Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  De ultieme zaagbok voor brandhout?

  Gisteren iets in elkaar getimmerd en vandaag geprobeerd

  Deze zaagbok werkt fantastisch !!!

  Het idee komt van deze site.

  Bert
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Ziet er inderdaad doeltreffend uit! Goed bezig, weer een handige tip!

 3. #3
  Bedankt Geertjun,

  Het is inderdaad super-super-doeltreffend. Vanavond stonden mijn vriendin en ik te kijken naar het nieuw-gestapelde brandhout en konden onze ogen niet geloven.. na jaren zwoegen om een paar kuub hout bij elkaar te zagen, hebben we hier plotseling vleugels gekregen. Vaarwel workmate, houten kistje met voet erop, vaarwel stapel hout-op-het-gras-waarbij-je-diep-gebukt-altijd-weer-in-het-gras-en-de aarde-zaagt, vaarwel dom schraagje.

  Wij stoken hoofdzakelijk knotwilgen takken en de kachel is de hoofdverwarming, dus dit idee is een echte bevrijding. Zelfs vingerdunne takjes worden nu moeiteloos meegezaagd en kunnen zo ook warmte leveren.

  O ja, de eerste foto is na zagen van het hout op foto twee...

  Dit systeem bestaat al langer. Ik had het in Duitsland ontdekt. Op Amazon.de zijn er allerlei varianten te vinden. (zie deze pagina) Ik wilde de DEMA kopen, maar wordt niet buiten Duitsland verzonden. De goedkopere versies ook niet.

  Toen vond mijn vriendin de link naar de amerikaanse doe-het-zelf zaagbok en de dag daarna was ik aan het timmeren
  In veel opzichten is de simpele US versie superieur aan de Duitse metalen modellen. Ook omdat je het perfect kan bouwen naar je eigen wensen, bepaald door de houtsoort die je zaagt, de brandhout-lengte die je wil, en de kettingzaag die je gebruikt.

  Het is weliswaar erg low-tech, maar mét intelligentie...deze zaagbok kan met wat sloophout voor € 0,- gebouwd worden. Ik had niets passends liggen en heb voor ongeveer €35,- hout gekocht voor dit projectje.

  Opvallend bij dit syteem is ook hoe efficiënt de kettingzaag wordt. Zonder dit soort "frame" is brandhout zagen een voortdurend starten en stoppen. Daarbij wordt veel gevraagd van de motor, de ketting, er wordt te veel olie verbruikt en véél meer energie (benzine of elektriciteit). Vandaag waren we verontrust, door het traag zakken van het oliepeil. (maar de ketting bleef perfect gesmeerd) Eigenaars van benzine-kettingzagen zijn verbaasd dat ze hun hele houtvoorraad met dit syteem met een half tankje zagen...

  Dus ja, ja dus!

  Bert
  Laatst gewijzigd door verbertus; 15-09-12 om 21:52.

 4. #4
  Ik kan het niet helemaal goed zien op de foto, maar de breedte van de zaagbok is ongeveer 0,5m?

  Ziet er uit als een heel handig systeem. Ben zelf thuis ook altijd op zoek naar het vergemakkelijken van het zagen van brandhout. Onze houtvoorraad bestaat echter uit allerlei soorten en maten hout, waardoor dit denk ik minder efficient zal werken als bij jou, maar toch de moeite waard om te proberen.

  Ik zie dat je met een elektrisch kettingzaag werkt. Mijn ervaring is dat deze lang niet zo krachtig zijn om dikkere stammen door te zagen. Wat is jouw ervaring hiermee?

  ps. Is het zagen van hout voor de open haard niet een beetje vloeken in de kerk op deze site?

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mardel Bekijk Berichten
  Ik kan het niet helemaal goed zien op de foto, maar de breedte van de zaagbok is ongeveer 0,5m?

  Ziet er uit als een heel handig systeem. Ben zelf thuis ook altijd op zoek naar het vergemakkelijken van het zagen van brandhout. Onze houtvoorraad bestaat echter uit allerlei soorten en maten hout, waardoor dit denk ik minder efficient zal werken als bij jou, maar toch de moeite waard om te proberen.

  Ik zie dat je met een elektrisch kettingzaag werkt. Mijn ervaring is dat deze lang niet zo krachtig zijn om dikkere stammen door te zagen. Wat is jouw ervaring hiermee?

  ps. Is het zagen van hout voor de open haard niet een beetje vloeken in de kerk op deze site?
  Hallo Mardel,

  De nuttige breedte -binenmaat- van de zaagbok is in mijn geval 26.5 cm. De breedte wordt bepaald door de lengte van het zwaard van de kettingzaag. Mijn elektrische kettingzaag heeft een blad van 35 cm. Ik wilde een stukje 'vrijloop' voor de kop van de ketting. De site die mij inspireerde legt perfect uit hoe de afmetingen van zo'n zaagbok bepaald worden.
  ( een min of meer leesbare computer-vertaling vind je hier, even geduld terwijl de tekst omgezet wordt)

  Je staat versteld hoeveel hout er in 26.5(B) x 75 cm(H) kan gestapeld worden.

  Omdat wij vooral met relatief dunne wilgentakken werken, heb ik een lange versie gemaakt, met 4 vertikale poten. Als je met dikkere stammen werkt, wordt de lengte van de zaagbok bepaald door wat je comfortabel kan tillen. Zelfs een klein model met slechts twee verticale poten is wellicht rendabel voor wie met dikkere stammen meterhout werkt, afhankelijk van de optimale lengte van het brandhout in de kachel.

  Dus, er zijn drie parameters:

  * hoe lang is het blad van je kettingzaag?
  * hoe lang is de optimale maat van het brandhout voor jouw kachel?
  * hoe dik en lang is het te zagen hout en hoe dik je biceps

  Ik heb ook een veel grotere benzine kettingzaag. Voor dikke stammen heb je gelijk, de benzine versie is veel sterker. Ik heb bij de bouw van de zaagbok bewust gekozen voor het gebruik van de elektrische Makita. Eigenlijk alleen omdat die zoveel rustiger is. Ik woon op het platteland, net buiten een grotere stad, en word stilaan omsingeld door villawijken. Elke zaterdag-ochtend is het raak: een symfonie van grasmaaiers en kettingzagen. Niet leuk.

  Maar voor een grotere benzine-zaag kan deze bok dus een stuk breder gebouwd worden.

  Ik moet de eerste houtbewerker nog tegenkomen die wilgenhout gebruikt voor zijn werkstukken Het is niet onmogelijk, maar zeer zeldzaam. (O ja,Ik heb er één gekend, gespecialiseerd in bedden terplekke gebouwd bij de klant, met vers wilgenhout..de mooiste zin uit zijn foldertje was "bestand tegen de liefde"...)
  Een open haard is voor mij pas vloeken in de kerk: nauwelijks rendement en een ware milieuramp. Wij stoken in een Finoven, gebouwd uit leemstenen en vuurbeton, perfect schone verbranding en één tot twee uurtjes stoken 's avonds en 24 uur heerlijke warmte!

  Hoop dat ik je vragen min of meer heb beantwoord. Indien niet, vraag gerust verder.

  Vriendelijke groet,
  Bert
  Laatst gewijzigd door verbertus; 25-09-12 om 21:25.

 6. #6
  Beste Bert,

  bedankt voor jde (wederom) uitgebreide uitleg. Ik ga mij hier eens verder in verdiepen. Wij stoken trouwens in een speksteenkachel. Een finoven kende ik niet, maar een kort google-onderzoekje leert mij dat het idee er achter hetzelfde is: warmte 'opslaan' in de ombouw van de kachel, voor een gelijkmatige en langdurende afgifte van de warmte.

 7. #7
  Dat ziet er slim uit zeg!

 8. #8
  Top, ga ik proberen bedankt!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top