Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6
 1. #1

  Freeskoppen voor bovenfrees

  Kortgeleden heb ik mijn freestafel afgemaakt. En vandaag was ik op zoek naar groot formaat bovenfreesjes; 40/50/60mm een beetje het maximum formaat wat nog veilig te gebruiken is in de freestafel. Ik kwam de site van deze fabrikant http://www.romancarbide.com tegen, die hebben een 1/2" opspan-as voor in de bovenfrees waar je allerlei losse freeskoppen op kan monteren.

  Nadelen zijn wel dat je dus een 1/2" opspandoorn voor je bovenfrees moet hebben. Alsook een instelbaar toerental; aangezien max. 10.000 rpm wordt geadviseerd.

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.697

  Re: Freeskoppen voor bovenfrees

  Ik heb net een MLCS Router Collet Extension binnen gekregen (nog niet geprobeerd). De bovenfrees is niet echt bedoeld om zulke lange frezen te gebruiken, dus voorzichtig frezen. Ik had al een 1/2" spantang besteld voor m'n machine, om in USA frezen te kunnen bestellen. Die zijn een stuk goedkoper dan hier geloof ik. Met die grote maat kan mogelijk het verlengen minder kwaad dan dat je een 8mm frees gaat verlengen.

  Hoe ziet je freestafel eruit? Ik doe het voorlopig nog alleen met een plaat multiplex, waar de machine aan hangt.

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.741

  Re: Freeskoppen voor bovenfrees

  Zorg bij freesas-verlengingen wel voor een goede kwaliteit want met die hoge toerentallen kan een minimale onbalans al onrustig werken en de gladheid van de snede verminderen. Om maar niet te spreken van desastreuze gevolgen als de onbalans onbeheersbaar wordt.
  Op de website van MLCS voor terecht gesproken over een "European style anti-kickback" vorm van frezen. Daarbij zit er achter de snijkant van de frees nog materiaal dat enkele millimeters kleiner in diameter is dan de snijkant. Hierdoor kan je het hout maar dat diameter-verschil dichter op de frees drukken bij het doorvoeren van het hout. Als dit er niet op zou zitten kan je het hout een grotere voeding geven met alle gevolgen van dien. Dit is ook een belangrijk aspect en gaf bij de grotere slagfrezen op professionele vaak problemen. Vandaar dat op dit gebied de regels voor professioneel gebruik zijn aangescherpt.

  P.S. Bij frezen, die ook in Engelstalige landen worden gebruikt, kan je vaak de 1/2" of 1/4" versie bestellen als reserve- of reparatieonderdeel. Waar een overdaad aan die inch-maat frezen is zit er meestal standaard een inch-maat spantang op de locaal aangeschafte frees. Op m'n Festool OF1400 zit standaard een 1/4", een 12 mm en een 1/2" spantang in de doos bij aanschaf in de USA.
  Als je niet via de locale dealer kan bestellen zou je het kunnen proberen via een locaal opererend houtbewerkers forum.

 4. #4

  Re: Freeskoppen voor bovenfrees

  Zon 1'/2 inch collet lijkt me inderdaad een goede optie om ook voor m'n freesmachine aan te schaffen. In het buitenland zijn de freesjes inderdaad een stuk goedkoper. Maar persoonlijk zal ik zon extension denk ik zelden gebruiken. Hoewel het in sommige gevallen handig kan zijn. Het lijkt me dat de lagers van de frees behoorlijk op hun donder krijgen.

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bijtel
  Hoe ziet je freestafel eruit?
  Ik had eerst ook een plaat multiplex maar dat is niet vlak genoeg en gaat werken. Daarna heb ik een oude zaagtafel van elu proberen om te bouwen, maar deze bleek ook niet vlak meer te zijn. Momenteel heb ik een wit meubelpaneel van 40x60 cm met daarin een inlegplaat van 5mm 7075T6 aluminium waar de freesmachine onder bevestigd blijft. In de toekomst wil ik naar een volledige plaat aluminium van 40x60.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.794

  Re: Freeskoppen voor bovenfrees

  Misschien kan je ook eens naar een andere merk collet extension te kijken, bv die van Trend.
  Die kan tot maximaal 18.000 toeren ze zijn in diverse maten opname (shank) 6-8-12 en diverse spantangen. Ze kosten wat meer meer maar het is ook belankrijk dat ze goed uitgebalanceerd zijn.
  Te zien op de site in de UK maar ook te verkrijgen bij (Trend) Nederland.

 6. #6

  Re: Freeskoppen voor bovenfrees

  Als je mij freestafel wilt bekijken? zie topic: viewtopic.php?f=10&t=5463 in 'foto's van werkstukken'.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top