Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11

Onderwerp: Werkblad met tegels

 1. #1

  Werkblad met tegels

  Hallo,

  Ik wil een werkblad maken voor een keuken in mijn (onverwarmd) tuinhuisje. Er komen tegels (plm 30x30cm) op het blad. Nu is mijn vraag wat voor hout kan ik het best gebruiken om tegels op te lijmen?
  Ik kan watervast multiplex gebruiken, maar of dat echt nodig is? Misschien volstaat 18mm mdf ook wel? Wie heeft hier ervaring mee? Wel wil ik elastische (tegel)lijm gebruiken.

  Er komt een eiken rand om het blad heen, die ge-whitewashed wordt, en nu is tevens de vraag wat is slim? Eerst de voegen tussen de tegels inwassen (zwart) en dan het hout wit maken of andersom?
  Beide zijn vochtig en kunnen elkaar beinvloeden.

  Verder nog goede tips?

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Antoon

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  In een onverwarmd tuinhuis en in deze toepassing nooit MDF gebruiken. Watervast multiplex is verstandiger.

  De rand plaatsen na het schilderen en voegen, lost beide problemen op.

 3. #3
  multiplex gebruiken.
  en vergeet de voorstrijk niet , voor houtachtige ondergrond .

 4. #4
  Heren bedankt voor de tips.
  Ik denk dat ik maar betonplex ga gebruiken.
  Bijtel: als ik de rand plaats na het schilderen en voegen, blijft er nog steeds een klein voegje over tussen de rand en de tegel, en dat is nu juist waar het over gaat.

 5. #5
  Ik heb twee van deze tafels gemaakt, (maar die werden binnenhuis gebruikt0 en ik heb dus well MDF gebruikt - maar wel bewerkt met PVA bonding)

  en zoals je zelf al hebt opgemerkt, is het better om eerst de rand te maken en te schilderen en dan de tegels erin , als de rand van gloss verf wordt voorzien blijft de voegsel er niet op zitten gewoon met een vochtig doekje afvoegen, gaat veel makelijker dan je denkt

  de rand is belangrijk om eerst geplaats te hebben zodat je de tegels naar de rand hoogte kan toewerken, en niet andersom, anders kan de rand te hoog of te laag zijn, en je werkt op vierkanten tegelijk, daarom eerst de rand plaatsen
  MvG
  Chris
  If you put your mind to it you can accomplish anything

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  het randje tussen tegels en hout kan je het beste dichtkitten. Als je dit met voegsel dichtsmeert, krimpt het vanzelf weer los. Dan kan er dus water tussen komen.

  Betonplex is ook niet handig. Wat op de toplaag hechten de tegels niet. Misschien dat betonkontact geschikt is als voorstrijk, maar beter is het normaal (watervast) multiplex te gebruiken. Overigens was mijn eerste reactie niet helemaal correct. Er is wel degelijk MDF wat geschikt is voor vochtige toepassingen.

 7. #7
  Persoonlijk vind ik kitvoegen niet zo mooi, zou ik alleen doen als het blad echt water op de kop krijgt. Wat je eventueel ook kunt doen is een epoxyvoeg toepassen, is beter zuurbestendig en kan ook meer werking opvangen. De epoxyvoeg van mapei vind ik goed verwerkbaar, maar bij eventueel toepassen wel even goed informatie inwinnen bij de leverancier over de verwerking.

  Belangrijk is dat je ondergrond goed draagkrachtig is, voldoende stevige plaat is dus belangrijk, de diverse tegellijmboeren leveren voorstrijk voor zuigende en niet-zuigende ondergronden. Inbouwresevoirs maak ik vaak van watervast mdf, dan maakt me het niet veel of ik voorstrijk gebruik voor zuigende of niet zuigende ondergronden, als ik een plaat heb met een grondlaag erop dan gebruik ik voorstrijk voor niet zuigende ondergronden.
  Bij tegelwerk op houtenvloeren mag alleen poederlijm gebruikt worden, maar voor een werkblad zou pastalijm ook wel kunnen als je er maar rekening mee houdt dat pastalijm lucht nodig heeft om te drogen, dus niet te snel afvoegen.

 8. #8
  Wat een gedoe allemaal, en dat voor 10 tegels op een blad van plm 60x170cm. Ik dacht dat het eenvoudiger zou zijn, maar niets is minder waar.....
  De ondergrond is stevig, dwz 2 kastjes, dus 4 kastwandjes, met voor en achter een regel, en tussen deze twee kastjes ook nog 2 regels, dus het dunkt me, als ik daar een plaat van 18mm opleg met daarop de tegels van 10mm dik, dat dat toch moet kunnen.
  Zoals gezegd, komt het geheel in een onverwarmd tuinhuisje. Vocht zal alleen de luchtvochtigheid zijn, en het nat afdoen na gebruik.
  Maar alle tips waren en zijn nog steeds erg welkom.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Het kan best eenvoudiger en sneller. Maar we beschrijven natuurlijk de duurzaamste manier

 10. #10
  Zo simpel mogelijk: watervast mdf of een interieurplaat multiplex, watervast multiplex (duur) is niet nodig als je geen waterballet op je blad verwacht. Zou dan wel de houten omranding vastlijmen (bruislijm) zodat er nooit geen water bij kops multiplex kan. De plaat voorstrijken en de tegels erop plakken en afvoegen (voldoende droogtijd tussen plakken en afvoegen).

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top