Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Japanse schaaf

 1. #1

  Japanse schaaf

  In het voorjaar heb ik van Kodama uitleg gekregen over de Japanse schaaf 'Kana'.
  Omdat ik een aantal voordelen zag in deze schaaf heb ik er zelf eentje aangeschaft.
  Ik heb een relatief goedkope schaaf gekocht om mee te beginnen.
  www.feinewerkzeuge.de/jhobm.htm
  De tweede uit het rijtje is het geworden.
  Uit de verpakking is de schaaf onbruikbaar. Eerst moet de zool zorgvuldig gevlakt worden en dan moet een groot deel verder weg geschraapt worden zodat enkel een smal draagvlak juist achter de beitel en op het einde van de blok achterblijft.
  www.feinewerkzeuge.de/OdateWerkzeuge.pdf
  De spaanbreker en het draagvlak van de beitel moeten tevens bijgewerkt worden. Bij mijn schaaf is het beitelbed te ruim, waardoor een stukje papier nodig is om de beitel te laten klemmen.
  En dan moet de beitel uiteraard gewet worden.
  Een eerste tuning van de schaaf gaf niet het verhoopte resultaat. Ze schaafde wel, maar niet zoals ik had gehoopt. Een tweede poging gaf meer resultaat, en na nog wat bijwerken werden de resultaten zienderogen beter.
  Nu doet ze het zeer behoorlijk, hoewel ik er zeker van ben dat het nog beter kan. Maar de ervaringen die ik iedere keer op doe maken het resultaat telkens beter. Ik ben er ondertussen achter gekomen dat de wetstenen absoluut vlak moeten zijn. De minste afwijking vindt je terug in de werking van de schaaf.
  Ook de positie van de hand is van belang. Eerst nam ik de schaaf achteraan vast, maar hierdoor is de druk op de schaaf niet goed verdeeld. Van voor de schaaf neer houden, en trekken met de andere hand achter de beitel maakt een wereld van verschil.
  In ieder geval heb ik een fijn stuk gereedschap erbij, maar er is nog een flinke weg te gaan vooraleer ik deze schaaf helemaal goed kan gebruiken.
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door mathieu; 16-09-12 om 16:38.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 2. #2
  Hallo mathieu
  Mooie aankoop man. Ik heb er ook wel eens naar gekeken maar heb altijd het idee dat ik eerst het gewone schaven nog maar eens wat beter onder de knie moet krijgen. Dapper dat je op voorspraak van kodama( de andere Mathieu ) deze stap zet. Dat er werk aan een nieuwe schaaf zit is niet bijzonder, maar hier kennen we die techniek al uit ten treuren. Op internet heb ik er wel 100 verschillende filmpjes van gezien. Dat Japanse tunen is voor mij nieuw. Weet je daar ook wat beeldmateriaal van te vinden. Was het mes al zo uitgehold of heb jij daar ook voor moeten zorgen? Ik hoop er snel mooie beelden van te zien.

  Hartelijke groet Hugo

 3. #3
  De schaafbeitel wordt inderdaad, net als steekbeitels, geleverd met holle rug. Dit is om het vlakken te vergemakkelijken. Een absoluut vlakke spiegelzijde is noodzakelijk om de beitel echt scherp te krijgen. Door de holte moet er minder materiaal weggenomen worden.
  Filmpjes zijn moeilijk te vinden. Dit is er een, maar het is enkel om een beeld te krijgen.
  www.youtube.com/watch?v=yFXMDtYKGvc
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 4. #4
  Pracht van een schaaf...
  Sinds ik de japanse zagen ontdekt heb, ben ik helemaal overtuigt van de japanse gereedschappen en werkwijze.
  Zeer indrukwekkende wereld..!
  Van havermout tot sloophout

 5. #5
  Mooi he, nieuw gereedschap leren gebruiken! Ik kan me mijn eerste pogingen met een Japans zaagje nog goed herinneren, ging voor geen meter, $%#@ding, rare jongens, die Japanners, enz enz. Ik zou nu niet meer anders willen, mijn westerse zagen zijn al een behoorlijke poos ongebruikt en stoffig.

  Japanse schaven ben ik nog niet aan begonnen, maar het zit wel iedere keer in mijn hoofd. Maar, net zoals Hugo, denk ik nog veel te kunnen "bijschaven" aan mijn techniek met westerse schaven, eerst dat maar echt helemaal onder de knie krijgen (als de fysiek het weer toelaat, voorlopig doet mijn schouder al pijn als ik naar een schaaf kijk!)

  Groet, Rob.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top