Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11

Onderwerp: Adirondack chair

 1. #1

  Adirondack chair

  Ok eentje dan nog omdat ik toch niet kan slapen.

  Iedereen kent ze wel uit de bouwmarktfolders, die relaxte tuinstoelen. Nadat ik in Arnhem een mislukte poging heb gedaan om de maatvoering over te nemen op heel veel foto's ben ik via een collega aan een tekening gekomen.
  Omdat ik de Engelse maten moest omzetten naar centimeters en om het ontwerp te testen besloot ik om eerst een schaal 1 op 2 stoel te maken.

  IMG_4642.jpg

  Even laten testen op maatvoering door de toekomstige eigenaresse

  IMAG0085.jpg

  Vervolgens voor mij het meest irritante deel van mijn projecten, het schilderen. En hoe kan het ook anders, zuurstokroze moest het worden!

  IMG_4652.jpg

  Met dit als eindresultaat. Met tot op de dag van vandaag (4 jaar later) alleen lakschade en een inmiddels 3e tevreden gebruik(st)er.

  IMAG0096.jpg

  Met dit resultaat in het achterhoofd was ik overtuigd dat een 1 op 1 modelletje ook wel moest lukken. Initieel wilde ik hem uitvoeren in teakhout totdat ik het totaal aantal m3 hout voor 2 stoelen vermenigvuldigde met de m3 prijs.....
  Als alternatief gekozen voor vuren en meer tijd en energie gestoken in de behandeling van het hout. Achteraf.....

  De bouw op zich stelt niet heel veel voor, alle delen komen uit kant en klaar geschaafd hout.
  Aandachtspunt was het halffabrikaat wanneer de 2 framedelen aan elkaar bevestigd worden. Je mist dan de stabiliteit die uiteindelijk verzorgd wordt door de rugleuning. Maar een paar hulplatjes helpen hier goed.

  IMAG0222.jpg

  Het eindresultaat van de grote mensen versie. Hij zit heerlijk!

  IMAG0234.jpg

 2. #2
  Huh, waar zijn de achterpoten?

 3. #3
  In deze post van Popular Woodworking staat een link naar een te downloaden plan & step-by-step instructies van Norm Abram's Adirondack Chair ($1.99).
  http://www.popularwoodworking.com/pr...irondack-chair

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  993
  Norm Abram's Adirondack Chair

  Ook te vinden in de 3D warehouse van SketchUp
  Laatst gewijzigd door JPAJS; 21-07-12 om 10:54.
  Jeroentje

 5. #5
  Eigenaardig. Heb ooit eens het bouwplan van Festool gekocht en die versie in eerste instantie op schaal nagemaakt. Hoogte van de stoel is 20 cm (om je een idee te geven). In de tekeningen/foto's boven zie ik geen achterpoten, volgens mij is met poot steviger.

  Op ware grootte nog niet gemaakt, moet er toch eens van komen.

  _DSC5805-Edit.jpg

 6. #6
  @haasjetik

  Inderdaad zal de uitvoering met achterpoot wat stabieler zijn maar ter geruststelling, die van mij is na drie jaar ook nog steeds intact (en staat zomer en winter onbeschermd buiten).
  Jouw eerste reactie is voor mij al een mooie motivator voor de uitvoering zonder achterpoten. Dat mensen initieel zoiets hebben van huh??

 7. #7
  Heb er nog eens naar zitten kijken en jet klopt qua opvangen van krachten wel. Het ziet er alleen een beetje eng uit. Aan de andere kant: als het al drie jaar werkt moet het wel goed zijn.

 8. #8
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1
  Ik vind het "kleine" model erg geslaagd. diezelfde kleur zijn we momenteel op een stapel hout aan het smeren dat het nieuwe bed van mijn dochter moet gaan worden.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 9. #9
  Heel erg leuk! Adirondack stoelen zijn vooral bekend geworden, omdat de Kennedy familie zich er graag in liet fotograferen. De opbouw lijkt wel wat op de krat stoel van Rietveld (ik weet niet wie het eerst was). Ze zouden eigenlijk opvouwbaar, of stapelbaar of makkelijk demonteerbaar moeten zijn, om ze in de winter wat makkelijker op te kunnen slaan. Mooie links ook naar de tekeningen en foto's.

  jaap

 10. #10

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top