Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  De meubelmaker in Oeganda

  Afgelopen maand ben ik voor drie weken in Oeganda geweest voor vrijwilligerswerk. Mijn hobby zou natuurlijk geen houtbewerking zijn geweest als ik in het dorp waar ik verbleef niet de lokale meubelmaker had opgezocht.

  Ik kan je vertellen dat het je wel aan het relativeren zet. Ze maken prachtige meubels in de mooiste lokale houtsoorten, met in onze ogen het meest erbarmelijke gereedschap. De schaaf die je op de foto ziet, heeft geen voorhandvat meer, en het achterhandvat was een stuk aangelaste pijp. Vlakke zool? Nog nooit van gehoord. Vlakke, rechte beitel? In de beitel zat een flinke s-kromming en het blad was bij het schroefoog gescheurd. Maar hij was vlijmscherp, en ze konden ermee schaven als de beste. Toen ik de beste man in een gesprek vertelde dat we hier als hobbyisten €450 betalen (1350000 Oegandese Shilling) voor een schaaf betalen, en dan nog moeite hebben met schaven, viel hij bijna van z'n stoel. Voor dat bedrag zou hij een jaar moeten werken.

  Planken worden uit de bomen gezaagd met een kettingzaag, wat een zeer ruw oppervlak achterlaat. Machines hebben ze niet, dus dat wordt met pijnlijke precisie vlak geschaaft met diezelfde schaaf. Beitels heb ik niet gezien. Meterslange planken worden geschulpt met een zo goed als botte zaag. En toch maken ze prachtige meubels, waar wij nog een puntje aan kunnen zuigen.

  We hebben op dit forum toch een discussie gehad of het topgereedschap zijn prijs waard is? Die timmerman weet het antwoord wel... ;-)
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails Timmerman Oeganda.jpg  

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Mijn complimenten, Wilco met je betrokkenheid bij de medemens, goed dat je als vrijwilliger een bijdrage levert aan een menswaardige wereld. Ook goed dat je deze relativerende ervaringen met ons deelt. Geeft maar weer aan hoe rijk we zijn, dat we misschien ook wel met wat minder tevreden kunnen zijn en wat eerlijker gaan delen met respect voor milieu en natuur! Gelukkig is dit forum al een voorbeeld van belangeloos delen van kennis en ervaring meestal met respect voor de ander!

  Hartelijke groet van Fons

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1
  Da's grappig.....Hebben we elkaar net hierover gesproken en nu heb ik dan ook even beeld bij het verhaal. Het is erg mooi inderdaad om te zien hoe mensen met minimale middelen de mooiste dingen kunnen maken.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 4. #4
  Hallo Wilco

  Ik ben altijd nieuwsgierig naar buitenlands timmerwerk, Heb jij nog meer foto's. Wil je ook wat meer over het vrijwilligerswerk vertellen?

  HG Hugo

 5. #5
  hey hallo
  mooie bijdragen weer .
  ja ja dan zitten wij eens te zeuren over welke schaaf we nu weer eens moeten kopen of welke slijp methode we toe moeten passen
  mischien eens oud gereedschap inzamelen voor je volgende reis ?
  gr leroy

 6. #6
  Houtsnijder in Laos. Al de beitels die je ziet zijn in hetzelfde vuur gesmeed als waarop gekookt wordt, vervaardigd van gerecupereerd staal van auto onderdelen.
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   IMG_2561.jpg
Bekeken:  368
Grootte:  99,1 KB
ID:    1375

 7. #7
  Wat gaaf Wilco, dat je je zo inzet voor onze medemens. En een mooie relativerende gedachte naar een forumpost. Afrika is het land van de toekomst, het gaat toch ook wel de groei doormaken die je hier in Azie ziet, o.a. de Chinezen kopen zich helemaal klem in Afrika, want het land is rijk aan grondstoffen en het is een potentieel groot afzetgebied. Over 10 of 20 jaar, kan jouw meubelmaker met dit gereedschap niet meer concurrerend werken en als hij mee kan groeien heeft hij wat machinerien etc. Misschien dat hij dan nog eens met weemoed terugdenkt aan jouw bezoek, maar of hij dan denk dat "vroeger alles beter was"....
  Heb je niet nog wat meer foto's en mooie verhalen, het moet toch een geweldige belevenis zijn! Ik weet dat in Lemmer een groepje altijd bezig is met het verzamelen van oud maar nog bruikbaar gereedschap voor hergebruik in Afrika.

  jaap

 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jaap Bekijk Berichten
  Over 10 of 20 jaar, kan jouw meubelmaker met dit gereedschap niet meer concurrerend werken en als hij mee kan groeien heeft hij wat machinerien etc. Misschien dat hij dan nog eens met weemoed terugdenkt aan jouw bezoek, maar of hij dan denk dat "vroeger alles beter was"....
  jaap
  Of misschien zijn over 10 of 20 jaar brandstof prijzen en elektriciteit hier ook niet meer te permitteren en zullen diegenen die in een professionele omgeving met handgereedschap overweg kunnen de vlag zwaaien en is onze Afrikaanse collega in staat om nog steeds te leven van zijn ambacht. Als ik rondom mij kijk en naar de actuele economische situatie kijk denk ik dat we al een hele tijd op de neerwaartse helling van de curve zitten en dat er niet veel reden bestaat om te geloven dat we er over enkele decennia beter voor staan, integendeel.

 9. #9
  Ik ben de laatste tijd wat afwezig geweest op dit forum, zodoende heb ik ook nog niet opnieuw gereageerd op deze post. Ik heb helaas niet veel extra foto's die wat met houtbewerking te maken hebben. Ik ben niet echt een enthousiaste fotograaf, en kijk liever door mijn bril naar alles wat dan op mijn pad komt dan door een telelens ;-). Maar uiteraard kan ik nog wel wat meer vertellen over de aard van het vrijwilligerswerk.

  Het ging om een school in een klein dorpje, Budaada, zon 150 km oostwaarts van de hoofdstad Kampala. De school wordt daar geleid door een enthousiaste Oegandees, die zeker de drive heeft om vooruit te komen en zijn land te ontwikkelen door onderwijs. Hij heeft er dus voor gezorgd dat er een school kwam in het afgelegen dorpje, zodat de 90 dorpskinderen onderwijs kunnen krijgen. Hij heeft vier jaar moeten wachten en formaliteiten moeten afhandelen voordat hij Westerse hulp kreeg in de vorm van vrijwilligers en sponsoring. Iedere vrijwilliger nam een deel van de sponsoring voor zijn rekening, waar de bouwmaterialen en bouwlui van werden betaald. de taak van de vrijwilligers was dan om het omlopende werk te doen zoals de bouwplaats schoonhouden, stenen aangeven en cement en dergelijke maken, zodat de dure vaklui zo snel mogelijk konden werken en dus zo min mogelijk zouden kosten.
  Verder hebben we met de groep nog enkele van de armste families bezocht om ze financieel en sociaal een hart onder de riem te steken. Alleen al de gedachte dat die rijke Mzungus (blanken) hun aandacht geven is al een enorme opsteker voor die mensen.

  Verder ook nog een paar dagen toerist gespeeld in het nationaal park.

  Voor wat foto's zie de volgende link: http://s930.photobucket.com/albums/a...gustus%202012/

 10. #10
  Het verhaal van Woodworker heeft me erg geraakt en aan het denken gezet over waar ik zelf in hemelsnaam mee bezig ben.

  Gisteren kwam ik een kort videootje tegen wat mij diep heeft ontroerd : de houtdraaier van Marrakesh

  Wellicht bekend filmpje voor de houtdraaiers hier, maar ik kon het niet laten om het te posten.

  Bert

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top