Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: azobe behandelen

 1. #1

  azobe behandelen

  goede avond iedereen

  ik weet dat azobe geen behadeling nodig heeft. Maar ik zou het hout wat fijner (zachter) willen houden en dat kan je niet als je het opschuurt, en er dan op regent staat het terug ruw.
  Dus ik dacht aan een bootvernis of iets in die aard wat denken jullie? en zou een behandeling ook scheuren kunnen tegen gaan

  alvast bedankt mvg sp3ts3r

 2. #2

 3. #3
  Azobé is berucht voor zijn droogscheuren, ook wel eens windscheuren genoemd. Door zijn keiharde structuur heeft het hout veel tijd nodig om volledig te drogen, daarom ook het makkelijk ontstaan van deze scheuren.
  Het buitenste laagje droogt, en wil dus krimpen maar dit word tegengehouden door het onderliggende natte hout. Deze spanning moet ergens naar toe, scheuren dus.

  Wanneer het hout word behandeld met een ademende laag gaat men dit droogproces vertragen, en word dus ook de scheurvorming beperkt.

  Door de aard van het hout is afwerken met één of ander product niet simpel, de laag heeft niet voldoende hechting om lang mee te gaan.
  Omdat het hout veel tijd nodig heeft om te drogen, moet de eerste laag sowieso extreem ademend zijn, verdere afwerklagen moeten wachten tot het hout droog is, dit laatste is afhankelijk van de afmetingen.

  Dit word dus een werkje van langere duur.


  Mvg,

  André

 4. #4
  bedankt voor je reactie andre dus ik laat het eigenlijk beter onbehandeld.
  Nog een laatste vraag zouden de balken van 46 mm dikte bij het drogen volledig doorsheuren of zit dat er niet in ?


  mvg sp3ts3r

 5. #5
  Voor volledig doorscheuren is er geen gevaar, die wind- of droogscheuren gaan hoogstens enkele mm diep. En inderdaad, Azobé laat je beter onbehandeld, welk product je er ook opsmeert, buiten geplaatst ligt dat er binnen de kortste keren terug af.

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top