Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Werk voor de dissel.

  Een paar weken geleden ben ik gestart met het maken van een nieuwe giek voor één van onze schepen, we kregen van een sympathisant een boomstam ten geschenke om het ding uit te maken. Een Grenen stam met een doormeter van ongeveer 0,4m, en 8m lengte.
  Nu waren er een paar opties om van een ruwe stam een gestroomlijnde giek te maken, een boomzagerij onder de arm te nemen, zelf aan de slag met een kettingzaag, of op de aloude manier, met de dissel dus.

  Omdat mijn dissels al teveel jaren werkeloos tegen de muur hingen heb ik besloten om hier iets aan te doen. Disselen dus, maar om van een ronde stam naar een vierkante balk te evolueren kom je er met de dissel alleen niet. Het grove werk word met de bijl gedaan.

  Voor alle duidelijkheid, wil je een bepaalde ronde vorm halen uit een willekeurige boomstam dan ontsnap je er niet aan om deze stam eerst vierkant te maken met als sectie de buitenmaat van de te bekomen ronding. Deze vierkante vorm word dan op zijn beurt naar een achthoek, zestienhoek, en rond gebracht. De vierkante vorm is dus een tussenstap om de uiteindelijke afmetingen van de giek uit de ronde stam te krijgen.

  De werkvolgorde ziet er dus als volgt uit, op de koppen van de stam het hart aanduiden, van daaruit word een vierkant uitgetekend met een waterpas en winkelhaak, dit vierkant moet de uiteindelijke cirkelvorm juist omschrijven. zowel bij een mast als een giek verjongt deze van onder naar boven, of van tegen de mast naar het uiteinde van giek.
  Bij deze stam is het grootste vierkant 200mm x 200mm, terwijl de top van de stam een vierkante sectie krijgt van 150mm x 150mm.
  Eens deze vierkanten afgeschreven worden de hoeken van beide vierkanten verbonden met een (slag)lijn, deze lijnen geven op hun beurt de grenzen aan tot waar er hout mag weggehakt worden. Er word vlak per vlak afgeschreven, weggehakt en glad gedisseld. Belangrijk bij dit alles is dat het hart van de stam mooi in het midden van de nieuwe giek komt te liggen, daarom deze manier van werken.

  Nu, na drie vlakken klaar te hebben kan ik zeggen dat ook disselen een kunstje is dat je niet verleerd, na wat geklungel kwamen de coördinatie en techniek terug tevoorschijn
  Na een onderbreking van 10- 15 jaar is dat geruststellend.

  Bij deze klus heb ik nog geen fot's kunnen maken, je kan niet tezelfdertijd hakken en plaatjes maken. Maar komende zaterdag ga ik toch een poging ondernemen om voor wat foto's te zorgen.


  Mvg,

  André

 2. #2
  Hoi Andre, waarom gaat dit niet op een (groot uitgevallen) draaibank, is dat niet te doen vanwege het gewicht van de stam? of is er een andere reden?
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 3. #3
  Ik kan niet wachten om foto's te zien. Fijn om te horen dat toch nog ook door anderen met bijlen en dissels wordt gezwaaid.

 4. #4
  Dat is ouderwets spierballenwerk Andre! Ben benieuwd naar de foto's.
  8 meter is een hele lengte Scheppie, dat gaat natuurlijk erg doorbuigen en een onregelmatige vorm als een boom ondersteunen valt ook niet mee. En er zijn niet zoveel draaibanken die meer dan 8 meter tussen de centers hebben.
  Heb nu een aantal malen (demo's bij Baptist en in Classic Handtools) gezien hoe je met bijlen en dissels een een vierkante balk uit een stam haalt en dat gaat echt verbazend vlug en met een behoorlijk precisie. Een paar honderd jaar geleden werd alle grote werk zo gemaakt, kathedralen, bruggen, schepen.

  jaap

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  In een vorig leven heb ik in Nieuwegein gewoond en daar was men bezig een museumwerf op te zetten (het voormalige dorp Vreeswijk). Omdat ik vertrok heb ik geen poging gedaan om meer betrokken te raken bij het verdere verloop maar ik ben wel een paar keer gaan kijken naar wat ze er deden. Het was een voormalige werf waar binnenschepen werden gemaakt en onderhouden. Iemand had een oud houten binnenschip gekocht als een gammel wrak en was dat aan het opknappen. In de tijd dat ik een paar maal langswipte waren ze met een mast bezig. Twee andere stammen lagen klaar om ook als mast te worden bewerkt. De stammen waren met speciaal transport uit Oost-Europa gekomen en waren door de bouwers ter plekke geselecteerd.
  Het ging volgens de ouderwets werkwijze maar met moderne gereedschappen als een electrische schaaf en laserlijnen. De stam was ook eerst vierkant gemaakt en daarna achtkantig. Alleen de voet en een gedeelte bij de zaling bleef vierkant. De mast verliep ook niet geleidelijk (lineair) naar een kleinere diameter maar bleef beneden relatief wat dikker. Die informatie kwam van de oude gebroken mast maar ook uit oude handboeken. Omdat het een weekend-project was, er sloten koffie geconsumeerd werden en de heren heel graag tekst en uitleg gaven aan iedere geinteresseerde zal het wel een project van de lange adem geworden zijn. Maar ik vond het zeer interessant, mede vanwege m'n werk voor een (moderne) scheepswerf.

 6. #6
  Met dat spierballenwerk valt het wel mee Jaap, zoals bij veel ambachtelijk werk is het niet zozeer kracht dan wel de techniek die telt. Disselen is hier geen uitzondering op, met de juiste techniek is het een fluitje van een cent, het kost totaal geen moeite.
  Wat wel tijd vraagt is het leren omgaan met een dissel, dat krijg je niet op een middag onder de knie. Maar eens je het ding meester bent kan je er mee werken tot op de mm.
  Het is puur handvaardigheid, en de ene persoon is er vlugger mee weg dan de andere. Idem voor de bijl die je gebruikt voor het grove werk, nog zo een tool waar de nodige leertijd in kruipt alvorens er deftig mee te werken valt. Hout klieven lukt iedereen wel, maar hakken tot op het lijntje is al heel wat lastiger

  Disselen is een vorm van "zen" het brein kan even op rust tijdens de klus, het onderbewuste neemt het over en voor je het weet ben je 2 uur verder Ik heb het altijd al een rustgevende bezigheid gevonden en dat gevoel is met de jaren niet verminderd. Jammer dat er tegenwoordig maar occasioneel meer te disselen valt.

  Wat ook opvalt, bijna elke bezoeker die mij ziet disselen stelt steeds de zelfde vraag, " is daar geen machine voor" Als ik die mensen dan vertel dat dissel en bijl mijn voorkeur hebben om de klus te klaren dan word je vol ongeloof, of heel meewarig bekeken. Alles wat ook maar enigszins naar fysieke inspanning neigt willen de meeste mensen tegenwoordig blijkbaar ten alle prijze vermijden. Je ziet ze het zo denken "vrijwillig slavenwerk verrichten, goed gek" Als je er dan bij verteld dat het in feite een heel ontspannen en rustgevende klus is, dan ben je in hun ogen helemaal rijp voor de dwangbuis

  Nu is deze reactie mij niet vreemd, diezelfde vragen en reactie's krijg ik ook wel te horen bij het draaien op de trapdraaibank

  Maar ja, zo heeft elk diertje zijn pleziertje hé  Mvg,

  André


  Ps; zal morgen al eens wat foto's posten van mijn dissels.
  Laatst gewijzigd door tuoh; 16-10-12 om 19:20.

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Scheppie Bekijk Berichten
  Hoi Andre, waarom gaat dit niet op een (groot uitgevallen) draaibank, is dat niet te doen vanwege het gewicht van de stam? of is er een andere reden?
  Hallo Scheppie,

  zoals Jaap al melde, het is niet evident om een complete boomstam op een draaibank af te draaien. Onbalans, grote massa en gewicht, de lengte, etc. Allemaal punten die het draaien ernstig kunnen hinderen.
  Voor alles is echter een oplossing, ga je deze klus regelmatig moeten uitvoeren dan kan het interessant worden om tijd en geld te spenderen in een opstelling om de stammen te kunnen draaien. Je moet dan wel denken aan een constructie met meelopende steunbril en een dwarsslede met vaste beitel of iets in die trant. Maar voor een éénmalige operatie is dit gewoon niet realistisch.

  Komt nog bij dat tegenwoordig veel houten masten gekuipt opgebouwd worden (holle masten) Men lijmt dan een achthoek te samen in elke mogelijke lengte. Voordeel is het lichte gewicht, de grote sterkte, en een perfecte controle op het uiteindelijke resultaat. Zoek maar eens op "Brasker, of Leospar) om twee bekende mastenbouwers te noemen. Alhoewel beide "merken" nu uit dezelfde stal komen.

 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door tuoh Bekijk Berichten
  Alles wat ook maar enigszins naar fysieke inspanning neigt willen de meeste mensen tegenwoordig blijkbaar ten alle prijze vermijden.
  Het gekke is dat er dus ook zat mensen zijn die elke maand €25 neerleggen bij een sportschool om daar aan wat apparaten te gaan trekken. Zou ik zeggen: pak dan een zaag of een schaaf, dan heb je achteraf nog wat te laten zien voor je inspanningen

 9. #9
  Ik heb het nu enorm druk, maar zou je eigenlijk wel graag eens in actie zien, André!
  Misschien kunnen we op een later tijdstip eens afspreken. Ik heb enkele dissels liggen die moeten opgeknapt worden, maar heb er totaal geen ervaring mee.

  Zou graag de techniek onder de knie krijgen...

  Groeten,
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 10. #10
  Een draaibankje voor masten....  (bron: http://www.thesparshop.org/)

  ... Ik ben al jaren op zoek naar een hand-dissel. Dat is een dissel zonder steel, maar met een soort handvat, een beetje zoals een klassieke westerse zaag.
  Het is botenbouwers gereedschap en van Portugese oorsprong als ik het goed begrepen heb. Er wordt gezegd dat je een half leven nodig hebt om er echt mee te kunnen werken. ( en dan bedoelen ze, als ik me goed herinner, dat je geen schaaf meer nodig hebt na het werken en afwerken met de hand-dissel...) Iemand een idee?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top