Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 28

Onderwerp: Steekbeitels

 1. #1

  Steekbeitels

  Na aanleiding van mijn topic "verbeteren kennis en vaardigheden" waar ik heel veel tips en trucs heb gekregen, bedankt daarvoor!, ben ik me momenteel aan het orriënteren naar de aankoop van steekbeitels. Ik gebruik momenteel mijn steekbeitels alleen om proppen gelijk te steken en om wat hout weg te beitelen. Ik wil graag mijn beitels gaan gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: voor het maken van traditonele verbindingen e.d. Ik heb nu 2 beitels van Sandvik, een van Skandia en een van Nooitgedagt. Leuk, maar ik heb me voorgenomen om geen onder- om middelmatige zooi meer te kopen, dus ik wil nu alleen nog topkwaliteit gereedschap, dan maar wat langer sparen.

  Nu is er natuurlijk al veel geschreven over steekbeitels, en Lie Nielsen komt er steeds weer bovenuit, maar ik wil graag een goed onderlegd advies. Het is namelijk zo, ik ben van plan om mijn hobby zo lang als ik kan te blijven beoefenen, en mischien lijkt het nu, als 18 jarige arme student , overdreven om beitels van 60 euro stuk te kopen, maar ik wil gereedschap voor het leven.

  Naast Lie Nielsen heb ik ook gekeken naar de beitels van Robert Sorby, ook heel mooi, maar die zijn erg luxe uitgevoert, en ik hou meer van praktisch gereedschap zonder opsmuk. Zijn er nog alternatieven? Ik vind het wel belangrijk dat ze van een merk moeten zijn, dat ook echt een houtbewerkersimago heeft, dus geen merk zoals Irwin of Bahco van de Gamma. Het moet sfeer hebben, zoals Lie Nielsen en Robert Sorby.

  En wat is nu precies het verschil tussen Lie Nielsen, Robert Sorby, Hamlet, Pfeil, Kirschen??

  Kunnen jullie me helpen?

 2. #2

  Re: Steekbeitels

  In Fine Woodworling van sept/okt 2008 stond een test van (steek) beitels, hieruit blijkt dat er beitels bestaan van $6/stuk die praktisch even goed zijn als een Lie Nielsen van $50. Dus goede beitels hoeven niet duur te zjin. Laat je dus niet weerleiden tot het aanschaffen van een paar beitels, met prachtige exotische namen, van vele tientallen euro's per stuk. Tenzij je per sé beitels wilt die sfeer hebben, wat dat ook mag betekenen.

  Het merk dat op dit forum ook vaak wordt genoemd is: Bahco. Inderdaad, gereedschap zonder opsmuk. Ik zou zeggen koop er één (voor een euro of 15) en probeer het zelf.

 3. #3

  Re: Steekbeitels

  Volgens mij heb je helemaal niets aan een test uit een blaadje. Beitels hebben allemaal een eigen karakter. Het bestaat uit dingen als standtijd, afwerking enzovoort. Het is allemaal een kwestie van smaak.
  Er zijn beitels waar je alleen maar over kan klagen als je het vervelend vindt om geld uit te geven. Dat geldt voor merken als sorby, crown en pfeil.
  Er zijn prima middenklassers als bahco scandia stanley enzovoort. Deze beitels zijn prima als je ze vlak hebt gemaakt.
  Er is de categorie waar je omheen moet lopen. Als een beitel minder dan 10 Euro kost verwacht ik troep. Wat troep is ontdek je vanzelf.
  Kirschen is een buitenbeentje; schijnt een erg goede prijs/kwaliteitverhouding te hebben. Ik heb er alleen maar goede dingen over gehoord. Ik hoef ze niet; ze zijn te licht en ze glimmen te hard.
  Geef mij maar pfeil. Ik gebruik verschillende merken beitel voor verschillend werk. Als ik jou was zou ik gewoon wat merken proberen; ook de bouwmarktbeitels. Hoe breder de beitel; hoe meer het loont er geld aan uit te geven.

 4. #4

  Re: Steekbeitels

  Had ik al gezegd dat het heel verstandig is om een beitel te kopen omdat je hem mooi vindt?!

 5. #5

  Re: Steekbeitels

  Volgens mij heb je helemaal niets aan een test uit een blaadje. Beitels hebben allemaal een eigen karakter. Het bestaat uit dingen als standtijd, afwerking enzovoort. Het is allemaal een kwestie van smaak.
  Ik weet niet of je de test gelezen hebt of ooit dit blaadje hebt gezien, waarschijnlijk niet. 23 merken beitels zijn aan een gedegen test onderworpen en deze op een aantal aspecten objectief getest. Ik kan je vertellen dat karakter en smaak daar niet toe behoren. Volgens mij gaat het erom dat je goed moet je gereedschap moet kunnen werken.

  Er zijn prima middenklassers als bahco scandia stanley enzovoort. Deze beitels zijn prima als je ze vlak hebt gemaakt.
  In de genoemde test zijn alle beitels vlak gemaakt voor er mee gewerkt ging worden.

  Als een beitel minder dan 10 Euro kost verwacht ik troep.
  Ik zou zeggen koop het blad, lees de test, koop de beitels die als 'best value' gewaardeerd werden, dan ontdek je het vanzelf.

 6. #6

  Re: Steekbeitels

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Arend
  Had ik al gezegd dat het heel verstandig is om een beitel te kopen omdat je hem mooi vindt?!
  Ik kan me bijna niet voorstellen dat je dit echt meent. Dit was een grapje toch

 7. #7

  Re: Steekbeitels

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Arend
  en ze glimmen te hard.
  Er bestaat ook een niet gepolijste versie van de Kirschen beitels.
  http://www.feinewerkzeuge.de/stemmb.htm
  ( een beetje naar beneden scrollen )

 8. #8

  Re: Steekbeitels

  Woodworker, het is wel aardig om dat artikel te lezen. Zoals vaak met dit soort artikelen kun je er altijd wel inlezen wat je wilt horen. Wil je cheap, dan kan dat. Mijn advies is dat je niet alleen moet beargumenteren en ook gewoon moet doen waar je zin in hebt. Doe je in werkstukken waarschijnlijk ook en dat maakt nou juist het verschil!!!

 9. #9

  Re: Steekbeitels

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door peterderooij

  Het merk dat op dit forum ook vaak wordt genoemd is: Bahco. Inderdaad, gereedschap zonder opsmuk. Ik zou zeggen koop er één (voor een euro of 15) en probeer het zelf.
  Bahco heeft vijf soorten steekbeitels in het assortiment. :idea: ( www. prof-tools.nl )
  De 414 is een eenvoudige serie met PP handgreep
  De 424p met twee componenten handgreep
  De 434 is een erggnomische beitel met voordelen als slagvastheid en twee componenten handgreep .
  De 425 is een universele serie met beukenhouten hecht,met een hardheid van 58-63 HRC.
  De 1031 is een universele serie met kunstof hecht.met een hardheid van 58-60 HRC.
  De breedte maten zijn vanaf 4mm tot 40 mm te verkrijgen. (http://www.esmax.nl )
  Mijn ervaring met de 1031 en de 425 serie is ,een fijn te slijpenen/wetten beitel met een lange standtijd en voor een nette prijs ( voorbeeld :kunstof hecht 40mm br. €27.- )
  Succes met je keuze

  ---------niemand is onbekwamer dan een timmerman zonder hamer---------

 10. #10

  Re: Steekbeitels

  @Woodworker,

  in de loop der jaren heb ik nogal wat beitels bijeen gekregen, mijn oudste beitels zijn zweedse van Eskilstuna / E.A.Berg Sweden, de beitels zijn 40jaar oud en worden nog dagelijks gebruikt.

  Enige jaren geleden een tweede set beitels aangekocht van Pfeil, waren niet goedkoop maar doen hun werk naar behoren, houden hun scherpte langer dan de Zweedse beitels, maar de hechten liggen niet echt prettig in de hand, 't is even wennen.

  Twee jaar geleden heb ik nog een setje gekocht bij Dick, 5 Chinese beitels in HSS voor 55€, de aankoop was meer uit nieuwsgierigheid dan uit noodzaak, maar deze beitels vallen reuzegoed mee, ze zijn in veel gevallen handiger dan de voorgaand genoemde.

  Deze Chinese beitels zijn kompakter dan hun Europese broeders, en werken aangenamer, ze hebben een heel lange standtijd, vragen weinig slijpwerk, als ze wat stomp worden even op de diamantsteen en je kan terug vooruit. (de hardheid is 64 HRC)

  De totale lengte van deze beitels is 230mm, de bladlengte is 105mm, en ze zijn uitgerust met een simpel houten hecht dat er wat kwetsbaar uitziet, maar bij gebruik valt dit reuze mee.

  Er is enkel bij het in gebruik nemen wat werk aan, even een scherpe rand opronden is blijkbaar teveel gevraagd, dat moet de klant dan maar even opknappen, maar je hebt dan ook een uitmuntende beitel voor weinig geld.

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top