Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4

Onderwerp: Ruwe vlonderplanken

 1. #1

  Ruwe vlonderplanken

  Hallo,

  Even wat vraagjes. Ik ben van plan een houten terras aan te leggen maar ik vind de prijs van geschaafde hardhouten planken nogal tegenvallen, in tegenstelling tot de ruwe variant. Welke ik eigenlijk ook mooier vind. Maar ik denk niet dat je deze onbewerkt als vlonderplank kan gebruiken of wel?

  Zo niet wil ik ze graag zelf bewerken, heb alleen geen ervaring in het bewerken van hout en wilde vragen of het te doen is om een schaafmachine te huren en deze planken handmatig zelf te schaven met enig resultaat? En is het nodig alle kanten van de plank te schaven of is alleen het loop gedeelte en de randjes nodig? Wat voor machine is het makkelijkst? Of moet ik ze toch maar laten schaven?

  Het gaat om ruw/fijngezaagde Ipe planken van 26mm dik en 100mm breed, 5meter lang. zie de link:

  http://www.hardhouttotaalmarkt.nl/a/har ... 100mm.aspx

  Hoop wat antwoorden te krijgen, alvast erg bedankt voor de hulp.

  Groet,

  Leon

 2. #2

  Re: Ruwe vlonderplanken

  Laat dat hout gewoon schaven, met de handschaafmachine lukt dat niet. Die machines zijn smaller dan het hout breed is, je gaat tijdens het schaven nooit een mooie vlak oppervlak krijgen.
  Als het planken zijn van 5m lengte zijn wil dat ook zeggen dat je een, al dan niet, geimproviseerde werkbank van 5m moet in elkaar knutselen, die dunne planken moeten over de volledige lengte ondersteund worden om mooi vlak te liggen. Dat lukt niet op een workmate of iets dergelijks. En om de hele tijd op je knieen rond te kruipen, wanneer de planken gewoon op een vlakke vloer liggen, dat is ook niet prettig.

  Komt nog bij dat het eindeloos gaat duren, en je kniehoog in de spanen komt te staan :mrgreen:

  Ipé is een redelijk harde houtsoort, die vreet schaafmessen in HSS, de meeste schaverijen gebruiken dan ook HM hiervoor.

  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: Ruwe vlonderplanken

  Als je de planken vlak tegen elkaar legt, dan zou je kunnen proberen of je achteraf met een parketschuurmachine ergens komt. Nadeel: als dat niet werkt, moet je alles weer losschroeven en toch laten schaven. Of dat het risico waard is, vraag ik me af.

 4. #4

  Re: Ruwe vlonderplanken

  mmmm

  bedankt. Nou 1 ding is wel zeker dat ik er niet aan ga beginnen. Ondertussen ook gehoord dat ik ze gewoon ruw kan neerleggen, wat ik eigenlijk ook mooier vind, scheelt een hoop werk.

  Staan er trouwens voorbeelden van bouwtekeningen van kasten of hokken op dit forum ergens?

  bedankt nog!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top