Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  cursus gebruik bovenfrees

  beste mede forumgebruikers,

  Graag wil ik mijn vaardigheden met de bovenfrees met een cursus/workshop op een hoger niveau krijgen. Ik gebruik mijn festool bovenfrees voornamelijk bij het restaureren / repareren van houten boten, dus (nog) niet specifiek voor meubelmaken.

  Kan iemand mij een cursus aanraden?

  alvast bedankt, Paul

 2. #2

  Re: cursus gebruik bovenfrees

  Wat wil je dan leren als je de bovenfrees al naar tevredenheid voor botenrestauraties gebruikt?

  Je hebt grofweg vier a vijf toepassingen:
  -Kantbewerking (profielering van randen)
  -groefbewerking (verbindingen, sponnningen)
  -uiteinde bewerkingen (verbindingen zoals vingerlas, zwaluwstaart e.d.)
  -Boren (verbindingen zoals duvelen of gatenrijen systemen)
  -kopieerfrezen

  Wil je slechts een intro in deze vormen van toepassingen of wil je iets specifieks uitermate goed leren beheersen anders dan door trial and error?

  Zelf heb ik ooit eens zo'n intro cursus voor bovenfrezen gehad. Dat was voldoende om aan Festool en hun accesoires verslaafd te raken en afdoende om zelf verschillende dingen uit te proberen.

  Mijn eerste poging die wat verder ging was een bankje van drie 4 cm dikke eiken planken met grove vingerlas met bovenfrees aan elkaar zetten. Dat heb ik gedaan met een OF1010, een workmate en een festool geleiderrail... pas later ben ik de VS600 gaan gebruiken maar daar kan je niet zulke grove verbindingen (bijv. vingerlassen van 4 bij 4cm) mee maken, dat moet je toch echt leren te doen met inventiviteit (inzicht, goed meten/aftekenen en goed klemmen). Of gewoon met handzaag en beitel leren werken.

 3. #3

  Re: cursus gebruik bovenfrees

  Beste Paul,
  Ik heb laatst een cursus gevolgd via de toolworkshop, http://174.132.164.61/~toolwork/

  Dit is, zoals ik het begrijp, een cursusaanbieder via Festool. Festool voorziet meubelmakers van verschillende apparatuur en bij die bedrijven kun je dan een cursus volgen.
  Voor mij was het leerzaam omdat ik alleen nog maar sleuven en gaten gefreesd heb. Ik ben meer te weten gekomen over de machine (OF1010) en de mogelijkheden voor gebruik van de geleiderail. Op de site kun je zien welke onderwerpen ze behandelen.
  Er wordt veel verteld en ze beginnen echt met de basis, maar dat was wat mij betreft prima. Ook hebben we een paar handelingen kunnen uitvoeren.
  Dit was wel een cursus van hooguit 3 uur. Ik had het prettiger gevonden meer dingen te kunnen uitproberen (ongeveer 2 uur zit je te luisteren terwijl de cursusleidster dingen voordoet en uitlegt), maar dat is voor ieder weer anders.
  Uiteindelijk hebben we kanten gefreesd met een profielfrees en mbv het framewerk een vierkant uitgefreesd.
  Ik heb ook al mijn andere vragen kunnen stellen en daar afdoende antwoord op gekregen.

  grtn

 4. #4

  Re: cursus gebruik bovenfrees

  beste "houten klaas",,

  Heb je de DHZ op de prof. workshop gedaan??

 5. #5

  Re: cursus gebruik bovenfrees

  Ik heb jaren geleden de voorloper van die prof. workshop gedaan. Vroeger kon je nog ook je eigen frees meenemen. En daar gaven ze dan allerlei toepassingsvoorbelden zoals ook al genoemd in de huidige prof. workshop. En vervolgens kon je dan met een eigen frees of geleende festool frees een rondje maken om alles zelf te proberen, uiteraard was er dan begeleiding bij. Met sommige methodieken kon je je eigen frees niet gebruiken (daaarvoor had je wellicht niet de juiste kopieerringen meegenomen oid) en kon je een Festool frees gebruiken.

  Die workshop was voor mij compleet fout. Sindsdien heb ik namelijk last van een Festool verslaving als het om elektrisch handgereedschap gaat.

  Achteraf beschouwend is het zo dat ik toen ik daar naar toe ging totaal geen bovenfrees ervaring had. Het was toen erg nuttig om de mogelijkheden te leren kennen. Ervaring deed je op die ene dag echt niet op. Maar als je al freeservaring had denk ik dat ik er niet veel wijzer van ws geworden anders dan dat festool wel heel erg handig is...

 6. #6

  Re: cursus gebruik bovenfrees

  Beste Paulv,
  Ja, vond mijzelf daar wel geschikt voor . En achteraf gezien was dat ook zo omdat ze van A tot Z de machine uitleggen. Ik vraag me wel af of de professionele houtbewerker die er toevallig bij was er iets aan heeft gehad......

  Zuma,
  Ben het met je eens. Tis ook een soort showcase voor de Festoolspullen. Maar ik ben er wél wijzer van geworden.
  Ik denk wel dat dit iets is dat je ook na kunt lezen. Als je de handleidingen op de Festoolsite leest kom je ook een heel eind.

  Succes.
  Grtn Bart

 7. #7

  Re: cursus gebruik bovenfrees

  Ik heb het dictaat nog van die workshop. Wellicht even scannen en pdf-en en even hier on-line gooien (het is wellicht toch een heel oude versie en de huidige zal wel vernieuwd zijn)? Hebben we hier de mogelijkheid om bestanden te delen (uploaden en sharen)?

 8. #8

  Re: cursus gebruik bovenfrees

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door zuma
  Die workshop was voor mij compleet fout. Sindsdien heb ik namelijk last van een Festool verslaving als het om elektrisch handgereedschap gaat.
  heel herkenbaar alleen als je er ooit vanaf wilt ben je toch blij dat je dit "groene" merk gekocht hebt want de prijzen zijn 2e hands behoorlijk hoog in tegenstelling tot veel andere merken gereedschap.

  Verder voor de topic starter, kijk eens op youtube.com zoekwoord "router" daar kun je in een avondje kijken heel veel tips/trucs etc. vinden. Verder zou ik een aantal boeken aanschaffen, dat heb ik ook gedaan, oa over router jigs (zelfgemaakte houten hulpstukken die je helpen lastige karweitjes op te lossen).

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top