Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7

Onderwerp: Vaas notenhout

 1. #1

  Vaas notenhout

  Reeds enige jaren had ik een mooi stuk walnoot liggen. Het plan was hier een vaas van te maken. Nu is het uithollen van een 25 cm in kops droog hout niet een snel werkje. Ik gebruik hiervoor de hollower van Rolly Munro en dan de kleine uitvoering. Deze diepte was voor mij en/of de hollower wel de grens. Dus de laatste paar centimeter waren moeilijk. Tevens moet ik nog een oplossing zoeken voor het mijn onvoorzichtigheid bij het afsteken. Voor tips houd ik me aanbevolen. Lengte ongeveer 25cm diameter 12.5 cm wanddikte bovenaan (tot lengte vingers) ong 6mm De bodem is 4cm dik in verband met stabiliteit. Geschuurd tot k 600 en afgewerkt met danish oil
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Mooi wim.
  De curve is goed getroffen vind ik.
  Een sierlijk en toch kloek model.

  De onderrand lijkt nog wat ruw, maar misschien is daar inmiddels al een schuurpapiertje over gegaan ;-)

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Inderdaad een mooie vorm !! Kopshout holt inderdaad niet erg prettig uit,lijkt goed gelukt te zijn
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 4. #4
  Ik vind m mooi...

  Afsteken. Ja daar zijn afsteekbeitels ook eigenlijk niet voor ;-) Ze zijn veel meer geschikt om op een ruw gedraaide cilinder maten in te steken waar je dan naar toe werkt (als je begrijpt wat ik bedoel). Ik steek werkstukken wel af met een afsteekbeitel, maar maak OF eerst een eerste insteek met een schuine beitel(punt) om een nette rand te maken, of werk de rand, of vaak zelfs de hele onderkant daarna af met een guts(je). Alleen het randje afwerken kan als onderdeel van het afsteken (insteken, ruimte maken, randje afwerken, werkstuk helemaal afsteken). De hele onderkant, bijvoorbeeld bij een schaal(tje) doe je het best omgekeerd op een cole jaw (of longworth chuck oid). Je afsteekbeitel goed vlijmscherp slijpen helpt overigens ook wel wat, maar je blijft dwars op de vezel van langshout raggen...

 5. #5
  Een heel mooie vaas, en een prachtig stuk noten. De onderkant van een vaas werk ik, nadat hij is afgestoken, met een kleine scherpe guts af. De vaas zet ik vast op een hulpstuk ter groote van het gat in de bovenkant. Afplakken met tape om te voorkomen dat de vaas loskomt en goed centreren. Het tegencenter met een klein stukje hout tegen de onderkant vaas plaatsen en zo op een laag toeren tal de onderkant iets hol afdraaien. Het laatste stukje t.p.v het tegencenter met een guts uit de hand wegsteken en weg schuren.
  Vr.gr. Nico Oosthoek

 6. #6
  mooi om te zien
  GROETJES MOOTJE

 7. #7
  Het afsteken ging wel goed. Het probleem was op welke lengte ik de vaas wilde hebben. Ik had geen zin om mijn potlood te zoeken/pakken dus met een stilstaande bank gebruikte ik mijn afsteekbeitel als potlood twee keer dus. Toen afsteken en vergeten te kijken of alle schade van het aftekenen eraf was. Dus niet balen dus. Ik zal een passende chuck gaan maken en de vaas centreren en opnieuw afdraaien. Zal in de loop van de week wel gebeuren.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top