Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 38

Onderwerp: Een nieuwe halkast.

 1. #1

  Een nieuwe halkast.

  Deze week begonnen aan een buitenbeentje, een halkast in Kersenhout met panelen in Amerikaans Noten. Eens klaar word de kast afgewerkt met Masterolie van Woca.

  Ik heb hier en daar wat kunstgrepen moeten toepassen om het geheel te kunnen bouwen, alle hout is namelijk verzaagd op één enkele dikte. De man had enkele jaren geleden een paar boomstammen op de kop getikt en zelf laten zagen, maar omdat hij toen nog niet wist wat ie ermee ging doen is alles op 28mm dikte gezaagd. Het Kersenhout is een fantastisch stamdeel, mooie rechte draad, zoet van structuur, en alles is mooi droog, 10% rv. Daar kunnen we dus wat mee, en dat is nodig, omdat de kast een kleine 2m hoog word. Die lengte in combinatie met het "dunne" hout vraagt zeker stabiel hout.
  Het Notenhout daarentegen was troep, vorstscheuren, ringscheuren, droogscheuren, windbarsten, etc. noem het op en het zat erin Jammer omdat het mooi donker hout was, maar er was geen stukje uit te gebruiken. Heb enkel heel wat mooi draaihout bijgekregen Dit betekende wel dat er nieuw Notenhout moest komen, dat word nu dus amerikaans Noten, wat hopelijk volgende week geleverd word, anders vallen de werken stil.


  Om één en ander toch wat dikte te geven ( oa. de stijlen) heb ik sommige onderdelen in verstek samengelijmd om een massiever uitzicht te krijgen. Het is dus een flink bewerkelijke klus. Dat begon al met het kopprofiel, voor de gewenste holte had ik geen profielmes, daar moest dus een mouw aangepast worden Nou, met de cirkelzaagmachine dan maar een profieltje gefreesd, nog even een schuurpapier erover en klaar is kees. Voor de rest zijn het klassieke verbindingen, profieltjes eraan frezen en de panelen voorzien van een rustieke bossing.

  Bij deze dus ook al wat foto's van de werken in uitvoering.


  Mvg,

  André


  Alles begint met een ontwerp.
  CIMG2145.jpg


  Het Kersenhout uitgesmet.
  CIMG2143.jpg


  Al enkele schabben gelijmd.
  CIMG2148.jpg


  De nodige gaten.
  CIMG2153.jpg


  Het eerste structureel onderdeel gelijmd.
  CIMG2169.jpg
  Laatst gewijzigd door tuoh; 16-08-12 om 19:18.

 2. #2
  Nog enkele foto's van het zagen van de profielholte op de cirkelzaagmachine.

  Alle mogelijke holtes kan je zagen met gelijk welke diameter van zaagblad, voor het maken van een kleine holte met een groot zaagblad moet enkel de hoek tussen zaagblad en geleidelat scherper worden.
  Eens de hoek bepaald, of beter gezegd eens de holte bepaald, is het enkel het zaagblad per zaagbeurt enkele mm hoger stellen en voor je het weet heb je een perfect profiel

  De rest van het profiel is op de klassieke manier tot stand gekomen, op de freesmachine dus en met behulp van een rechte schaafkop, waarbij de as op 45° gesteld werd. Met een schuin gestelde as frezen is voor de machine veel minder belastend, en levert een mooier freesbeeld op, dan met een starre as op 90°. Niks dan voordelen dus.

  Mvg,

  André


  De hoek, en dus ook de breedte en diepte van het profiel bepaald.
  CIMG2160.jpg


  Na het stellen is het enkel nog doorvoeren tot de gewenste diepte bereikt is.
  CIMG2156.jpg


  Het eindresultaat van al dat gezaag
  CIMG2158.jpg


  En een finaal afgewerkt profiel.
  CIMG2167.jpg

 3. #3
  Ziet er weer veel belovend uit. Hoe heb je in het profiel de schuinte naast de holtes verkregen?
  Een huisarts weet van veel dingen een beetje. Een specialist weet van een beetje, heel veel. Ik ben een super- genie: ik weet van niks, alles

 4. #4
  hey andre
  het ziet er weer super uit .
  de manier zoal je de kroonlijst maakt heb ik inderdaad wel eens eerder gezien zo kan je met weinig middelen toch een mooie en groote lijst maken .
  succes ermee gr leroy

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Renault Bekijk Berichten
  Ziet er weer veel belovend uit. Hoe heb je in het profiel de schuinte naast de holtes verkregen?
  Renault,

  die inkepingen zijn ook met de schuingestelde freeskop gedaan, maar wel met het hout een kwartslag gedraaid, de smalle strook op de tafel dus.
  In plaats van de as schuin te stellen kan je ook gebruik maken van een prismafrees of een gelijkaardig profielmes. Maar hoe meer je met één frees kan doen hoe sneller het werk gaat

  Mvg,

  André

 6. #6
  Vandaag was de deur aan de beurt op tijdelijk gemonteerd te worden, daarvoor moesten er wel ettelijke verstekken gestoken worden. Maar met de hulp van een verstekblok gaat dat klusje betrekkelijk snel.
  Veel meten komt er niet bij kijken, enkel eerst de verbinding al eens samen voegen, de benodigde lijntjes overhalen en je kan aan de slag.
  Met behulp van twee even dikke blokjes schrijf ik steeds de verspringende penborsten af om er dan een vermindering aan te zagen. De afmetingen van de blokjes spelen geen rol, als ze maar dikker zijn dan de toegeving, dat is namelijk de enige vereiste.

  Voor die paar pennen heb ik mijn penmachine niet versteld, heb dus de penborsten gelijk gefreesd met de rest. Wel met dien verstande dat de totale lengtemaat gemeten tussen de penborsten 2 x 15mm langer gehouden werd, dat is namelijk de diepte van de groeven voor de panelen. Eens de achterste penborsten verminderd kwam ik dan uit op de gewenste breedtemaat

  Voor de rest is dan gewoon secuur werken, met als eindresultaat een mooi gesloten verstek.

  Volgende week zijn de panelen aan de beurt.

  Bijgaand nog wat foto's van het werk.

  Mvg,

  André

  Zo ziet de toekomstige verbinding eruit recht van de machine.
  CIMG2178.jpg

  Twee gelijke blokjes klaren de klus.
  CIMG2176.jpg

  Eén verstek gezaagd, nog enkele te gaan.
  CIMG2179.jpg

  Dat past.
  CIMG2184.jpg

  En het eindresultaat zonder panelen.
  CIMG2188.jpg

 7. #7
  wederom heel erg mooi .
  die kast wordt weer een juweeltje
  trouwens erg handig dat verstelbare verstek blokje heb je daar nog wat meer foto's van ?
  gr leroy

 8. #8
  Leroy,

  zal deze week eens wat foto's posten van het verstekblokje. Heb dat ding in het verre verleden eens ineen geknutseld en heb daar al veel plezier van gehad. Had het ding toen nodig voor een immense klus waarbij een honderdtal verstekken moesten gestoken worden.
  De combinatie van dit verstekblokje met een japans zaagje is een onklopbare combinatie gebleken. Een perfect verstek in enkele seconden, en dat telkens weer

  Mvg,

  André

 9. #9
  Ik ben ook wel nieuwsgierig naar het gebruik van het blokje.
  Niet meten, toch perfect

  Maar mijn eerste idee was: als ie exact dezelfde lengte/dikte heeft ok. maar hij moet langer zijn ???
  Het is vast simpel, maar dat zijn de beste ideeën.

 10. #10
  Om ook in de rij aan te schuiven ben ik ook wel benieuwt, ook omdat deze een eigen klem inrichting heeft en met koperen oppervlak.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top