Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Schuurmachine voor alles, Rotex 90 of toch dts 400

  Hallo,
  Ik mis in mijn werkplaats nog 1 goed stuk onmisbaar gereedschap, en dat is een schuurmachine. Gebruik nu nog een oude 'no-name' schuurmachine, maar die heeft zo onderhand de pijp aan maarten gegeven...
  Waar ga ik de machine voor gebruiken;
  - Wil oude kasten opknappen, verf verwijderen en opnieuw opschuren/lakken
  - heb houten speelgoed dat ik wil opknappen (Buitenspeelgoed, dus verweert. Hier dus ook, verf er af, glad schuren en dan opnieuw behandelen)
  - Ben ook bezig met zelfs meubels maken, vooral kleinere dingen. (dus geen tafelbladen van 2 meter)
  - Ook voor het opschuren van buitenkozijnen.
  - Dus, vooral kleinere oppervlaktes, maar moet af en toe wel eens een groter vlak fijn kunnen afschuren, voor de laatste lak laag.

  Mijn eerste keus was eigenlijk de DTS400, een mooi handzaam machientje.
  Maar, nu zag ik gisteren op dit forum iets dat gemaakt was met behulp van een rotex 90..
  Dus nu heb ik me die eens bekeken, ook vandaag bij de winkel, en vind dat dan echt wel een mooie allrounder.

  Mijn vraag is echter, is de rotex niet 'te' goed schurend. Ik lees ook verhalen over dat die zich bij wijze van in het hout vreet..?
  Ik kan me dat haat niet voor stellen, want waarom heb je anders fijn schuurpapier?

  Zou deze rotex voor mijn werkzaamheden (kleinere werkstukken, restauratie, buitenrenovatie) goed zijn?
  Met als enige nadeel dat ik dan bij grotere oppervlaktes schuren een hobbelig effect kan krijgen. (dus voor grotere oppervlakten tzt dan maar een keer een dts 400, of een bandschuurmachine kopen?)

  Ik hoop dat jullie me een beetje kunnen helpen....

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1
  De rotex heeft 2 standen(tenminste die van mij) : 1 grofschuurstand en 1 fijnschuurstand !!

  De dts400 lijkt me een goede optie voor het werk wat jij beschrijft vind ik zelf.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 3. #3
  Maar is die dts 400 dan weer niet te groot. Vooral als je veel priegelwerk hebt, of valt dat wel mee? De dts400 ligt trouwens wel heel fijn in de hand. Die kun je zobiezo met 1 hand goed bedienen. Hoe is dat trouwens met de rotex 90? Is die goed te hanteren wanneer die aan het werk is. of moet je toch wel met twee handen de machine in bedwang houden?
  Ik zal eerdaags eens naar een speciaal zaak waar je altijd de machines in real life kunt uit testen. Dan is het iets beter vergelijken...
  Alvast bedankt voor de info

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Ik gebruik de Rotex 125 voor het grovere schuurwerk aan de Logs van onze Finse Logwoning. Op verschillende plaatsen is daar het weer onder de verflaag gekropen, na schrapen schuur ik in ruwe stand, dan vliegt het er af! Dan in de gewone stand naschuren. De schuine kantjes en de hoeken daarvan in de logkruisingen doe ik met een DTS 400 deltamachine. De bevalt me uitstekend en kan in kleine hoeken komen, maar ook vlakken mooie schuren, zoals de Robinia bankjes die ik vorige week op het forum plaatste. Dus als je geen behoefte aan de groffe schuurstand hebt is de DTS een prima machine.

  Fons

 5. #5
  Alle 3 de Rotex machines zijn bijzondere machines, ze kunnen grof-fijn-(driehoek RO90) schuren en polijsten.
  Echter alle 3 zijn moeilijk/niet met één hand te bedienen. Zelfs de "kleine Rotex 90" is niet eenvoudig met één hand te bedienen. De Rotex 150 vindt ik zelf een bakbeest, maar toch bijzonder in z'n klasse.
  Mede door de assymetrische bouw ligt het zwaartepunt van deze machines niet boven het schuuroppervlak.
  Als je even niet oplet loopt het schuuroppervlak niet evenwijdig met het materiaal met alle gevolgen van dien (niet vlak).

  De RTS/DTS/ETS series zijn relatief klein en het zwaartepunt van de greep ligt goed boven het schuuroppervlak.
  Alle 3 zijn goed met één hand te bedienen. Al zou ik wel een wat stroevere greep wensen, met anti-slip zoals dat tegenwoordig ook op de accuschroefmachines zit.
  Gezien de schuuruitslag van 2,0 mm duurt grof schuren gewoon wat langer dan bij de Rotex 90 (uitslag 3 mm bij Fijn/driehoek en grove Rotex uitslag), maar het lukt wel.

  Een zeer goed alternatief vindt ik zelf de ETS 150/3 en 150/5. Zeer trillingarme machines en persoonlijk vindt ik dat de fijnste schuurmachines van Festool.
  En het zwaartepunt ligt erg goed, die machines kun je bij horizontaal gebruik gewoon met één hand bedienen.
  Helaas heb je dan voor hoeken en smalle randen toch nog een kleinere machine nodig (RTS/DTS/DX/RO90).
  Laatst gewijzigd door neel; 12-07-12 om 21:01.

 6. #6
  Rotex 90 is echt wel stuk duurders dan een DTS 400 maar als je hem je kunt permitteren zou ik echt voor de Rotex 90 gaan. Door de draaiende schuurbeweging kun je echt wel lekker snel schuren, als je niet van schuren houd ben je tenminste lekker snel klaar. Voor fijn werk zet je de rotex uit en kun je fijnschuren. Topmachine
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.748
  De DTS400 is een zeer fijne machine in zijn klasse, ik gebruik ze altijd met plezier zodra er hoeken of fijne randen zijn. Maar mijn werkpaard is toch de ETS150/5, die doet 80% van mijn werk. De ergonomie en gebruiksvriendelijkheid van de DTS en ETS zijn uitzonderlijk.
  Mijn Rotex 150 heeft meermaals mijn achterste gered, maar ik gebruik ze enkel wanneer het niet anders gaat. Zoals hierboven al gezegd zijn het zeer agressieve machines die dan ook moeilijk te bedwingen zijn en stevig met twee handen gebruikt moeten worden. Ik zou hem niet als enige schuurmachine willen hebben.
  Als ik hobby gebruiker was dan zou ik waarschijnlijk zeer goed kunnen leven met enkel een RO90, hij heeft alle functies, geforceerd schuren, excenter schuren, delta en polieren. Er zijn gespecialiseerde machines die elk van die taken beter kunnen, maar geen die ze allemaal kan.

 8. #8
  En de Rotex 90 is dermate klein dat hij goed handelbaar is. Schuuroppervlak van een Rotex 150 is 150 cm2 en van de Rotex 90 65 cm2. Dat scheelt aardig wat impact dus ook beter beheersbaar.
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.748
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Scheppie Bekijk Berichten
  En de Rotex 90 is dermate klein dat hij goed handelbaar is. Schuuroppervlak van een Rotex 150 is 150 cm2 en van de Rotex 90 65 cm2. Dat scheelt aardig wat impact dus ook beter beheersbaar.
  Niet echt naar mijn ervaring, bij dat soort machines is het hoe groter de zool, hoe makkelijker te bedwingen hij is. Je moet ze namelijk zelf proberen plat houden want vanzelf willen ze alle richtingen uit vliegen. Ik had eerst een RO125, maar ik vond die erg moeilijk te bedwingen terwijl ik hem niet agressief genoeg vond. Heb die toen terug gebracht, en later een RO150 gekocht die meer kracht heeft, agressiever is en makelijker te bedwingen. Van horen is de RO90 ook een wild paard dat je eerst moet leren temmen.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2008
  Locatie
  Belgisch Limburg
  Berichten
  160
  Ik dacht dat het typenummer op de diameter van de schuurschijf sloeg, en in dat geval is het schuuroppervlak van de ro150 176,71 cm² en de ro90 63,61 (sorry voor de miere(n)neukerij )

  Ik heb zelf een rotex 150 en een rotex 90 (en een blauwe bosch vlakschuurmachientje), voor ik de rotex 90 had schuurde ik binnenhoeken en kleinere zaken met mijn fein supercut, maar het is een gehannes om om te bouwen, zeker met stofafzuigadapter en kan je door de bouw van de machine op veel plaatsen niet komen (lange body, de driehoek steekt niet ver uit en is niet zoveel lager dan de body van de machine). de rotex 90 bevalt goed voor sommige zaken (contouren met de interfacepad, met de lange deltazool in schijnbaar onbereikbare hoeken komen,..) maar voor grotere oppervlakken erg moeilijk vlak te houden (voor mij persoonlijk in ieder geval), in dat opzicht vind ik de rotex 150 juist veel beter controleerbaar.

  Ik zou in jouw geval eens een demonstratie vragen van bijvoorbeeld de rotex 90 en die dts en kijken wat jou het beste bevalt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top