Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Lijmen van eiken planken

  Hallo,

  Ik ben er eindelijk toe gekomen dat ik een tafelblad wil maken voor zelfgemaakte stalen onderstellen. Het tafelblad moet liefst zo naadloos als mogelijk zijn!

  Nu beschik ik over massief eiken planken(parket) met tand- & groefverbinding over de hele lengte die ik wil samenbrengen tot 1 groot tafelblad. De planken zelf zijn 20cm breed en 2cm hoog(ook heb ik nog andere planken van 10,5cm breed en 1,5cm hoog).

  Kan iemand me een stappenplan geven van wat ik allemaal nodig heb? Ik ging een soort lijmtafel maken door stalen profielen aan elkaar te lassen en rechtop te zetten, en daarop lijmklemmen dat ik alles samen kan spannen.

  Welke lijm gebruik ik?
  Moet ik de verbinding volspuiten totdat het eruit komt?
  Lijm ik 1 lat, laten drogen, en dan de volgende lat pas? of alles ineens zoals een (lijm, lat, aanspannen, lijm, lat, aanspannen, ...etc.)?
  Hoe werk ik alles af? Moet dit geschaafd worden als de planken al geschaafd waren op voorhand? moet ik de naad erna gewoon afschuren? moet ik alles nog afwerken met iets?

  Veel vragen, maar hopelijk kunnen jullie me helpen.
  Mvg,
  Maxime

 2. #2

  Re: Lijmen van eiken planken

  Gewoon witte houtlijm gebruiken. Ik zou het latje voor latje lijmen. Witte houtlijm droogt snel en na een uur of zo kan je de volgende er alweer aanlijmen. Scheelt een hoop stress, want je moet na het aanbrengen van de lijm wel snel werken. Lijm redelijk ruim aanbrengen zodat het een beetje uit de naad perst. Waar je er bij kan de overtollige lijm met een vochtig sponsje weghalen. Na het lijmen de lijmresten wegschrapen en dan het blad schuren of schaven. Ik zou die planken van 2cm gebruiken, anders wordt het een wel heel dun blad.
  Afwerken zoals je zelf wilt.

 3. #3

  Re: Lijmen van eiken planken

  Bedankt voor de reactie!

  moet de naad geschaafd worden(beschik niet over een schaaf, enkel over een excentrische elektrische schuurmachine)
  Normaal gezien pakt het schuren van de naad dan de kleur van het hout over, of moet het zodanig passen dat je het wit niet ziet van de lijm?

  Mvg

 4. #4

  Re: Lijmen van eiken planken

  Als de planken recht zijn en je bouwt een stevige pers, dan zal je bijna geen lijmnaad meer zien. Lastiger wordt het als er in ongelijmde en ongeklemde staat een stevige kier tussen de planken zit. dan moet je de veer en groef er af zagen en de planken eerst recht schaven.

  De veer en groef gaat helpen om het oppervlak redelijk vlak te houden. Dat kan je met een bandschuurmachine best goed vlak kriigen. Oppassen dat je geen greppels gaat schuren. Grof beginnnen en dan steeds fijner tot 180 of zo. Zelf zou ik een schaaf gebruiken, maar dat is een hele leerweg voor 1 tafelblad.

 5. #5

  Re: Lijmen van eiken planken

  De kanten van de planken zijn toch niet afgeschuind? Dat wordt soms gedaan om een openstaande naad te verdoezelen. En misschien ook opletten met onder- en bovenkant. Het kan zijn dat de onderkant iets smaller is dan de bovenkant. Dit wordt gedaan om het leggen te vergemakkelijken. De onderkant kan dan nooit verhinderen dat je de bovenkant niet dicht krijgt. Leg de planken ook voor het verwerken een tijdje binnen. Dat zal de kans op onaangename verrassingen verminderen (lees kromtrekken). Probeer de planken ook te selecteren zodanig dat bij de ene plank de hartkant van het hout naar boven ligt, en bij de volgende de hartkant naar beneden. Dit ook om kromtrekken tegen te gaan. En als je gaat schaven zou ook nog de vezelrichting van alle planken in dezelfde richting moeten liggen.

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  441

  Re: Lijmen van eiken planken

  Uit ervaring de beste tip: Ook al denk je dat je echt alles goed voorbereid en bedacht hebt, EERST alles een keer droog opspannen en controleren. Stuit je op een probleem als je al lijm opgebracht hebt dan kunnen je messing en groef planken in de open haard. Op opgedroogde houtlijm kun je geen tweede keer meer lijmen!

  Gr Ed

 7. #7

  Re: Lijmen van eiken planken

  Dan nog een tip, geen paniek! Eerst droog oefenen is uiteraard een hele nuttige tip. Maar als je hem weer uit elkaar moet trekken met nog vochtige lijm, kan je die er met een natte spons weer af poetsen. Planken weer laten drogen en nog een keer proberen.

 8. #8

  Re: Lijmen van eiken planken

  Hallo,

  ik heb ze net gelijmd met witte houtlijm Pattex classic. Nu nog een nachtje laten drogen en dan morgen het resultaat zien. De lijm is er niet vanuit elke naad uitgelopen, maar netjes binnenin de tand-en groef gebleven.
  Of moest elke naad overlopen?

  Ik hoop dat dit goed zal zijn?

  fotootjes volgen morgen hopelijk

 9. #9

  Re: Lijmen van eiken planken

  Als er maar genoeg lijm tussen zit. Maar met die veer en groef heb je zoveel lijm oppervlak, dat zal heus wel vast zitten. Trouwens, je kunt er nu toch niks meer aan doen.

 10. #10

  Re: Lijmen van eiken planken

  Mooi dat het lijmen is gelukt. En prima idee eiken parketplanken te gebruiken. Om het af te maken, let op bij montage van het blad dat het blad kan werken ten opzichte van het onderstel. Anders gaat het alsnog kieren, scheuren, bol staan. Er zijn diverse manieren. Bladwervels om het frame is het eenvoudigste. Succes ermee. Christiaan

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top