Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  vast veel besproken hier maar hier ben ik nog niet uit.
  ik wil een rij schaaf (jointer) kopen
  en de veritas bevel up lijkt me op zich wel wat
  echter ik vraag me het volgende af.

  In een video van david charelsworth wordt uitgelegd dat als je je ijzer rond slijpt je dat tot je voordeel kan gebruiken om zo kanten recht te schaven. door de plaatsing van de schaaf op het houdt kan je dan makkelijk bepalen waar de krul het dikste wordt en dus het meeste houd wordt verwijderd

  Door de lage hoek lijkt het me dat je een nog extremere bocht in het ijzer moet slijpen dan bij een gewone hoek of zie ik dat verkeerd. is het in dat geval niet beter om een schaaf met een gewone hoek aan te schaffen?

 2. #2

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  Het gaat in dit geval om een minimale ronding. Het is geen roffel. Dus dat lijkt me niet een reden om van de lv af te zien.

 3. #3

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  Ik zie bij een rijschaaf het nut van de lage hoek niet zo. Het is pas bij zoetschaven dat de flexibiliteit in snijhoek handig kan zijn als je met vervelend hout werkt. Een rijschaaf is toch nog een "ruwe" bewerkingsschaaf om je hout recht te krijgen.

  Maar mocht je toch een vouw-omhoog rijschaaf kopen, dan moet je voor de methode-Charlesworth inderdaad een extremere kromming slijpen om dezelfde effectieve kromming te krijgen. En zoals Seek zegt hoeft de kromming bij een rijschaaf niet extreem te zijn. Tegen de tijd dat je rijschaaf op je hout komt zou het in principe al haaks moeten zijn. De kromming bij de rijschaaf zit er alleen in om te zorgen dat je geen voren trekt in je hout.

  Arthur

 4. #4

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  aha juist
  ik had de indruk dat je de rijschaaf ook gebruikte om de zijkanten haaks ten op zichte van de ehm hoe noem je dat? voor en achterkant? te maken dus niet alleen vlak

  blijkbaar doe je dat eerst met een, wat zal het zijn, #5 of zo?

 5. #5

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  Yep. #5 als eerste, daarmee maak je haaks en ruwweg vlak. Dan een #7 of #8 om over een grotere afstand vlak te maken. Kijk maar in de video's van Charlesworth: als hij haaks aan het maken is gebruikt hij z'n jack. Pas als-ie tevreden is gebruikt hij de jointer met een half zo dunne schaveling en op de zijkanten schaaft hij over het midden van de zool. Je corrigeert alleen gehobbel over de lengte van de zool.

  Arthur

 6. #6

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  bedankt, nou dat is duidelijk.
  ik heb een quancheng 62 dat is ook een low angle misschien moet ik ook eerst een keertje uitkijken naar een gewone #5

  ik heb Charlesworth geloof ik niet met een 7 of 8 in de weer gezien maar ik ging er vanuit dat hij zijn schaaf aanpaste aan het korte stukje houd waar hij mee bezig was. ik meen dat christopher schwarts ook een dergelijk verhaal heeft gehouden ergens

 7. #7

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  Hangt er ok vanaf hoe je aankomt bij de zijde van je plank. Is die vanaf de zaagtafel met al een behoorlijk rechte en haakse kant dan hoef je niet eerst met een #5 aan de slag te gaan. Dat is meer bij een ruwe plank uit de zaagmolen.

  In Charlesworth boeken beschrijft hij hoe hij de kromming gebruikt om lichte afwijkingen van haaksheid te corrigeren. Dat kan je echter ook doen door meer of minder druk links of rechts uit te oefenen.

  Het voordeel van de LV jointer is natuurlijk dat die niet zo duur is voor toch een hele goede kwaliteit.

 8. #8

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  tja eigenlijk komen de planken vaak zo uit de vlak en van dikte bank. Op zijn kant blijft dat vaak goed staan als ze niet te dun zijn.

  het gaat er vaak om dat er door de vandikte bank regel matig wat hout uitscheurd (het gaat dan om vuren of red cedar of zo iets) ik schaaf de boel op maat en verklooi dan nog al eens de haaksheid
  al met al gaat er al snel een millimeter of 2 a 3 af

  voordeel van de veritas is dat ik kan beginnen met een grote opening en daarna kan eindige met een kleine opening. ik gebruik mijn quangsheng 62 eigenlijk ook gewoon als zoetschaaf

  ik vraag me nog steeds af waarom er bij traditionele schaven. de mond opening niet op de zelfde manier geregeld is. zo'n bedrock lijkt me nog steeds een beetje behelpen ten opzichten van een laagehoek.

 9. #9

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  Ja dat zou wel handig zijn zo'n verstelbare mond bij de normale schaven. Maar die hebben weer iets anders, namelijk een dekbeitel, waarmee je heel veel tegendraads geschaafd hout (tearout) kunt vermijden of weghalen. Dus hebben ze niet zo'n strak mondje nodig.

 10. #10

  Re: low angle schaaf of niet? i.v.m. rond ijzer

  dek beitel? is dat de chipbreaker?

  dus als ik het goed begrijp heb je minder "tear out" als je de zelfde opening hebt bij een gewone schaaf

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top