Recentelijk heb ik wat Qwas dogs besteld. Dit zijn korte aluminium cilindertjes met een klein randje die precies in de gaten van de MFT/3 passen. Omdat de tafel met een CNC-machine is geboord zitten de gaten op steeds dezelfde afstand en zijn de gatenrijen ook precies haaks op elkaar geboord. Dit biedt goede mogelijkheden bij het afstellen van de zijgeleider en de geleidelineaal.
Eerst plaats je twee dogs langs de achterkant en schuif je de geleider tegen de dogs. Als de geleider niet perfect aanligt kan je met een inbussleuteltje de aanwijspunt iets lossen en verdraaien. Daardoor draait de geleider enigszins totdat die goed aanligt. Niet vergeten de schroeven weer vast te zetten.
Dan komt de lineaal aan de beurt. Neem een rechte en evenwijdige lat van ongeveer 50 mm breed. Plaats twee dogs links van de lineaal en daar de lat tegenaan. Maak beide klemmen van de lineaal los en eventueel de schroeven die de lineaal met de achterklem verbinden. Schuif de lineaal tegen de lat aan en maak de schroeven van de achterklem weer vast. Maak de achterklem vast aan de tafel met de kneven en de duimschroef. Schuif de voorklem omhoog met de tand in de groef. Zet de klem met de knevel en de duimschroef vast. De zijgeleider en de lineaal staan nu perfect haaks op elkaar.
Qwas is het bedrijf dat deze dogs en andere soortgelijke zaken maakt in de USA. Maar ze zijn natuurlijk makkelijk zelf te maken als je over een metaaldraaibankje kan beschikken.

Attached files