Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Zigzagstoel Rietveld

  Net opgeleverd : zigzagstoel volgens Rietveld.De verbinding rugleuning-zitting is met de hand gemaakt ,alle andere verbindingen met de bovenfrees , waarvoor ik eerst aparte hulpstukken gemaakt heb.In de scherpe ' vouwen' , die volgens de originele tekeningen met bouten ' versterkt' dienen teworden, heb ik om de 3 cm een eiken lamel (ik weet niet of dat de goede benaming is ...) gefreesd.
  Arie
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1
  Ziet er goed uit Arie !! Welke houtsoort heb je gebruikt en waarmee is het afgewerkt ?
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 3. #3
  Mooie stoel! Ik ben benieuwd hoe ver die inveert als je er op gaat zitten.

  jaap

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Goed resultaat! Lijkt me toch spannend om voor de eerste keer een zitproef te doen. Het ontwerp is zo tegendraads met een klassieke stoel. Maar is zelf ook weer een klassieker geworden. Ik wil er zelf ook nog wel eens een maken. Heb je nog foto's gemaakt van de constructiedetails?

  Hier mag je trots op zijn hoor!


  Fons

 5. #5
  Bedankt voor jullie reacties.
  Ik heb bij een bouwmarkt zo'n meubelpaneel gekocht dat ik daar alvast in 4 stukken van gewenste lengte heb laten zagen.De naam van het materiaal is exotisch maar volgens mij is het een ratjetoe van merantie , merbau etc.
  Ik heb Rambo beitsen gemengd van mahonie en teak, want de een vond ik te rood en de ander te bruin-oranje.Kersenbeits van die merken is helemaal een ramp : je werkstuk krijgt de kleur van een stoofpeer!
  Daarna nog eens met transparante lak afgewerkt.
  Het is best een zeer stijve stoel geworden.M'n zoon van 90 kg gebruikt 'm nu als bureaustoel.
  Van de hoekverbinding met die lamellen heb ik eerst een proefmodel van ca 10 cm breed gemaakt en dat belast met spanbanden en gewichten en voorzichtig geconcludeerd dat een uitvoering zoals nu gemaakt zeker geschikt zou zijn voor een persoon van 100 kg.!
  De planken heb ik , in een daarvoor speciaal gemaakt hulpstuk, met de bovenfrees van hoeken van ca 22.5 graden voorzien.
  Na het verlijmen van de planken heb ik in die 'vouwen' met een 8 mm spiraalfrees van CMT die sleuven gefreesd - ook weer in een speciale mal - en daar die lamellen ingelijmd.Aan de binnenkant van de vouwen zit nog een vullat over de volle breedte van de stoel.Ook dat vullatje moet je natuurlijk in de goede schuintes schaven tot het zuiver in die hoek van 45 graden past.
  Een leuk en uitdagend project was het...

  Arie

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top