Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 30
 1. #1

  Koffer Kolonisten van Catan

  Beste Houtbewerkers,

  Zoals ik in mijn voorstelronde al aangaf, ben ik bezig met een koffer voor de Kolonistan van Catan. Alle spelelementen voor alle uitbreidingen van het basisspel moeten in de koffer passen. Ik was het eigenlijk zat om uit tien verschillende dozen spelelementjes op te diepen en vond dat dat makkelijker moest kunnen. Nu is er in de handel wel een kistje te verkrijgen voor dit spel, maar daar past niet veel meer in dan het basisspel en die is ook nog eens erg prijzig. Zelf een koffer maken leek mij een mooie uitdaging.

  Het is nog een hele opgave geweest om uit te vinden welke uitbreidingen waar in de kist komen te zitten en welke spelelementen de uitbreidingen bevatten die ik nog niet heb.
  Voor mij waren een aantal dingen belangrijk bij het ontwerpen van deze koffer:
  - Elke speler krijgt bij het begin van het spel een bakje kunnen krijgen met daarin alle spelelementen van die betreffende kleur. De speler heeft dus in 1 handeling alle spelelementen bij de hand, ongeacht welke uitbreiding je speelt.
  - Als er gekozen is welke versie van het spel wordt gespeeld met welke uitbreidingen, moeten alle spelelementen die bij die betreffende uitbreiding(en) horen gemakkelijk te pakken zijn.
  - Wanneer er gespeeld wordt, moet de koffer van tafel kunnen ivm speelruimte. Er moeten dus veel losse bakjes gemaakt worden.

  Mijn vader had nog een grote bult eiken liggen, de houtsoort was dus snel gekozen. Om de kist niet heel kaal te laten lijken heb ik in de randen een bies van iroko gemaakt.

  Zoals je op de foto kunt zien is de kist nog niet af. De deksel moet nog een inlay krijgen, de scharnieren moeten nog, het handvat moet nog afgewerkt worden en de gehele koffer moet nog gelakt worden.

  Het buitenaanzicht van de koffer


  De inhoud van de koffer bestaat uit twee lagen. De bovenste lagen bestaat uit 6 kleine bakjes en twee grotere. Elk klein bakje bevat alle spelelementjes die tot een spelerskleur behoren. Ik heb nog niet alle uitbreidingen en alle kleuren, vandaar dat enkele vakjes leeg zijn. De twee grotere bakjes bevatten overige spelelementen.

  De onderste laag in de koffer is als volgt opgebouwd:  Dat de bakjes van de bovenste laag rechts in de koffer dieper liggen komt ook doordat ik nog niet alle uitbreidingen heb. Er mist nog een uitbreiding met een spelbord net zoals het spelbord waar "Troje" op staat. Wanneer die in de koffer ligt, rusten de bakjes van de bovenste laag daar op en komen allen op het zelfde niveau te staan.

  De onderste laag in de koffer bestaat uit 6 bakjes voor spelkaartjes, elk met drie uitsparingen om de spelkaartjes gemakkelijk te kunnen pakken. Verder zijn er nog 4 bakjes voor overige spelelementen. Er is ruimte gemaakt om de spelbord onderdelen gemakkelijk op te kunnen bergen en ook kunnen de twee andere spelborden opgevouwen makkelijk opgeborgen worden.

  Vooralsnog ben ik best tevreden over de koffer tot nu toe. Het enige nadeel van de koffer is dat het flink wat weegt als alle spellen er in zitten!!

  Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

  Rene

 2. #2

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  Mooi afgewerkt project.
  Hoewel ik het spel niet ken, ziet de indeling er erg overzichtelijk uit.
  Compliment en veel speelplezier.....

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  Netjes! Hier is duidelijk goed over nagedacht.

 4. #4

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  Dat lijkt me een echte Luxury Edition :-)

 5. #5

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  Dank jullie wel voor de mooie berichten. Het project heeft een hele tijd stil gestaan, maar nu ik al die foto's weer zie wordt ik meteen weer enthousiast. Dus ik ga er binnenkort zeker weer mee aan de slag!

  Rene

 6. #6

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  prachtig koffertje rene!
  wij zijn hier bij vlagen ook fanatieke kolonistenspelers.
  heb wel eens een poging gedaan van twee stukken triplex en figuurzaag de omtrek van het basisspelbord te maken waar de zeskantjes dan inpassen -schuift het niet de hele tafel over als de gemoederen wat verhit raken...
  ben je ook zoiets van plan nog?

 7. #7

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  Dank je wel voor je complimenten. Het schuiven is inderdaad erg irritant ;-)

  Gelukkig zaten bij twee verschillende uitbreidingen langwerpige, blauwe, puzzelstukken. Deze zijn te zien op de laatste foto's.
  Met behulp van deze kun je een rand om het spelbord leggen. Deze kun je zo groot of klein maken als je wilt. Volgens mij kun je die ook gebruiken om alleen het basisspel te omleggen. Ik kan het wel even nakijken als je wilt? Ik kom zaterdag weer bij mijn ouders, daar ligt de koffer.

  Rene

 8. #8

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  hoi rene,
  klopt van die omlijsting met puzzelstukken. dat werkt vrij aardig, ik wou het alleen nog mooier maken met een aantal triplex mallen. vooral met zeevaarders was het altijd nogal gepuzzel met de kinderen en na verloop van tijd is die buitenrand dan ook niet echt stabiel meer.

 9. #9

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  wat een leuk 'puzzel' project, en mooi geworden.

 10. #10

  Re: Koffer Kolonisten van Catan

  Prachtig gemaakt, volledig doordacht. Ik ken en speel het spel (te weinig) bij m'n zoon, avondvullend en dan vroeg beginnen.
  Lijkt me een pracht cadeu voor zijn verjaardag, maar of ik dat red vóór 2 september??
  Heb je misschien ook schetsen of tekeningen beschikbaar?
  Ik ben benieuwd naar het eindresultaat op foto, maar die zien we vast nog wel!
  gr, Hemmo

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top