Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  kezurou-kai oftewel : de Kunst van het schaven

  ik ga even kijken of het lukt, een paar fotoos over schaven met een handschaaf. Mijnheer Kamijo-san, een van de experts aan het werk.

  Attached files

 2. #2

  Re: kezurou-kai oftewel : de Kunst van het schaven

  Fantastische foto's!! Zou het veel kracht vragen of is alles zo scherp en goed afgesteld??

 3. #3

  Re: kezurou-kai oftewel : de Kunst van het schaven

  Hier een filmpje van de Kezurou-kai. Japanners werken wel veel met de wat zachtere naaldhoutsoorten, maar het blijft een magnifiek gezicht hoe zo'n supervakman zijn schaven hanteert. Mooi hoe ze de schaaf trekken ipv te duwen. Ik heb met mijn no 4 in het begin veel meer fysieke arbeid moeten leveren om er een mooie krul uit te halen. Maar gelukkig voor ons allen, oefening baart kunst. En een kunst is het.

  http://<iframe class="restrain" titl...="0"></iframe>

 4. #4

  Re: kezurou-kai oftewel : de Kunst van het schaven

  Enige jaren geleden was ik werkzaam in Japan en heb toen het houtbewerkersdorp Hakone bezocht , in de heuvels vlakbij de berg Fuji.Ook daar zag ik zulke schaven , soms zelfs van een halve meter breed die door een handlier getrokken werden.Ze beoefenden daar ' yosegi-zaiku'.Uit ca 10-15 houtsoorten worden dunne latjes geschaafd, soms rechthoekig, andere weer vierkant of zelfs driehoekig van doorsnede, met uiteraard smalle houten handschaven van hetzelfde type als op de foto's.Die latjes werden dan vervolgens in een bepaald mozaikpatroon gebundeld en verlijmd .Van die bundel werden weer stukken gezaagd die weer gebundeld en verlijmd werden etc. tot er een dikke plak ontstond.Vervolgens werd een zuiver gladde kopse kant aan die plak gemaakt, waarna er met brede schaven zoals op de foto's van de kopse (!) kant ragdunne plakjes afgeschaafd werden.Het aldus verkregen kops fineermozaik werd dan weer gebruikt om meubels en doosjes te bekleden.

  Arie

 5. #5

  Re: kezurou-kai oftewel : de Kunst van het schaven

  Geweldige foto's!!
  Heb je deze zelf genomen, en zo ja waar?

  Kodama

  Voor diegene die nog meer intresse of vragen hebben aangaande traditionele Japanse houtbewerking is hier m'n website:
  http://kodamaworld.wordpress.com/

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top