Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1
  kai
  Guest

  Bielzen schoonmaken voor bed

  Beste leden van woodworking,
  Ik heb 3 bielzen (240x24x14) van een oom kunnen overnemen. Deze bielzen hebben 25 jaar lang in een schuur gestaan. Ik wil hier graag het frame van een bed van maken. De bovenste laag is broos, en geeft af (wat erg vervelden is als je dekbed er overeen komt) en er zitten op sommige plekken ook diepe groeven in het verweerde hout. Ik heb zelf heel weinig ervaring met hout bewerking. Dus zou graag antwoord krijgen op de volgende vragen.

  Hoe zorg ik dat de bielzen niet meer afgeven (het is een geen regelmatig oppervlakte)? schuren/schaven/bijtelen/lakken, waar haal ik zulk gereedschap (in de buurt van Utrecht)?
  Hoe zaag ik zo'n biels door? Waar huur/koop ik zulk gereedschap?

  Andere tips zijn ook van harte welkom
  Alvast bedankt,
  Kai
  Laatst gewijzigd door kai; 09-10-12 om 17:01.

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Echte spoorbielzen zijn nogal eens behandeld met teer en of carbol producten. Die krijg je er niet meer uit en zijn zekere geen producten die je in je slaapkamer wilt hebben....... Ik denk dat je hier beter een ander werkstuk van kunt maken, voor in de tuin ofzo..

  Fons

 3. #3
  Ze vallen tegenwoordig onder chemisch afval. Echte bielzen zijn mijns inziens ongeschikt voor meubels, ook jammer van je gereedschap. En ik weet niet of je de lucht van bitumen in je slaapkamer wilt.

 4. #4
  Beste Kai,
  (onderstaande is alleen van toepassing als het om de bekende spoorbielzen gaat)

  Je schrijft: "van een oom kunnen overnemen" alsof jou een gunst is verleend. Maar zoals vurenhour al terecht zegt, zijn bielzen chemisch afval, en moet je er goed voor betalen als je ze naar de stort brengt.

  Ik zal dit hout niet binnen gebruiken, ook al heeft het best een stoer uiterlijk. Het teer wat gebruikt is om het te passiveren zal bij warmte weer (dik)vloeibaar worden en blijven afgeven en "stinken". Je krijgt het ook absoluut niet meer uit de kleren!

  Groeten
  Thom

 5. #5
  Hallo Kai,

  Bedenk ook dat er nogal wat ongedierte in het hout kan zitten. Ondanks dat het oude hout met teer o.i.d. geïmpregneerd is.
  Waarschijnlijk zitten de bielzen vol scheuren en naden, en daarin hebben zich hele kolonies spinnen, torren, en als het vochtig genoeg is ook pissebedden gevestigd.
  Daarnaast is de teer de pest voor de machines waarmee je het gaat bewerken. Ook kunnen er kleine kiezelsteentjes in de scheuren/naden zitten.
  Het hout is gewoon niet geschikt voor gebruik binnen.

  Peter

 6. #6
  Denk dat die oom binnenkort een boos belletje krijgt.....
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 7. #7
  Of een aantal mooie bielzen in de tuin
  Houterig mannekke

 8. #8
  Desalniettemin, het idee was goed.

 9. #9
  Er zijn mensen die hun hele tuin hebben laten afgraven en nieuwe grond hebben laten storten, omdat de grond vervuild was door de ooit populaire bielzen-tuin-architectuur. Inzichten veranderen....

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top