Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 2 van de 2
 1. #1

  Engelstalige termen van "eindafwerkingsproducten" correct vertalen

  Hallo,

  Aangezien er (bij mijn weten) helaas niet zoveel info te vinden is over houtbewerking in BE/NL (behalve hier dan natuurlijk!) lees ik behoorlijk veel engelstalige sites. Ik heb echter wat moeite om sommige termen van "producten voor eindafwerking" te vertalen. Ik hoop dat jullie kunnen helpen

  • Lacquer
  • Varnish
  • Coatings
  • Paint
  • Polyurethanes
  • Fast Finishing


  Voor alle duidelijkheid: ik kan deze wel min of meer "vertalen", maar dat veroorzaakt net de verwarring.

  Hoe ik er nu over denk: "Lacquer" is "Lak". Maar "Lak" is voor mij ook "Verf" (paint)... En van wat ik lees op mijn potten "verf" zit er in mijn water gedragen lakverf ook "polyurethane"?

  Als randinfo: ik zit te kijken naar een HVLP systeem en aangezien bij deze verschillende producten ook verschillende spuitkoppen & naalden horen is er blijkbaar meer verschil dan ik denk

  Alvast bedankt!

  Stijn

 2. #2
  Ook in het engels worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Maar de normale vertaling zou zijn:

  Lak
  Vernis
  'verf' - of coating; gewoon laten staan omdat het in het NL ook vaak direct gebruikt wordt; alles wat een dunne afwerklaag op een ondergrond oplevert is een coating...
  verf
  polyurethaan
  sneldrogende afwerking (?)

  lak, verf en vernis wordt vaak door elkaar gebruikt, maar taalkundig EN technisch is er een belangrijk verschil tussen een lak en een vernis. Een lak is een afwerking op basis van een opgeloste 'hars'. Drogen is bij een lak echt alleen maar drogen, het verdampen van een oplosmiddel, waarna een harde hars- of polymeerlaag overblijft. Het klassieke voorbeeld is schellak, een oplossing van een afscheiding van de lacwants (vandaar de naam lak en schellak!) in alcohol. Ook celluloselak is (voornamelijk) een laktype.

  Een vernis is een product op basis van een (gemodificeerde) drogende olie met een hars. Drogende oliën (feitelijk een foute benaming want de olie 'droogt' niet maar polymeriseert onder invloed van zuurstof), zoals lijnolie en tungolie, kunnen zelf gebruikt worden om een, niet erg duurzame, afwerking te creëren. Als je de olie opkookt met een geschikte hars maak je een (pre)polymeer van olie en harsmoleculen die na aanbrengen verder reageren tot een taaier, en duurzamer polymeer - een vernis. De naam vernis is naar verluidt afkomstig van Berenice, de havenstad waar in de oudheid veel van een bepaalde harssoort vandaan werdt verscheept. Een vernis kan met of zonder oplosmiddel geformuleerd worden, maar voor verwerking heb je meestal een oplosmiddelverdund product nodig. Als je een natuurproduct als terpentijn (van Therebinth, een plantensoort; terpentijn wordt uit pijnboomhars gestookt) gebruikt zal dat naast verdampen ook meereageren in de uiteindelijke polymeer.

  Feitelijk is een lak dus een coating-product dat 'droogt' door verdamping van het oplosmiddel, en vernis een coating die 'droogt' door uitharden van de prepolymeer.

  Een verf is feitelijk niets meer dan een vernis met een pigment.

  Verven en vernissen hebben tegenwoordig vaak solids van semi- of synthetisch basis - zo heeft een alkydverf of -vernis een harsbasis van gemodificeerde drogende oliën, en een polyurethaanvernis een volledig synthetische basis. Polyurethanen zijn vaak (maar niet altijd) geformuleerd als latex - waarbij kleine bolletjes basis met een emulgator in water verdeeld worden; als het water oplost komen de bolletjes weer bij elkaar, en vormen (idealiter) een homogene laag die vervolgens gaat reageren.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top