Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 1 van de 1
 1. #1

  sturen met hamer of hand?

  met hamer of hand?

  Gutsen sturen met hand of hamer hangt van de volgende factoren af

  1 de precisie van het sturen bij het met de hand duwen van de guts neemt omgekeerd evenredig af naarmate de toegepaste kracht stijgt. Dus harder duwen is minder precies werken. Denk ook aan uitschuivers op het ogenblik dat de guts het hout verlaat. Bij gotisch maaswerk bijvoorbeeld kan het zijn dat men het volgende element ongewenst raakt.
  Dit hangt natuurlijk ook af van de vorm van de vouw, de uiteindelijke scherpte, en over hoe virtuoos men juist kan sturen.

  2 een lichte klopper is in dat opzicht een veel onderschat gereedschap. Het wordt gebruikt wanneer duwen ook gaat, maar is vaak preciezer. Indien dit niet efficiënt is omdat er teveel hout verwijderd moet worden gebruikt men altijd een zware klopper.

  3 een goede ambachtsman gebruikt zijn hoofd en gebruikt zo weinig mogelijk kracht. Macho's verslijten sneller. Indien men lang en repetitief kracht zet bij het maken van dezelfde bewegingen, krijg je problemen: tennisellebogen, ontstoken polsen, schouders.

  4 bij de afwerking , bij het volgen van lange banen, met niet al te brede gutsen is het duwen natuurlijk de meest aangewezen methode.

  Persoonlijk heb ik iets tegen elk soort kleine, ronde metalen kloppers. Ze drijven het hout van het heft teveel uit elkaar. Minder een probleem bij laag Luiks houtsnijwerk, maar als je er steviger werk mee gaat doen zul je dat snel gewaar worden. Ze werken wel precies. Liever niet in staal maar in een zachtere bronssoort.
  In de opleiding houtsnijden en beeldhouwen in hout aan de academie gebruiken ze houten kloppers en kloppers uit nylon.

  www.houtsnijden.eu
  groeten,
  ornament
  Laatst gewijzigd door ornament; 23-07-12 om 15:07.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top