Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Zelf een houten kozijn maken.

  Ik volg het forum al een tijdje, en zal het dilemma even voorleggen. Het kozijn in de achterslaapkamer (2de verdieping) van mijn huis is nu toch echt verrot en moet worden vervangen. Plaatsing van dubbelglas is in het huidige kozijn niet mogelijk vanwege de verrotting (je kan er doorheen prikken) en omdat de diepte van de sponningen niet goed is.

  Bijgevoegd is een eerste tekening (PDF) van het kozijn, de maten zijn die van de buitenmuren. Zoals op de tekening te zien is is het nogal een fors kozijn. Momenteel zit er enkel glas in, alleen wil ik in het nieuwe kozijn de sponningen uitfrezen en er dubbelglas inzetten. Zoals ik al zei is het een eerste tekening, en advies (negatief mag ook ) wordt op prijs gesteld. Dit wordt het eerste echt grote kozijn wat ik zal maken (heb wel eens kleine wc raampjes ed gemaakt). Het gereedschap is of gehuurd of in eigen bezit. Mijn plan was om het zo simpel mogelijk te houden, vandaar alle rechte hoeken en weinig poespas. De maten van het hout heb ik bij de plaatselijke houthandel vandaan, welke het in deze maten (dikte en breedte) kunnen leveren. Het afkorten zal ik zelf doen, vanwege eventuele (kleine) speling op de maten.

  Wordt het sterk afgeraden, of denken jullie dat het mogelijk is voor een relatieve beginner.

  Attached files kozijn1.pdf (184.1 KB)

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.707

  Re: Zelf een houten kozijn maken.

  Waarom gebruik je niet gewoon kozijnhout? Daar zitten alle sponningen al in. Standaard houtmaat is 67x114.

 3. #3

  Re: Zelf een houten kozijn maken.

  Omdat (naar mijn idee) het kozijn dan te "dun" lijkt. Gezien het feit dat er 3 ramen moeten worden geplaatst, en er verschillende dwarsbalken in het hele idee zitten, had ik kozijnhout eigenlijk een beetje afgeschreven. Hoewel misschien de buitenste rand wel van kozijnhout kan worden gemaakt als ik erover nadenk.

 4. #4

  Re: Zelf een houten kozijn maken.

  He Borstel,

  Ik heb zelf geen ervaring met kozijnen maar kozijn hout lijkt mij het beste. Mede omdat je dan je ruit er veel makkelijker in krijgt lijkt mij al het een keer kapot gaat. Verder heb je daarbij ook gelijk afwatering, als je alles recht maakt lijkt mij dat je kozijn met een 20 jaar weer vervangen kan worden.

  Aan dit filmpje kan je wat hebben als je er ramen in wilt maken:
  viewtopic.php?f=28&t=5551

  En verder is er volgens mij op het eerste gezicht veel over te vinden dus moet de klus voor je wel te doen zijn. Ik ben ook een beginnende houtbewerker en ik heb altijd meegekregen met vallen en opstaan moet je leren.

  Succes!

 5. #5
  He Borstel,

  Ik weet iet of je al klaar bent met je kozijn, maar hierbij enkele plaatjes uit documentie over kozijnenboek voor timmerfabrieken (KVT '95). Dit kozijn hout (67x114mm) is genoeg voor jouw pui hoor. In de nieuwbouw wordt niet anders toegepast. Dit kozijnhout kun je bij veel prof. bouwmaterialen handels kopen. Laat even wat weten en zien als je eraan begint.

  20121018151230362_0001.jpg

  20121018151247715_0001.jpg

  Mvg Herman

 6. #6
  Zoals Herman al aangeeft kun je geprofileerd kozijnhout op heel veel plaatsen gewoon kopen, in de grondverf en al. Hier enkele voorbeelden: http://www.dekkerhout.nl/elephant_as...zijnprofielen/
  De B-stijl lijkt inderdaad wat dun, maar daar moeten de glaslatten dan nog bij gerekend worden.

  Arjan

 7. #7
  awel dat is iets wat wij hier dus niet kennen dat kozijn hout
  is hier niet te verkrijgen bij mijn weten in belgie

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top