Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Beste Bovenfrees?

 1. #1

  Beste Bovenfrees?

  Ik wil mij een nieuwe bovenfrees gaan aanschaffen maar weet niet goed welke ik moet kiezen. Ik dacht altijd dat Festool de beste op de markt was maar na wat opzoekwerk ben ik erachter gekomen dat bv. de invalzaag van Mafell beter is dan die van Festool. Geldt dit ook voor de bovenfrees?
  Mafell LO 50 E of Festool OF 1010? Of zijn er nog andere opties in deze prijsklasse?

 2. #2
  Wat is beter? dat lijkt me voor iedereen anders te liggen, afhankelijk van het werk dat men er mee wil doen. Ik heb een auto nodig om mij te verplaatsen, maar daarom hoef ik nog geen Rolls Royce te kopen, een Dacia bolt even ver, weliswaar met minder comfort maar ik raak wel op de plaats van bestemming.

  Idem dus voor machines, bijna alle bovenfrezen van de bekende merken klaren de klus, het verschil tussen bijvoorbeeld de Mafell en een freesmachine van Dewalt zal verwaarloosbaar zijn als je kijkt naar het eindresultaat (het gefreesde profiel)
  De heel dure machines onderscheiden zich van de rest door een grotere lijst accessoires zoals geleiderails en dergelijke, maar heb je deze laatste niet nodig dan heb je ook het hele dure merk niet nodig.
  Blauwe Bosch, Hitachi, Makita, Dewalt, Perles, etc. allemaal maken ze gewoon goede bovenfrezen, enkel de ergonomie kan wat verschillen, kies gewoon een machine die goed in de hand ligt. een miskoop ga er nooit aan hebben.

 3. #3
  Heel goed advies van tuoh.

  In antwoord op de vraag is het mijn persoonlijke mening dat dit dus ook geldt ook voor de bovenfrees, mits je enkel de OF1010 vergelijkt met de LO50 (1000W range). Zie ook deze review.
  Van de OF1010 kan ik echter helemaal niet warm worden, de Mafell geniet dus zeker mijn voorkeur. Hoofdzakelijk door dezelfde redenen aangegeven in die review.

  In mijn werkplaats is de OF1400 echter de meestgebruikte bovenfrees en zeker een aanrader, welke ik dan weer beter vindt dan de LO50, vooral door het extra vermogen.
  Ga je shoppen voor een hele krachtige bovenfees, vergelijk dan de LO65 en OF2200. Deze hebben enorme kracht maar hebben natuurlijk het nadeel dat ze groot en zwaar zijn.

  Zoals je wel weet is Mafell minder bekend dan Festool, en je zal dus ook veel meer Festool fans tegenkomen. Beide producenten leveren kwalitatief hoge producten af, maar Mafell staat mijns inziens nog een half trapje hoger dan Festool qua bouwkwaliteit en engineering.

  Ter info, de vorige generatie OF2200 van Festool werd door Mafell ontworpen. Een pluspunt voor de Festools is dat deze een adapter hebben voor hun rail, waar Mafell dit niet heeft. Zij hebbn wel een aparte rail die ook dienst doet als trapsjabloon, maar deze is erg prijzig.

  Happy shopping
  Laatst gewijzigd door Jonathan; 08-06-12 om 19:52.

 4. #4
  Ieder heeft zijn persoonlijke voorkeur denk aan werken met de machine ( gewicht, watt, lekker in de hand e.d ) persoonlijk zou ik niet voor een De Walt gaan sinds het geen Elu meer is zijn de lagers erg slecht. En zul je mits je hem regelmatig gebruikt er niet veel plezier aan beleven. Dit advies geef ik je mocht evt een De Walt overwegen.

  Grtz. Den

 5. #5
  Ik snap al die negatieve verhalen over de Festool OF1010 niet zo.
  Ik werk er al 15 jaar mee en heb er zelf ook een (die in inmiddels 10 jaar oud) en hij werkt prima.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.748
  Ik heb 3 blauwe Bosch bovenfrezen en 1 festool OF1010, ik moet zeggen dat de Bosch frezen op zich in het algemeen beter zijn dan de 1010. Beter zicht, makkelijker en nauwkeuriger fijndiepte instelling, veel makkelijker toegang om de frezen te wisselen en veel makkelijker om kopieerhulzen eraan te bevestigen. Maar de 1010 is niet zonder voordelen, de afzuiging werkt en is geïntegreerd in de basis, kan met 1 hand bediend worden en kan een ongelooflijke 70mm duiken. Op zich hebben mijn Bosch frezen meer voordelen, en toch neem ik iedere keer weer de 1010 uit, mijn werkplaats is helemaal ingericht rond het Festool systeem. De stofzuigerbuis en plug-it kabel hangen boven mijn werktafel zodat ik enkel het gereedschap eraan moet "pluggen" en ik kan beginnen, bij iedere non festool machine moet ik telkens de kabel ervan aan de stofzuiger vastmaken en zit die telkens in de weg.
  Dus neen, de OF1010 is niet de beste bovenfrees, het is een hele goede en fijne om mee te werken. Maar je moet verder kijken, en het hele systeem er rond zien. Ik heb bijvoorbeeld de mijne gekocht samen met het LR32 systeem om rijgaten te boren, een kleine investering die mij toestaat om af en toe paneelkasten te maken voor klanten zonder een machine van €20.000 te hoeven kopen, was letterlijk op een paar maanden afbetaald.

 7. #7
  Welk type Bosch heb je?

  Waarom is de fijn diepte instelling van de Festool OF1010 niet precies?
  Je kunt hem met stappen van één tiende van een mm instellen, is dat niet precies genoeg?

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.748
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Zweihaak Bekijk Berichten
  Welk type Bosch heb je?

  Waarom is de fijn diepte instelling van de Festool OF1010 niet precies?
  Je kunt hem met stappen van één tiende van een mm instellen, is dat niet precies genoeg?
  Bij de Bosch instelknop doe je de hele frees op en neer bewegen in tienden, zonder aan de diepte aanslag te komen, dat is bijzonder precies en eenvoudig. En je kan hierbij ook werken zonder de aanslag te hoeven gebruiken.
  Bij de OF1010 moet je naargelang het geval de frees naar boven doen, aan de knop van de aanslag draaien, en dan de frees weer naar beneden doen, en ben je verplicht de aanslag te gebruiken. Deze handeling is wat lastiger en er zit toch wat meer speling op de stang en aanslag dan bij het Bosch systeem

 9. #9
  Maar welk type Bosch heb je het over?

  De Festools zijn ook in tienden van milimeters te verstellen, ook tijdens het freezen, als je de freesdiepte knop niet vast hebt staan.

  Over welke speling heb je het over op de stang?

  De 3 aanslag dieptes vind ik juist erg handig.

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.747
  Nu ken ik de Bosch bovenfrees niet maar wat is handiger dan de freesbit op het hout te drukken, de diepteaanslag op een van de pennen te laten vallen, de aanwijzer op nul te zetten, de aanslag op de verlangde diepte te zetten volgens de maataanduiding en die aanslag weer vast te zetten. Zoals ze hier zeggen: It is a no-brainer. Je kan beginnen met frezen. Met de groene ring kan je op 0,1 mm nauwkeurig de diepte corrigeren. Die 3 pennen zijn handig als je in meerdere stappen een bepaalde diepte wilt bereiken.
  En die stang op de Festool heeft inderdaad speling, in de dwarsrichting en dat is totaal oninteressant voor de langsrichting.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top