meteen gelijmd en met 2 schroeven vastgezet. Ze zijn mooi haaks en allemaal even hoog en breed.
  IMG_0494.jpg IMG_0495.jpg

 2. #2
  Even passen.... en moet m12 bouten vastzetten.
  IMG_0496.jpg IMG_0497.jpg

  Uiteindelijk nog een ritje naar de bouwmarkt voor de MDF platen voor het blad. 3 platen van 18mm op elkaar gelijmd en geschroefd. Het blad heb ik met metalen hoekijzers aan de onderkant vastgezet.
  Hieronder het resultaat.
  IMG_0498.jpg

  Nu alleen nog de bankschroef erop, deze komt rechtsvoor en de gaten boren voor de benchdogs.

 3. #3
  Mooi. Ziet er solide uit!

 4. #4
  Simpel en doeltreffend dat er vele pronkstukken afkomen

 5. #5
  Ziet er netjes uit!
  Die vrouwen hebben toch maar wat met ons te stellen.
  Misschien moet je eens een keer vragen wat je voor haar kan maken, soms vereenvoudigt dat het acceptatieproces

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552
  Dat ziet er simpel en solide uit. Het belangrijkste is dat de bank in de lengterichting stabiel is. Mocht je nog een spoortje van beweging denken te voelen dan kan je altijd nog een diagonale schoor aanbrengen. Als je nog bergruimte wilt aanbrengen onder de bank kan je die schoor in het midden aanbrengen, anders is het simpeler te doen langs de de zijkanten.
  Ik heb ook plannen voor een bank. De poten staan al klaar, 4"x4" (90x90mm) en de bankschroeven heb ik ook al aangeschaft. Eerst m'n spullen uit Holland een plaatsje geven, dan gaan we beginnen.

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Ziet er goed uit !! Nu kan je er dus lekker tegenaan
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 8. #8
  Bedankt voor alle reacties. Het blad is nog niet helemaal af, hier komt nog een rand van 2cm eiken omheen om de randen te beschermen.

  Vooralsnog wil ik onderin nog wat bergruimte maken en ik voel (nog) geen beweging. Wellicht dat die beweging er nog in komt na wat gebruik. Ik denk dat ik onderin gewoon een plank of rooster (zodat het stof en zaagsel ertussendoor valt) maak en wellicht nog een los ladeblok. Dat ladeblok doe ik dan sowieso pas later, ik wil eerst de gaten voor de benchdogs boren. Een eventueel ladeblok mag niet in de weg zitten bij het gebruik van bijvoorbeeld bankhaken.

  Wat zijn trouwens goede afstanden voor de gaten in het blad? De bankschroef komt dus aan de rechter zijkant vooraan, zodat ik de hele lengte van het blad kan gebruiken om te klemmen. Ik wil niet teveel gaten boren, maar wel genoeg en op een logische plaats. De rij die in het verlengde van de bankschroef komt, dacht ik op een afstand van ieder 25 cm te doen, zodat iedere lengte plank te klemmen is. De bankschroef kan straks ongeveer 30cm klemmen. Het blad is overigens als het klaar is 167x89cm groot.

  De bek van de bankschroef is zo'n 23cm breed, deze wil ik nog bekleden met een niet al te harde houtsoort om werkstukken bij het klemmen niet te beschadigen. Ik wil de plankjes die ertegenaan komen iets breder maken dan de klem, om wat meer ruimte te hebben om te klemmen. Wat zou een acceptabele breedte van die plankjes zijn zonder dat deze teveel mee gaan geven bij het klemmen? Een en ander hangt natuurlijk ook af van de houtsoort en de dikte van de plankjes.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.566
  Begin bij de basis, de werkbank
  !@%$#^& s al de 2e keer dat ik dit stuk typ, doordat Chrome crasht.


  Ik kan je helaas geen advies in je project geven maar wel een tip om deze frustatie te voorkomen.
  Type je verhaal altijd vooraf in een tekstverwerker en kopieër daarna je tekst en e.v.t afbeeldingen op het forum.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 10. #10
  Dit is inderdaad een solide en mooie werktafel!!
  Ik heb zelf een vrij eenvoudige werktafel. De gaten heb ik vrijwel hetzelfde als die van de Walkro/Festool gehouden. Dus kort op elkaar, schat z'n 10 a 15 cm...

  Ben benieuwd naar het eind resultaat.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top