Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  roest op beitels en gutsen

  hallo forumleden,

  Beitels en gutsen kunnen roesten. Bij mij valt dat heel erg mee moet ik zeggen, ook al zijn ze niet allemaal behandeld tegen roest en niet ingevet , geolied opgeborgen.. Andere hebben minder geluk, hun gereedschappen dragen na enkele maanden sporen van roest ( soms aardig veel). Ik kan zo op het eerste zicht twee oorzaken hiervoor bedenken: meer zweten via de handen (eventueel een corrosiever zweet) en mogelijk het vochtig stockeren van het gereedschap, zelfs voor enkele weken.
  Ik heb vroeger mijn houtsnijgereedschappen wel eens preventief behandeld met in petroleum opgeloste paraffine. Dit gebeurde op een kookplaat in een "bain - marie".Het kan dus niet meer dan 100 graden, ik hou het rond de 70 graden. worden Opgepast doe dit niet op een gasvuur. Het is brandbaar. Het wordt warm op de beitels aangebracht. Het lukt best in de zomer met beitels die " warm zijn". In een onverwarmd lokaal zal in de winter het mengsel te vlug stollen ( schrikken) op het koude staal. Men kan dan het lemmet onderdompelen in het het mengsel en het op deze manier wat verwarmen. na een nacht gaat men er even met een doekje over. Resultaat is een uiterst dunne, onzichtbare laag, die zeer lang stand houdt, niet vettig aanvoelt en niet vlekt.

  Iemand vertelde mij ooit dat die reuzel gebruikt. Ook dit voelt niet vettig aan en is kleurloos. Zelf heb ik dat niet uitgeprobeerd op gereedschappen. Kost weinig en is in de supermarkt te kopen. Niet giftig, zelfs eetbaar.

  Weet iemand of reuzel inderdaad beschermd, heeft iemand er ervaring mee?
  Of er nog andere (al dan niet traditionele) behandelende of preventieve middelen tegen roest bestaan en of die vlekken of niet?

  groeten,
  Ornament,
  www.houtsnijden.eu

 2. #2
  Gewoon deze aanschaffen, zo'n flesje gaat heel lang mee en het product heeft zijn werking bewezen.

 3. #3
  dank je,
  ziet er aantrekkelijk uit.
  Wat is de ervaring? Voelt het vettig aan ? vlekt het ? Haal je het eraf wanneer je er terug mee gaat werken of laat je het erop zitten?

  groeten,
  Ornament,
  www.houtsnijden.eu

 4. #4
  WD40 werkt perfect voor dit doel. Is mestal bij de Action voor een paar euro te koop, maar ook bij alle bouwmarkten.
  Pieter

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door ornament Bekijk Berichten
  Wat is de ervaring? Voelt het vettig aan ? vlekt het ? Haal je het eraf wanneer je er terug mee gaat werken of laat je het erop zitten?
  Goed, nee, nee, nee ja

  Ik heb zelf nooit wd40 gebruikt (althans voor bescherming van gereedschappen) maar heb gelezen dat dit problemen kan geven met de afwerking van het hout.

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door ornament Bekijk Berichten
  dank je,
  ziet er aantrekkelijk uit.
  Wat is de ervaring? Voelt het vettig aan ? vlekt het ? Haal je het eraf wanneer je er terug mee gaat werken of laat je het erop zitten?
  www.houtsnijden.eu
  Camille olie vlekt niet alhoewel je kan zien waar het is aangebracht hoef je het niet te verwijderen. Het is inderdaad vettig. Ik gebruik het vaak als ik kopshout moet afsteken om het hiermee te verzadigen. Zo steekt het hout veel gemakelijker af. Je snijd er moeiteloos door en dan zorgt voor meer precisie. Bij zachthout gebruik ik hier water voor maar dat doe ik niet graag bij Eik of hardere houtsoorten. Een klein beetje water kan dan soms genoeg zijn om het te laten trekken.
  Ik laat het er altijd opzitten. Als er toch nog iets van te zien is ga ik eens snel over het stuk met wat citrusolie waardoor alles weer egaal is van kleur.
  Uiteraard gebruik ik het ook op mijn gereedschap. De beste methode tegen roest is intensief gebruik en veel aanscherpen, dan roest je gereedschap ook nauwelijks.

 7. #7
  Ik heb sinds kort een microvezeldoekje met flink wat camellia-olie erop aan een spijkertje bij m'n werkbank hangen. Het hangt net op schouderhoogte, een stap rechts van de bank. Sindsdien is het veel makkelijker om een beitel of schaaf er even snel langs te halen en doe ik dat ook vaker.

 8. #8
  dank voor alle reacties.


  Weet iemand iets over de bescherming met reuzel of nog andere middelen tegen roestvorming?
  Die Camellia olie is alvast zeer aantrekkelijk en eenvoudig in het gebruiken. Ga ik ook eens proberen. Toen ik met houtsnijden begon was dit product hier niet bekend.

  Zijn er nog meer middelen?

  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu

 9. #9
  ik heb hier een fase eerder; flinke roest op gutsjes en beitels. Hoe haal ik dat eraf zonder beschadiging? en daarna wil ik de beitels wetten, als nodig is, de gutsen ook, maar dat is waarschijnlijk weer een andere handeling/methode?
  graag hoor ik van jullie.
  GROETJES MOOTJE

 10. #10
  ik zou eens met fijne staalwol proberen

  was zelf pas een werkstuk in een natte stam aan het maken
  was vergeten een guts van/uit de stam te halen en toen ik de volgende dag verder wilde gaan zat ie al vol met roest
  even staalwol eroverheen gedaan en toen afgewet

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top