Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Grootmeesters in de houtbewerking

  Ik zat me eens af te vragen of er echt goede boeken zijn over de historie in houtbewerking en meubelmaken. Met de technieken, ontwerpen en ook de soorten gereedschappen die ze ervoor gebruikten. Bestaan er uberhaupt wel boeken van. Zijn er echte grootmeesters in houtbewerking geweest? Een soort van Rembrandt alleen dan met een beitel schaaf zeg maar :mrgreen: .

  Zijn er bepaalde houtbewerkers waar jullie tegen op kijken?

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561

  Re: Grootmeesters in de houtbewerking

  Er zijn op het Internet gescande boeken te vinden uit de 18e en 19e eeuw die copyright-vrij zijn. Daar kan je je hart ophalen.
  http://chestofbooks.com/home-improvement/index.html
  Dit is een van de sites. Soms ben ik zo geconcentreerd aan het bladeren op zulke websites dat ik vergeet het te bookmarken. ops:

 3. #3

  Re: Grootmeesters in de houtbewerking

  Hallo Renault
  Op de site van Ambacht en Gereedschap zitten een paar boekenwurmen. Er is mij daar al eens het een en ander aangeboden. Een kijkje waard. Er is daar ook een forum, maar dat stelt niet zo veel voor

 4. #4

  Re: Grootmeesters in de houtbewerking

  Lost Art Press, de club van Chris Schwarz, is nu bezig met een vertaling van Roubo's "l'Art du Menuisier" (maakte ik er toch bijna "Arthur Menuisier" van :-) ). Is weliswaar naar het Engels, maar vast een stuk beter leesbaar dan het Frans. En dat is een uitputtend werk over 18e eeuwse houtbewerking. LAP heeft ook Moxon's "The Art of Joinery" gepubliceerd, over 17e eeuwse houtbewerking. En als ik schrijf "over", dan bedoel ik: geschreven door de mensen die in die tijd leefden.

  Arthur

 5. #5

  Re: Grootmeesters in de houtbewerking

  Waarom denken zoveel mensen aan ambachtelijke technieken en oude gereedschappen als het over grootmeesters in de houtbewerking gaat? Er zijn echte kunstenaars die oude technieken niet verloochenen maar zich ook durven wagen aan de modernste technieken. Niks mis mee, toch?

 6. #6

  Re: Grootmeesters in de houtbewerking

  Misschien omdat de term 'grootmeester' impliceert dat iemand al zeer lange tijd als grote meester wordt gezien, als meester der meesters (ook door meesters zelf)? Persoonlijk heb ik er ook het gevoel bij dat een grootmeester dood moet zijn, of zo goed als. Krenov: ja. Maloof: ja. Craig Vandall Stevens: wel een meester, maar niet dood genoeg om grootmeester te zijn. Annette Koehnen: zelfde laken een pak.

  Arthur

 7. #7

  Re: Grootmeesters in de houtbewerking

  Jokke; ik vermoed dat het een soort van automatisme is. Vroeger werd alles met de hand gedaan, zij zijn in feite de grondleggers van de (meeste) hedendaagse machines. Ken jij dan bekende houtbewerkers van nu waar je tegen op kijkt?

  Alle andere: bedankt voor de links, we hebben weer wat te doen :mrgreen:

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top