Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 2 van de 2
 1. #1

  opknappen boorschaaf

  Ik heb 30 april op de vrijmarkt een oude Nooitgedagt boorschaaf gekocht. Ik heb hem opgeknapt, bijgeschuurd en dergelijke, en geprobeerd. Ik kreeg hele mooie krullen, vooral bij kantjes afbreken. Maar het schaven van sponningen lukt nog niet zo goed. Nu is het zo dat de beitel iets breder is dan de schaaf, zodat deze in de zijkant van de sponning 'bijt'. Ook zijn door de jaren de hoeken van de zool iets afgerond, zoddat de schaaf niet soepel tegen de zijkant van de sponning aanloopt.

  Moet de beitel exact even breedt zijn als de schaaf zelf? Dan slijp ik er aan de beide kanten iets af. En moeten de hoeken van de zool exact haaks zijn aan de zool? dus niet iets afgerond? Dat is te verhelpen door een paar mm van de zool af te schaven.

 2. #2

  Re: opknappen boorschaaf

  Woodworker,

  De beitel hoort iets breder te zijn. Aan de kant waar je gaat schaven moet je hem gelijk met de vlakke kant van de schaaf hebben. Ik denk dat het is om er zeker van te zijn dat de beitel altijd gelijk loopt met de zijkant. Je moet de beitel zeg maar maximaal naar buiten drukken en vervolgens leg je de schaaf op zijn kant en druk je hem terug. Zoek op google eens op shoulder plane.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top