Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1
  Junior Member
  Ingeschreven
  Sep 2012
  Locatie
  België, W-Vlaanderen
  Berichten
  16

  Soorten zaag - vraag, voor het afkorten en pen&gat

  Ik heb mijn volière-project al voorgesteld (http://www.woodworking.nl/showthread...deze-voli%E8re ),
  en ik heb al wat testen gedaan om de pen-en-gat verbinding te zagen met de hand.

  Helaas lukt het mij niet om met handgereedschap de gat-verbinding te maken in een 68mm balk (met kapzaag), laat staan de pen (laat staan dat ik een plank haaks kan afkorten )
  geprobeerd voor een gat-verbinding:
  - vastklemmen van 2 winkelhaken als zaag-geleiders heeft alleen mijn zaag bekrast, maar het was nog steeds niet haaks of recht gezaagd
  - met de beitel is het ondermaats: haakse zij-vlakken kloppen die ook nog effen zijn, is boven mijn kunnen.

  Ik heb wat zitten kijken naar elektrisch gereedschap (oa raad gevraagd ivm een afkortzaag in een andere draad). Maar hoe meer ik lees, hoe meer ik zie dat eigenlijk elke soort zaag deze klus kan klaren: tafelzaag, verstekzaag, circelzaag, afkortzaag.
  (oa deze uitleg gevonden over een pen te zagen met een tafelzaag: http://www.youtube.com/watch?v=c_XXhhdwwo4 )

  Mijn budget is ca 200€, en ik denk dat ik weinig van goede kwaliteit kan krijgen voor die prijs (het mag ook goede tweedehands zijn, maar ik weet te weinig om een goede keuze te maken).
  (Ik vond deze, maar aangezien alles van dit merk hier een slechte reputatie heeft, zelfs voor sporadisch gebruik, vrees ik dat jullie deze ook niet kunnen aanbevelen: http://www.powerplusshop.be/2743/136...00w-254mm.aspx )

  Welke soort zaag denken jullie zal het meest polyvalent zijn? Tafelzaag? Wat zouden jullie aanraden omstreeks dat budget (of indien 2ehands, welke soort zaken moet ik op letten bij het rondneuzen?)
  Ik klus slechts enkele keren per jaar (vaak tuinhout-balken van ca 68mm tot 85mm), maar het moet natuurlijk een minimum aanvaardbare kwaliteit hebben ook.

  (Of kan ik evengoed een lange zaag in mijn 25€ Skil-decoupeerzaag steken en proberen van de gat-uitsparing te maken?)

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  950
  De skils van zagen en gat maken dien je toch echt eerst onder de knie te krijgen met de hand. Je kan nog zo veel uitgeven aan prachtige machines. Controle en snappen waar je mee bezig bent is veel belangrijker.

  Zagen van hout is een kunst die niet uit leggen valt in woorden. Toch zal ik het proberen en hopelijk vullen de pro het hier en daar aan.

  Zagen begint met aftekenen. Dus een scherp timmermanspotlood en scherpe lijnen. Een lijn van twee millimeter dik is niet precies. Dus met winkelhaak schrijf je de borst af van de pen. Met het kruishout het langs en kopshout. Nu ga je niet krassen met en kruishout maar ook weer mooi lichte lijntjes trekken.
  Zagen is een ander verhaal. Tuurlijk scherpe zaag vast hand en dat soort dingen. Laten we stellen je hebt een A en B kant. Je begint met de zaag aan de A kant in te zagen. Dan draai je het hout om en zet de zaag aan de andere in de gemaakte zaagsnede. Kant A ga je niet dieper zagen. Alleen je zichtkant B zaag je dieper. Kant B kan je de kruishout lijn zien en strak langs zagen. Nadat je even voorbij de diepte bent van kant A draai je het hout om. En zo ga je verder tot aan de borstlijn aan beide zijde. Door even om het hoekje te kijken kan je precies zagen tot aan de borstlijn.
  Borstlijn inzaggen op de zelfde manier en dus het hout enkele keren draaien om zuiver langs de lijn te zagen

  Een heel verhaal maar hopelijk wel in JipenJanneke taal en te snappen.
  Jeroentje

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188
  Recht zagen is nu enmaal moeilijker dan het lijkt, maar gelukkig kan bijna iedereen het leren! Veel oefenen is dan ook mijn advies.
  Op youtube staan veel films over handmatig zagen, daar komen vaak veel handige tips voorbij.

 4. #4
  Kijk eens naar deze video, en naar deze, beide bevatten een hoop goede tips.

  Ik heb ook lang met dit probleem geworsteld, een hoop hulpmiddelen gekocht, niets hielp. Geprobeerd met een decoupeerzaag, reciprozaag, tafelzaag, bovenfrees. Uiteindelijk door veel oefenen is het toch gelukt haaks/recht te leren zagen met een handzaag, hoewel het soms toch nog misgaat.

  Het belangrijkste is inderdaad het goed aftekenen, teken altijd aan alle zijden van het hout af zodat je aan iedere kant een referentielijn hebt waarlangs je zaagt.

 5. #5
  Heel erg belangrijk is een zeer degelijke opspanning van je materiaal. Dus een solide werkbank op de juiste hoogte en degelijke lijmklemmen. Een workmate o.i.d. is niet genoeg voor dit werk. (voor de amateurs onder ons)

 6. #6
  Een eenvoudige hand verstekzaag kan ook al heel veel helpen om recht te zagen. Een kleine stopblok plaatsen en ja kan langs alle kanten de kraag van een pen op exact dezelfde afstand en recht zagen. Dit kost maar een fractie van je 200€.

 7. #7
  Junior Member
  Ingeschreven
  Sep 2012
  Locatie
  België, W-Vlaanderen
  Berichten
  16
  Dank voor de tips. Ik ga het nog een keer proberen.
  Maar aangezien de winter nadert (de vogels moeten tijd hebben om aan het weer te wennen, ik kan ze niet van 15°C binnen naar 2°C buiten zetten), kan ik geen maanden oefenen om recht te leren zagen.

 8. #8
  Aan een zaterdag heb je genoeg hoor. Als je een paar van die films met tips bestudeert en een dagje goed oefent, dan kun je echt recht genoeg zagen om een volière in elkaar te zetten.

  Arthur

 9. #9
  Nog een tip zaag ruim binnen de lijnen en steek de rest van het hout met een scherpe steekbeitel weg.

 10. #10
  ... waarbij je "ruim" dan moet opvatten als "een tot twee mm" omdat je anders weer problemen krijgt met het haaks afsteken. Maar beter is om een keer flink te oefenen en de lijn in tweeën te zagen. Dat is minder moeilijk dan je denkt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top