Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Tafelblad: hout laten werken of niet?

  Hoi allemaal,

  Ik zou graag een tafelblad willen maken met steigerhout of met vuren.
  Dit omwille van de mooie lichte kleur.

  Mijn vraag is nu:

  Moet ik de planken tegen elkaar houden dmv lijm en eventueel een dwarsbalk onderaan, of moet ik plaats laten om het hout te laten werken (wat niet erg praktisch is bij een tafel, broodkruimels ed die tussen de spleten vallen)

  Een bijkomende vraag is of vuren hout toepaselijk is om meubels te maken? (ivm de prijs)

  Alvast bedankt!

 2. #2
  Dwarsbalken zijn het probleem bij hout aangezien hout meer in de breedte (dwars op de nerf) dan in de lengte werkt. Dus bij het bevestigen aan een blad aan een dwars-frame of -balk kan dit best via één of andere glijdende bevestiging: schroefgat verbreden, klosjes in een groef, .... anders komt alles soms onder spanning te staan.

  Stijgerhout is waarschijnlijk behandeld tegen ongedierte, ik zou verwachten dat niet altijd ideaal is voor de houtbewerker en voor de gebruiker.

 3. #3
  Hoi Damien,

  Dat begrijp ik, maar dan gaat het probleem niet opgelost zijn ivm de spleten.
  Ik had nl graag gewild dat het tafelblad volledig dicht zou zijn.

 4. #4
  Ik mis dan iets, een gelijmd tafelblad kan (met de juiste verbindingen) op een frame gemonteerd worden zonder te barsten. Misschien een schets om de vraag aanschouwelijker te maken?

 5. #5
  Athanor
  Guest
  De keuze is aan jezelf, met ruimte tussen de planken hoef je geen extra constructiemiddelen te gebruiken. Als het blad tot een geheel gelijmd is, moet je de werking opvangen met oplossingen zoals Damien heeft aangegeven.

  Ook kan het gebruik van vuren, voor een licht uiterlijk kun je ook denken aan essen, esdoorn. Maar dan kom je al in het meubelmakerswerk en ben je geen timmerman meer die met steigerdelen werkt... Zoek anders eens naar topics van "kiesvoorhout" op dit forum (uit 2009 ofzo) die heeft er wel voorbeelden van staan.

  succes! Fons
  Laatst gewijzigd door Athanor; 18-07-12 om 13:03. Reden: typo

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top