Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  hoe kan ik het beste epoxy gebruiken

  Hallo,
  Ik ben momenteel onder andere bezig met een houten tafel. Die ga ik maken van de onderkant van een eiken stam.
  P1060155.jpg
  P1060156.jpg

  Nu heb ik de bovenkant nagenoeg vlak, alleen er zit in het midden een gleuf, waar twee bomen in elkaar zijn gegroeid.
  Ook zitten er veel kleinere scheurtjes in...
  Die holte en scheurtjes wil ik opvullen met epoxy hars, een doorzichtige giet hars. Heb een kleine pot besteld, en ik heb nog nooit met dat spul gewerkt.
  Nu is mijn vraag, hoe kan ik dat het best gebruiken..
  - Kan ik de epoxy nu gewoon over de tafel gieten, zorgen dan het in alle scheuren komt, en daarna al het overtollige epoxy weg schuren?
  - Als ik dat zo kan doen, hoe krijg ik dan de epoxy weer transparant? Want ik kan me voorstellen dat na het schuren er allemaal kleine krasjes op de epoxy komen. Dat vind ik dan niet mooi.. Moet ik dan, nadat ik steeds kleiner ga schuren, op het laatst de epoxy nog polijsten..
  - En als alles klaar is dan aflakken?
  - Of gaat het helemaal niet lukken, moet ik bv eerst de tafel lakken en dan voorzichtig met epoxy de holtes opspuiten met epoxy.?

  graag hoor ik jullie tips...

 2. #2
  Werk eerst het oppervlakte volledig af met een scherpe schaaf vooraleer je met epoxy begint. Plak de randen van de scheur zorgvuldig af met tape en vul op met epoxy zorg ervoor dat je nauwkeurig werkt dan heb je geen/weinig kuiswerk.
  Je kan het epoxy gewoon schaven zonder enige krassen achter te laten het blijft gewoon transparant met een scherpe schaaf.
  Je kan ook schrapen, maar scherp gereedschap blijft het belangrijkste, zeker op dat kopshout.

  Als je zo een grote scheur vult kan het zijn dat door het drogen de epoxy in volume verkleint en dan een licht concaaf oppervlakte vertoond. Dit hoeft geen probleem te zijn maar wel iets om rekening mee te houden als je het nodig acht.

  Buiten die grote scheur zijn er nog talrijke andere kleinere scheuren. Heb je al beslist wat je daarmee wil doen? Het is ook belangrijk om die stam goed te laten acclimatiseren anders zal het zeker nog werken met meer scheuren tot gevolg. Het gedeelte dat je dan hebt opgevuld kan dan gewoon verder openen of vlak ernaast weer inscheuren.
  Veel succes
  Laatst gewijzigd door kodama; 16-07-12 om 21:13.

 3. #3
  Leuk project maar sorry, je zult nooit meer zomaar een eiken tafelblad zien

  P1060155a.jpg

 4. #4
  Leuk idee voor een inlegwerkje

  Arthur

 5. #5
  Haha, die is super!
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Kor Bekijk Berichten
  Leuk project maar sorry, je zult nooit meer zomaar een eiken tafelblad zien

  P1060155a.jpg
  Mooi bedacht "KNOR"

 7. #7

 8. #8
  Allemaal bedankt voor de leuke reacties, ik kijk door een andere bril?
  Sorry Roeliepoelie voor het afleiden van je vraag. Om daar toch nog even specifiek op in te gaan: je kunt er in ieder geval niet van uitgaan dat de materie in en rond de scheur bijdraagt aan de samenhang van het geheel. Heb vandaag ook zoiets vergroeids op de draaibank gehad, en dat knalde zo hard tegen het dak van mijn schuurtje dat mijn echtgenote het huis uit kwam rennen. Gelukkig geen andere schade dan het hout in kwestie. M.a.w. de delen zullen aan de onderzijde verbonden moeten worden, als je het var.... de tafel heel wilt houden. Succes,
  Kor

 9. #9
  Nog een tip, vergeet niet de onderkant dicht te plakken; huishoudfolie is daar geschikt voor en plakt niet op (uitgehard) epoxy. Desgewenst kan je de epoxy mengen met zaagsel maar ik denk dat transparant te verkiezen is; je kan ook nog een zwaluwstaart inlegstukje maken over de scheuren.

 10. #10
  Op de foto is het niet te zien, maar de tafel is zo'n 30 cm dik, dus er zit nog wel wat stevigheid in.. Hoop ik...
  Het zal op den duur wel blijven werken, denk dat de twee stammen wel ieders apart uit elkaar gaan 'knallen'.
  We zullen zien.
  En terwijl jullie druk bezig waren om van mijn tafel een varken te maken heb ik op een ander stuk hout wat gaten geboord, die gevuld met epoxy, en als het goed is uitgehard ga ik eens kijken hoe goed ik dat spul kan afwerken. Dus ik ga eerst maar eens wat proberen...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top