Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Stormschade

 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.723

  Stormschade

  Hedenmorgen stapte ik welgemoed de keuken in om het traditionele zondagse ontbijt te beginnen. Er komen wat vrienden en gezamelijk ontbijten we met gekookte eitjes en een lekkere pot koffie en natuurlijke de avonturen van de verstreken week. Toen ik naar buiten keek om het weer te bekijken zag ik dat de boom in onze tuin een vreemde vorm had. Aan een kant hingen de takken op de grond. Nader onderzoek wees uit dat de storm van afgelopen nacht een flinke tak had afgebroken en precies daar waar enige rot zichtbaar was. Er waren wat takken op de schutting van de buurman terecht gekomen maar die schutting stond toch al op het punt van instorten.
  Na het ontbijt weggewerkt te hebben was het tijd om uit te rukken. In eerste instantie dacht ik het af te kunnen mat een handzaag maar daar kwam ik al snel op terug. Ik had ooit een reciprozaag (sawzall in Amerika) van Ryobi gekocht, een goedkoop Chinees merk van $60. Waar ik hem voor nodig had kon hij niet maar nu bracht hij zijn geld dubbel en dwars op. Met gemak werd tak voor tak los gezaagd van de hoofdtak. Het laatste stuk kon ik losscheuren van de stam.
  Ik ben nu de takken aan het verkleinen om ze te kunnen bundelen. De boom is een mulberrie, een moerbeiboom. Als iemand interesse heeft in een stammetje van 200 mm in diameter en 1500 mm lang dan kan diegene het gratis afhalen. Opsturen doe in niet, ik ben geen Rick. :mrgreen:
  Ik laat het stammetje nog even intact. Misschien kan ik er wat mee doen. Weggooien kan altijd nog.
  Nu schijnen vruchtbomen vrij gevoelig voor rot te zijn dus ik denk dat er nadere actie nodig is. Ik denk dat ik in het najaar van dit jaar of volgend jaar de boom ga omhakken. Maar als het even kan behoud ik liever de boom. Ik zal eens zien of er een deskundige naar kan kijken.

  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Stormschade

  Ik heb al een vlucht geboekt....Moerbei heb ik nog niet in mijn verzameling.....hahaha

  Over ryobi lees ik toch redelijk positieve dingen. Niet alles wat in china gemaakt wordt is slecht.

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.723

  Re: Stormschade

  In pure aantallen heb ik bijna evenveel Ryobi apparaten als van Festool. Bij elke aanschaf denk ik dat het zo goedkoop is dat ik het zonder veel wroeging weg gooi als het na een paar jaar op is. Ik gebruik het niet intensief dus mijn spullen hebben in het algemeen een leven als een luis op een zeer hoofd. Alleen bij het boren in Douglas fir moest de Festool T15 wel een paar zweetdruppeltjes wegwissen. Ik trouwens ook.
  Maar tot op heden ben ik erg positief over Ryobi. Ik koop het voor m'n minder kritische toepassingen of als een back-up/tweede machine. Het is lekker handig als je een machine hebt voor boren/verzinken en een tweede voor schroeven.
  Tussen de regenbuitjes door heb ik ongeveer de helft van de takken gekort. Dat zullen wel een flink aantal bundels worden voor de carbage collectors. Maar het virus heeft zelfs bij mij toegeslagen. Elke keer als ik een tak verzaag die dikker is dan m'n pols denk ik aan wat je er nog allemaal van zou kunnen maken.

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: Stormschade

  Moerbei is zeker het bewaren waard.....Het hout-virus is een redelijk gezonde aandoening hoor !!

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.723

  Re: Stormschade

  Is er misschien iemand onder de lezertjes die weet of moerbei specifieke eigenschappen heeft v.w.b. houtbewerking of toepassingen. Een vriendin vroeg voor de grap of ik er lepels van kon maken. Zij was trouwens degene die ongeveer 25 jaar terug de moerbei-vruchtjes plantte en er wonder boven wonder een heuse boom uit groeide.

 6. #6

  Re: Stormschade

  ik hoorde dat als je moerbei nat draait, dat de 'kopse'kanten dus , het midden dus, verder naar buiten gaan en de 'buitenkant' gewoon blijft zoals ie is. dus krijg je een ovaal potje als je dus niet kops draait.... snap je m nog?
  ik heb er ooit een voorbeeld van gezien, maar kan het moeilijk uitleggen. vond het wel een mooi effect.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.723

  Re: Stormschade

  Alle takken en twijgen heb ik kort gehakt. Om de groenafvalzakken goed vol te krijgen heb ik met een bijltje alles op ongeveer 10 tot 20 cm lengte gehakt. Het was een aardige klus en ik heb er een handzaam bijltje voor gekocht van Estwing. Op het label werd trots vermeld dat het in de USA vervaardigd was. Alleen het lederen foedraal kwam uit Mexico. Het bijltje lag lekker in de hand en was vlijmscherp. Ik heb 8 zakken kunnen vullen. Daarnaast heb ik ook nog wat bundels met de iets dikkere takken.
  Het dikkere werk hou ik nog even in de tuin om te zien of ik met het groene hout nog iets kan aanvangen. Ik heb even voor het idee een stukje van een tak geschaafd.

  Attached files

 8. #8

  Re: Stormschade

  Wow wat is dat Estwing bijltje weer mooi. Staat al jaren op mijn verlanglijstje, maar de prijs is een beetje hoog hier, zo'n 70-80 euro. Wat kost ie in de States?
  Pieter

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.723

  Re: Stormschade

  De prijs bij Home Depot is $35 + 6% sales tax. Dat is omgerekend ongeveer 25 tot 30 Euro. De Euro is ten opzichte van de dollar aardig gezakt. Jullie moeten toch echt beter je best gaan doen. :mrgreen:
  En het bijltje ligt inderdaad lekker in de hand.

  http://www.homedepot.com/Tools-Hardware ... reId=10051

 10. #10

  Re: Stormschade

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door WR1944
  Jullie moeten toch echt beter je best gaan doen. :mrgreen:
  Wat betreft bijlen maken doen we dat hier in Europa al jaren: http://www.gransfors.com/downloads/Y...Hollandska.pdf. Toch heel wat mooier als die Amerikaanse 'plastic-look-a-like' bijl. :mrgreen:

  Tja, waar gehakt wordt, vallen spaanders

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top