Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Whirlwind: Sawstop alternatief?

  Ik zag net dit voorbijkomen op het web en kon er hier nog niet direct iets over vinden:

  http://www.whirlwindtool.com/

  Is nog in de ontwikkelingsfase, maar lijkt nij toch een degelijk en veel minder destructief flesh sensing systeem dan de Sawstop. Komt daarbij dat je hem blijkbaar ook op andere machines zou kunnen gaan aansluiten, dus hij is ook wat veelzijdiger. Lijkt mij zeker de moeite om eens te proberen.

 2. #2
  Zelfde probleem als Sawstop, het zal niemand redden, integendeel. Ik heb lang geleden aan gegevens van een urgentiedienst gewerkt en hun klassificatie naar korte termijn levensverwachting. Aan een leek zoals ik wordt dan uitgelegd dat een vingerwonde een heel lage morbiditeit heeft, een fractie van een procent, daar een abdominaal trauma, zoals een slag in de lever, een heel morbiditeit heeft. Niemand sprak van een tafelzaag toen, ze dachten eerder aan een polytrauma, haal iemand uit een autowrak en ... kijk naar zijn buik, niet naar zijn vingers.

 3. #3
  Maar de sawstop is er ook niet om (direct) levens te redden maar om verlies van inkomen te voorkomen (en daardoor overigens soms wel indirect levens te redden) en verzekeringspremies binnen de perken te houden c.q. astronomische claims te voorkomen - bedenk dat deze apparaten, m.n. de sawstop bedacht worden in de VS, en met name bedoeld zijn voor de professionele markt - werknemers die met zagen bezig zijn. In die context is een dergelijke investering uit oogpunt van bedrijfsvoering zeer zinvol.

  Zie ook het juridische steekspel dat inmiddels in de VS is losgebarsten over de al dan niet verplichte invoering van deze of vergelijkbare technologie in alle beroepsmatige zaagmachines...

  En ja, een handtrauma van een zaagtafel is zelden levensbedreigend, maar om dat nou als een probleem te zien?

  PS ik moet overigens zeggen dat ik van deze whirlwind black box veel minder onder de indruk ben dan van de sawstop.

 4. #4
  Het is uiteraard nog geen commercieel product, maar ik kan me voorstellen dat als de grote bedrijven hier mee aan de slag gaan (wat zijn bedoeling is) er wel iets moois kan uitkomen. Alleen al het feit dat je niet je hele zaag moet vervangen als er eens wat misgaat vind ik al een groot voordeel.

 5. #5
  Henk, elk zijn eigen gevoeligheden. Aan de claims zal het niet liggen, dankzij Sawstop kan je nu spouwmes en beschermkap verwijderen en een astronomische claim binnenhalen. Nu dat ze in Amerika eindelijk spouwmes, beschermkap, korte langsgeleiders en geleidewagen begonnen te gebruiken is de boodschap verandert in: gebruik Sawstop en je kan veilig verder. Daarin zie ik een mogelijkheid tot een groter aantal doden dan vroeger. Ik denk aan het gelijkaardig verhaal van Bill Pentz die een dure afzuiginstallatie gebruikte en dacht veilig te werken, alleen om te ontdekken dat het zelfmoord was (maar mogelijks wel brand kunnen voorkomen).

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top