Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  Prachtig maca (afzelia) hout

  Gisteren, na lange tijd weer op bezoek bij mijn lokale houtboer. Na alles wat ik op mijn houtreis gezien had begon het aardig te prikkelen. Ik had sinds de overstromingen eind vorig jaar eigenlijk niks serieus meer op de werkbank gehad. Bij mijn laatste bezoek aan de houthandel, samen met Wouter Houthasses, had ik het nodige kwartiers gezaagde wenge meegenomen en ook dat ligt er nog bijna allemaal; en dat voor iemand met de werkplaats in de woonkamer.
  Maar Aye had een paar mooie planken voor me bewaard, maca met veel drukte in het hout. Een paar dikke stukken hebben we in 2 en gezaagd en daarna gevlakt. Het grootste stuk is 160 lang en 30 cm breed en nu 16 mm dik. De planken komen uit de parket voorraad en zijn 220 lang en nu 18 dik, nadat we de ontspannings groeven hebben weg geschaafd. Het is echt schitterend hout, de tekening komt lang niet zo mooi op de foto's naar voren. Samen met nog wat balkje 5x10 cm (waarschijnlijk voor een Steltman stoel van Rietveld) en wat losse planken en een klein pakje wenge was ik ruim 8000 baht verder, zo'n 200 euro, hout is ook in azie duur. Zo duur dat een traditioneel teakhouten Thais huis zo goed als onbetaalbaar is geworden. Aye is een Birmees en hij vertelde me dat hij de meeste bomen zelf in de wouden van Birma (Myanmar) op zoekt, laat zagen en met olifanten naar de verzamelplaats laat brengen. Daar zijn soms 15 olifanten bij betrokken. Hij nam me mee naar buiten om me te vertellen dat hij de houthandel eind van het jaar gaat verlaten en zich helemaal weer in Birma gaat vestigen bij zijn familie. Het opheffen van allerlei handelbeperkingen geeft hem die kans! En we hadden het over verantwoord kappen, waarbij hij mij bezweerde dat daar erg op gelet wordt en dat alleen bomen gekapt worden die ook echt goed hout opleveren. Door met olifanten te transporten kunnen ze veel meer bomen laten staan die nog niet geschikt zijn voor de kap. Het is net als met de redwoods, de bomen die te klein zijn leveren hout van onvoldoende kwaliteit. Als het een beetje meezit, ga ik dit jaar nog een keer met hem naar Myanmar om het zelf allemaal te aanschouwen! Na het afrekenen liepen we door de loodsen terug naar de auto en graaide hij wat blokken uit een krat, neem maar mee. Prachtig zeer fijnnervig hout, waar volgens Aye de Japanners stempels mee maken; boxwood noemen wij het, zei hij. Die naam kwam me wel bekend voor.

  jaap

  P7150004.jpg
  P7150005.jpg
  P7150006.jpg
  P7150007.jpg

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1
  Hahahaha...ik heb vorige week wat bundeltje wwngw gekocht met vergelijkbaar geel plakband in bijna dezelfde afmetingen.....

  Dat afzelia ziet er echt goed uit........maar van wie zijn die tenen ??
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 3. #3
  mooi hout!

  boxwood is trouwens buxus. ook wel bekend als palmhout.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top