Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 10 van de 10
 1. #1

  lijmklemmen onderhoud

  ik heb een hele stapel oude lijmklemmen en sergeants liggen.. die wil ik graag het onderhoud geven dat ze verdienen.
  Plan A is met een staalborstel en WD 40 de roest eraf halen..

  Maar ik heb vaak gezien dat er olie op gaat om te smeren en het metaal te beschermen. welke olie kan je daarvoor gebruiken & waar haal ik die?

  Alvast bedankt!

 2. #2
  Ik gebruik zuurvrije vaseline. Lekker met een oude tandenborstel het schroefdraad invetten.

 3. #3
  Ik zou toch siliconen olie of droog smeermiddel gebruiken. Vet en olie gaan stof vergaren en voordat je het weet heb je vettige vingers en aansluitend plekken op je werkstukken
  Laatst gewijzigd door mathieu; 12-09-12 om 21:08.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 4. #4
  Ontroesten is een vak apart. Je kan elektrische ontroesten, citroenzuur gebruiken. Een tijdje in de dieselolie, of een duur middeltje uit de winkels. Er zijn heel veel mogelijkheden, gebruik de zoekmethode van het forum maar eens, je staat versteld van de resultaten.
  Onderhoud van metaal gereedschap doe ik eigenlijk altijd met WD 40 Zit in een spuitbus met ook nog eens een rietje er aan. Omdat het heel dun is werkt het snel en is het makkelijk te verwerken. Ik hoor veel mensen klagen over de siliconen in de samenstelling. Ik heb er eigenlijk nog nooit een probleem mee gehad. Maarja ieder zijn eigen idee. WD staat voor waterverdrijvend.

 5. #5
  Ik heb mijn veritas schaaf weer mooi kunnen krijgen door hem simpelweg uit elkaar te halen en de onderdelen een nachtje in coca cola te laten liggen. De volgende middag met staalwol oppoetsen en daarna inspuiten met WD40.
  Misschien ook een idee voor je lijmklemmen?

 6. #6
  Het werkzame bestanddeel in coca cola is citroenzuur, dit is ook makkelijk zuiver verkrijgbaar en heel handig in gebruik.
  Heb ooit elektrolytisch ontroest, dat ging goed, maar is nogal omslachtig, en er komen ook gevaarlijke dampen vrij.

  Met citroenzuur is het eigenlijk heel erg simpel: je doet wat citroenzuur in water, legt daar het te ontroesten metaal in voor een dag of 2, en wanneer je het er uithaalt droog je het en borstelt het af.
  Als er bij zware roestvorming nog steeds roest te bespeuren is, herhaal je gewoon het proces.

  Dit geeft gewoonweg een schitterend resultaat, en aangezien citroenzuur helemaal niet giftig is hoef je geen handschoenen aan, en je kiepert het 'afvalwater' gewoon weg zonder iets te verontreinigen.

  Succes ermee!

  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 7. #7
  citroenzuur is niet het enige zuur in cola, er zit ook fosforzuur in

 8. #8

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mathieu Bekijk Berichten
  Ik zou toch siliconen olie of droog smeermiddel gebruiken. Vet en olie gaan stof vergaren en voordat je het weet heb je vettige vingers en aansluitend plekken op je werkstukken
  Persoonlijk zou ik nooit geen siliconen producten in mijn werkplaats willen hebben. Vetvlekken krijg je wel weg, maar siliconen is echt een vloek als je ook maar iets lijm, verf, lak etc. doet. En je besmet (dat woord gebruikten wij altijd) alles als je het aan je handen oid hebt. Het zit ergens onzichtbaar op, maar als je dan met afwerkmiddelen of lijm aan de slag gaat, dan hecht er gewoon niks.

  jaap

 10. #10
  Een goed antiroest middel is Ballistol (eigenlijk wapenolie). Het is niet giftig en kan ook op keukenmessen e.d. gebruikt worden. Ik heb het nog niet geprobeerd maar het kan zelfs als olie op hout worden gebruikt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top